100 kriptós lobbista csap össze az új Kongresszusban

spot_img

Forró téma lesz a kriptopénzek ügye az Egyesült Államok Kongresszusának új időszakában. A 118. amerikai kongresszus tegnap ült össze először Washingtonban és 2025. január 3-ig, Joe Biden elnök első ciklusának utolsó két évéig ülésezik.

A Blockchain Association jelentése szerint több, mint 100 “kriptoipari szószóló” – vagyis lobbista – küzd azért, hogy “segítsen megtalálni a megfelelő egyensúlyt a befektetők védelme és az innováció között.” 

A kriptoipar jelenleg célkeresztben van, miután tavaly több nagy horderejű csőd is történt, amik közül a legnagyobb port az FTX november eleji összeomlása verte. 

A Blockchain Association kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója, Ron Hammond január 3-án, a Twitteren kielemezte a Kongresszus előtt álló kihívásokat és lehetőségeket.

“Egy szóval lehetne összefoglalni, hogyan állnak most a dolgok a kriptoipar számára a Kongresszusban: rosszul.”

“Az SBF és az FTX jelentősen visszavetette az iparág megítélést DC-ben. SBF sokkal többet lobbizott, mint bármelyik CEO – nem csak a kripto iparból, de az egész pénzügyi szolgáltatási iparból is” – írja Hammond.

“Amikor novemberben kiderült a csalása, a képviselők és a szabályozó hatóságok mindkét pártból gyorsan elhatárolódtak tőle. SBF politikai adományai negatív sajtó visszhangot váltottak ki, és a képviselők visszautalták vagy eladományozták ezeket a támogatásokat.”

“Az a probléma, hogy Washingtonban az FTX-et az egész kriptoiparral azonosítják.” – írja Hammond. Annak csődje pedig “tízévenként csak egyszer” történő jogalkotást is kezdeményezhet. Ehhez már megvannak szabályozási keretet tartalmazó előterjesztések, mint például a Lummis-Gillibrand törvényjavaslat. A kétpárti tervezet foglalkozik a szabályozó ügynökségek hatáskörével, a stabilcoin szabályozásával, a banki tevékenységgel, a kriptoadóval és az ügynökségek közötti koordinációval is.

Hammond szerint a kongresszus első néhány hónapja az FTX-re fog összpontosítani, bár a stabilcoin-szabályozás is prioritás lesz.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találsz.

“Az olyan kisebb törvényjavaslatoknak, mint a stabilcoinok, vagy a spot piac szabályozása, van esélyük arra, hogy idén előremozduljanak, de valószínűleg várniuk kell, amíg a por leülepszik az FTX ügyében a bíróságokon és a Kongresszusban is”.

A személyi választóvonalat a kriptobarát Patrick McHenry,a Képviselőház pénzügyi szolgáltatásokért felelős elnöke, és a kriptóellenes Sherrod Brown, a Szenátus bankügyi elnöke között húzódik. Utóbbi a múlt hónapban a kriptó betiltását is felvetette.

A mezőgazdasági bizottságok részéről is érkeztek javaslatok a kripto szabályozására, amelyek azt szorgalmazzák, hogy az árutőzsdei határidős kereskedelmet szabályozó bizottság (CFTC) vegye át a kriptopénzek szabályozását. 

A lobbisták, akik korábban nagyjából egy tucatnyian voltak a CoinCenter, a Coinbase, a Blockchain Association és néhány kisebb csoportból, “mára több, mint 100 politikai szakértőből álló hálózattá álltak össze” – írja Hammond, “ami optimizmusra ad okot.”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img