Mától 26%-ot adóznak a kripto kereskedők Olaszországban

spot_img

Napokkal az év vége előtt az olasz szenátus jóváhagyta a 2023-as költségvetést, ami új, magasabb adókulcsot írt elő a kriptokereskedésre vonatkozóan.

Ennek értelmében a 2000 eurót meghaladó kripto kereskedésre 26%-os tőkenyereség adót szabtak ki. Korábban a kriptopénzeket az országban devizaként kezelték, ami alacsonyabb adókkal járt.

Az elfogadott jogszabály a kriptoeszközöket “érték vagy jogok digitális reprezentációjaként” határozza meg, amelyek “elektronikusan, elosztott főkönyvi technológia vagy hasonló technológia segítségével átruházhatóak és tárolhatóak”. 

A törvényjavaslat azt is rögzíti, hogy egy amnesztia keretében az adófizetőknek lehetőségük lesz arra, hogy már január 1-jétől bevallják jelenlegi kripto javaik értékét, és csak 14%-os adót fizessenek. Ezzel arra szeretnék ösztönözni az olaszokat, hogy bevallják kripto vagyonukat.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

A költségvetési törvény által bevezetett változások közé tartozik a több területre kiterjedő adóamnesztia, amely csökkenti az elmulasztott adófizetés miatti szankciókat, a munkahelyteremtés adóügyi ösztönzőinek csökkentése és a nyugdíjkorhatár csökkentése is. Emellett 21 milliárd euró adókedvezményt is tartalmaz az energiaválsággal küzdő vállalkozások és háztartások számára.

Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke, széles körű parlamenti támogatást kapott törvényjavaslatához.

Az olasz jogszabály azt követően született meg, hogy október 10-én elfogadták a kriptoeszközök piacairól szóló törvényjavaslatot (Markets in Crypto Assets, MiCA), amely egységes szabályozási keretet hoz létre a kriptopénzek számára az Európai Unió 27 tagállamában. A MiCA várhatóan 2024-ben lép hatályba.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img