Ártatlannak vallotta magát az FTX igazgatója, ősszel kezdődik az igazi tárgyalás

spot_img

Tegnap vette kezdetét az FTX igazgatója ellen indított bírósági eljárás. A második legnagyobb kripto tőzsde novemberben ment csődbe, miután egy kiszivárgó dokumentumból kiderült, hogy nem rendelkeznek elegendő fedezettel a kitettségeik finanszírozásához.

Később kiderült, hogy a váltó vezetői személyes célokra használták fel az FTX ügyfelek befizetéseit, és azokból milliárd dolláros nagyságrendben “vettek kölcsön” és fordítottak személyes célokra, adakozásra, befektetések megtételére, saját vállalkozások indítására, ingatlanvásárlásra és amerikai politikusok támogatására.

A FTX csődeljárási dokumentumai szerint a váltó több mint 100 000 embernek tartozik 10-50 milliárd dollár közötti összeggel. A százezres szám a valóságban inkább milliós lehet, csak a beadvány lapjain ez volt a legnagyobb bejelölhető nagyságrend.

Az FTX igazgatóját, Sam Bankman Fried-et karácsony előtt tartóztatták le az FBI nyomozói. Az ügyészség 8 vádpontban indított ellene vizsgálatot, melyekben ha bűnösnek találják, több mint 100 év börtönre ítélhetik. A bíróság ezt követően 250 millió dolláros óvadék fejében tette lehetővé, hogy házi őrizetben várhassa meg az eljárás lefolyását.

Az óvadék letétele óta SBF-nek tegnap kellett először megjelennie a bíróságon, ahol hivatalosan is ismertették az ellene felhozott vádakat.

SBF érkezése a bíróságra

Az igazgató a meghallgatáson ártatlannak vallotta magát, amivel kezdetét veheti a hosszas bizonyítási eljárás. A tárgyalássorozat első napját 2023. október 2-ra tűzte ki a bíróság.

Az ügyészek munkáját segítheti, hogy az FTX két másik magas rangú vezetője, a tőzsde társalapítója, valamint a kereskedési és befektető csoportjának vezetője is önként feladta magát, hogy a rájuk kiróható bűntetés csökkentéséért cserébe tanúskodjanak SBF ellen.

Az FTX igazgatója tegnap egy kérést is intézett a bíróság felé, amivel azt szerette volna elérni, hogy ne hozzák nyilvánosságra azoknak az embereknek a nevét, akik letették érte a 250 millió dolláros óvadékot. Annyit tudni lehet, hogy ebből egy kisebb részt a szülei házának ellenértéke fedez, a nagyobb hányadot azonban “két barát” bocsátotta a rendelkezésére. A bíró helyt adott a kérelemnek, így ezek a nevek nem lesznek láthatók az eljárásról közzétett dokumentumokban.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img