Ez történt 2022-ben a bitcoinbányászokkal – 2.

spot_img

A bányászok az elmúlt évben rengeteg pénzt költöttek a saját részre történő vállalati hashráta növelésére. Sok esetben ezek a befektetések nem térültek még meg, mivel a bányászcégek a növekedés finanszírozására hatalmas adósságokat halmoztak fel. Az ebből eredő kockázatokat viszont nem fedezték kellőképpen a bitcoin árfolyamának csökkenésével szemben.

Fedezeti ügyletek és a megfelelő kincstárkezelés hiánya

“A bitcoinbányászoknak sokat kell még tanulni a hagyományos nyersanyagtermelő iparágaktól, mint például az olaj- és gázipartól. Ahelyett, hogy pénzügyi eszközökkel növelnék a hosszú olajkitettségüket, ezek a cégek olajfutures eladásával fedezik azt. Remélhetőleg ez a medvepiac arra ösztönzi majd a bányászokat, hogy kifinomultabb kockázatkezeléssel csökkentsék a bitcoin árfolyamkockázatukat” – mondta Jaran Mellerud, a Luxor Technologie elemzője. 

Az Enhanced Digital Group például fedezeti termékeket kínál bányászok számára, akik kockázatkezelési stratégiákat próbálnak megvalósítani. Más vállalatok is foglalkoznak már fedezeti szolgáltatásokkal, ilyen például a Galaxy Digital, aki nemrég vált hivatalosan is bányásszá és a szingapúri székhelyű Metalpha digitális eszközkezelő platform.

“Úgy gondolom, hogy a befektetők két dolgot akarnak: átláthatóságot és kiszámíthatóságot. A fedezeti ügyletek pontosan ezt biztosítják” – mondta Chris Bae, az Enhanced Digital Group digitális eszközökkel kereskedő cég alapítója és vezérigazgatója.

A TheMinerMag szerkesztője szerint nem csak a túlzott tőkeáttétel kényszerített térdre néhány bányászt, hanem a kincstári menedzsment hiánya is.

“Ha a csődöt jelentett Core Scientific (CORZ) minden hónapban eladta volna a kibányászott bitcoin mennyiségének a felét, a maradékot pedig 2021 januárja óta tartotta volna, nem lenne olyan szituációban, mint most. Valószínűleg még mindig birtokolna néhány ezer darab BTC-t a mérlegében. Ehelyett 2022 májusáig várt az eladással, amikor már a medvepiacban igencsak benne voltunk.”

Azok a bányászok, amelyeknek a bitcoin termelésükhöz képest magas volt az adósságuk, egyre nagyobb bajba kerültek. Az egy bányászott BTC-re jutó legnagyobb nettó adóssággal rendelkező hat vállalat közül ötnél az elmúlt év második fele óta már valamilyen szintű szerkezetátalakítás történt, kivéve a Marathon Digital Holdings-nál (MARA).

A MARA valószínűleg még azért kerülhette el a csődeljárást, mert kedvezőbb kamatozású hitelt vett fel mint a CORZ. A bányászcég tavaly 750 millió dollárt vett fel 1%-os kamatlábú hitellel, szemben a Core Scientific 500 millió dolláros hitelével, ami 10%-os kamatozású.

Jaime Leverton, a kanadai Hut 8 (HUT) vezérigazgatója úgy gondolja, hogy a legrosszabb még hátravan. 2023 első felében számos kapitulációval és csőddel számol és abban sem biztos, hogy a második félévben enyhülés jönne.

Mellerud szerint ez az év a túlélés és a kilábalás éve lesz. “Hacsak nem látunk bikapiacot, amit kétlek, a bányászok arra fogják használni 2023-at, hogy megerősítsék mérlegüket és javítsák a működési hatékonyságukat. Az év a költségminimalizálásról és az adósságcsökkentésről fog szólni.”

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd minden héten hétfőn a “Bitcoinbányászindex- jelentést, szerdán pedig a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Ez történt 2022-ben a bitcoinbányászokkal – 1.

/coindesk, theminermag/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img