Ez történt 2022-ben a bitcoinbányászokkal – 1.

spot_img

A bitcoinbányászok nehéz időszakot éltek meg 2022-ben és 2023-ban sem számíthatnak jobbra, hacsak a globális gazdasági körülmények nem kezdenek el javulni. A bányászipar 2022 első hónapjaiban erősen indult, és úgy tűnt, hogy elegendő tőkével indulnak neki az évnek. Azonban az egyre növekvő energiaárak, a bányászgép piacon történt technológiai bumm, a bitcoin blokkokért folytatott növekvő verseny és az év első felének a vége felé kialakuló medvepiac igencsak megtépázta a kellően elbizakodott bányászokat.

Az elmúlt év végére az ágazatot csődbejelentések és szerkezetátalakítási bejelentések is sújtották. Valószínűleg ez az év sem fog eltelni hasonló nyilatkozatok nélkül, mivel a bányászok mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy megerősítsék, megreformálják pénzügyi mérlegüket és működési mechanizmusukat. A medvepiac ellenére a befektetők bíznak az ágazatban, a hitelezők pedig hosszútávú szereplőként számolnak a nagyobb bányászokkal. A medvepiac, azonban az erős pénzügyi háttérrel rendelkező bányászoknak rengeteg lehetőséget is rejtett

A várva várt piaci növekedés nem jött el

Az iparági résztvevők szerint az elmúlt évben rengeteg pénzt költöttek a saját részre történő vállalati hashráta növelésére. Sok esetben ezek a befektetések nem térültek még meg, mivel a bányászcégek a növekedés finanszírozására hatalmas adósságokat halmoztak fel. A hatalmas adósságok, a hashráta és a bányászati nehézség növekedése viszont rontotta a bitcoinbányászat jövedelmezőségét. Ezzel párhuzamosan többek közt a bitcoin árfolyamának csökkenésével számos vállalatnak gondot okozott az adósságkötelezettségek teljesítése, csakúgy mint az alapvető működés fenntartása.

“Rengeteg bányász elhitte azt, hogy a bitcoin eléri a 100000 dollárt. Nem vették számításba, hogy az árfolyam 20000 dollár alá is beeshet – mondta Juri Bulovic, a Foundry bányászati üzletág vezetője. 

Az elmúlt év második felében már a bányászok is belátták, hogy az év elején felállított terveket megfelelő pénzügyi háttér hiányában nem tudják megvalósítani. Erre válaszul bitcoint adtak el, vagy még több hitelt vettek fel. Év közepére a bányászott bitcoin eladása már nem fedezte egyes szereplők működési költségeit. Ráadásul a részvénypiacon sem tudtak részvényeik eladásával megfelelő mennyiségű tőkét bevonni, így sokan döntöttek az adósságfinanszírozás mellett. Év közepére azonban a hitelezők is túl optimistává váltak.

“A hitelezők sem tudták megfelelően felmérni az ASIC bányászgépekkel fedezett hitelekkel kapcsolatos kockázatokat, mivel ez volt az első olyan ciklus, amelyben ilyen típusú hiteleket szolgáltattak” – jegyezte meg Bulovic.

Egyes bányászoknál a TheMinerMag adatai szerint a harmadik negyedévben közel háromszorosára nőtt az adósság/saját tőke aránya.

Bitcoinbányászok adósság/tőke arányának alakulása az elmúlt év első három negyedévében (forrás: TheMinerMag)

Nem meglepő, hogy a magas adósság/saját tőke aránnyal rendelkező bányászok, mint például a Core Scientific (CORZ), a Greenidge Generation (GREE) és a Stronghold Digital Mining vagy csődöt kellett, hogy jelentsen, vagy át kellett strukturálniuk az adósság- és működésbeli kötelezettségeiket.

A rengeteg hitelre való tekintettel (közel 4 milliárd dollár) számos kriptoipari szereplő (Binance, Maple Finance, Icebreaker Finance, AntAlpha) a bányászok megsegítésére sietett, különböző kedvező kamatozású bányász alapokat hoztak létre szeptembertől kezdődően.

Időközben a befektetési kedv is megcsappant a hagyományos tőzsdéken. A tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok papírjai sem kerültek be a kereskedők kedvenc részvényei közé a Nasdaq-on. Ráadásul számos tőzsdén jegyzett bányász kapott felszólító levelet a tőzsdétől, hogy hamarosan törölheti a tőzsdén jegyzett cégek listájáról, mert 30 egymást követő napon keresztül egy dollár alatt kereskedtek a cég részvényeivel. A kivezetés veszélye még mindig ott lebeg ezeknél a bányászoknál. Folytatjuk!

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd minden héten hétfőn a “Bitcoinbányászindex- jelentést, szerdán pedig a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Hiteleik átstrukturálásán dolgoznak a bányászok

/coindesk, theminermag/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img