Bitcoin 2023: utat mutat a statisztika, vagy kijózanít a valóság?

spot_img

Az újév kapcsán sok helyen láthattuk felbukkanni az alábbi grafikont. A bitcoin eddigi (rövid) történetében még nem fordult elő, hogy két egymást követő éve is pirosban, azaz negatív hozammal zárult volna.

A korrekciós éveket korábban 3 emelkedő év követte

2022 egyértelműen a piros évek közé tartozott, és habár mi is bízunk benne, hogy nem idén fog megdőlni ez a reményt keltő statisztika, kétségtelen, hogy a BTC-nek most az indulása óta eddigi legnagyobb ellenszélben kellene bizonyítania.

A magas infláció miatt világszerte megemelt jegybanki kamatok drágábbá tették a hitelfelvételt, aminek egyik hatásaként a tőzsdei befektetésekben fialtatott pénzek mennyisége is erősen visszaesett.

A hagyományos piacok iránymutató indexének számító SP500 elmúlt 100 éves történetében négyszer fordult elő, hogy két, vagy több veszteséggel záró év kövesse egymást.

  • 1929 – 1932
  • 1939 – 1940
  • 1973 – 1974
  • 2000 – 2002

A második világháború kitörésének éveit (1939-1940) leszámítva mindegyik egymást követő és negatív hozammal záró évre akkor került sor, amikor az amerikai jegybank a magas infláció miatt emelt az irányadó banki kamaton.

Az ilyen helyzetek tehát nem túl gyakoriak, ám az idei évben ismét adottak lesznek a körülmények a kialakulásukra. Emiatt fennáll a veszélye annak is, hogy egy elhúzódó válság miatt a kripto piac is egy szokottnál hosszabb medve piacon menjen keresztül.

Hogy így lesz-e, azt varázsgömb hiányában mi sem tudjuk előre megmondani. A kriptók számára azonban mindenképp egy fényt jelenthet az alagút végén, hogy ha megfordul trend, akkor azt valószínűleg ebben az ágazatban lehet majd azt először észrevenni.

A bitcoin az elmúlt években gyorsabban érte el a csúcs- és mélypontjait mint az SP500

Amióta betört a mainstream köztudatba, a bitcoin a nagyobb trendfordulók során egyfajta kanáriként viselkedett, és hetekkel megelőzte az SP500-at. Erre láthattunk példát a 2017-es bika piac csúcsán, a 2018 decemberi mélyponton, a 2020-as covid összeomlás, illetve a 2021-es csúcs során.

Ha tehát sor kerül a fordulatra, meglehet hogy ismét a kriptósok lesznek majd azok, akik elsőként fellélegezhetnek.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Ilyen volt 2022 a hagyományos és kripto tőzsdéken

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img