Állami kripto tőzsdét nyit Indonézia

spot_img

A világ negyedik legnagyobb, 275 milliós lakosságával rendelkező Indonéziában rendkívül népszerűnek számítanak a kriptopénzek. Felmérések szerint az elmúlt év során 11.6 millióról 16 millióra nőtt az országban azok száma, akik rendelkeznek valamilyen kripto eszközzel.

A pénzügyi szabályozó szervek eddig 383 nemzetközileg is kereskedett, és 10 helyi cég által kibocsátott kriptovaluta forgalmazását tették lehetővé az indonéz váltókon. A kínálatból eddig az ország kisebb-nagyobb, de alapvetően magánkézben lévő tőzsdéin szemezgethettek az érdeklődők, ám hamarosan egy újabb, ezúttal már állami szereplővel bővülhet a piac.

A kriptovaluták forgalmazásának felügyelete eddig a helyi árutőzsdei kereskedést ellenőrző bizottság hatáskörébe tartozott, ám ezt hamarosan egy magasabb szintű, általánosabb pénzügyekkel foglalkozó szerv fogja átvenni tőlük. A következő két év során végrehajtott reform egyik pontjaként létrehozásra kerül Indonézia első állami kripto tőzsdéje is, jelentette be a szervezet vezetője.

Habár egyelőre még nem számítanak államilag elfogadott fizetőeszköznek, a helyi központi bank nemrégiben egy nyilatkozatot tett közzé, amiben a szabályozott keretek között forgalmazott kriptókat digitális értékpapírként ismerte el.

Korábbi beszámolók szerint részben Indonézia földrajzi helyzetének köszönhető a kriptovaluták régiós térnyerése. Az ország szigetvilágában élőknek nehézséget jelent a sokszor csak nagyon távol elérhető hagyományos pénzintézetek irodáinak felkeresése, az ezekben való számlanyitás és az ügyintézés lebonyolítása. A kriptók használatához és egy számla (kripto tárca) megnyitásához ezzel szemben csak internetkapcsolatra van szükség, ami sokkal egyszerűbbé teszi a rendszerhez való csatlakozást.

A digitális pénzeket sokan a biztonságosabb hordozhatóságuk miatt is kedvelik, mert a fizikális készpénzhasználat az ország adottságai miatt szükséges hosszabb utazások során könnyebben felkelti a térségben tevékenykedő bűnözők figyelmét.

2019 decembere óta már egy lokális stabil coin, az ország hivatalos fizetőeszközekének értékét követő Rupiah Token is elérhető az indonéz váltókon, aminek használói nincsenek kitéve a kriptókra jellemző árfolyam ingadozásának, így a hétköznapokban is nagyobb nyugalommal intézhetik vele az ügyeiket.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

A Binance ingyenessé teszi a bitcoin kereskedést

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img