Szinte semennyivel sem bővült a bitcoin ATM-ek száma a világban

spot_img

Kriptopénzeket kezelő ATM-ekről talán még maga Satoshi Nakamoto sem mert álmodni, de mára a Bitcoin mainstream elfogadottságának egyik fő mércéjeként tartják számon az automaták számát. A globális Bitcoin ATM-hálózat azonban az elmúlt hat hónapban mindössze 94 géppel bővült.

A bitcoin automaták számának alakulása. Forrás: CoinATMRadar

2022-ben, az egy éven át tartó medvepiac alaposan hátravetette az ATM-ek elterjedését: az elmúlt hat hónapban, 2022 júliusa és az év vége között mindössze 94 bitcoin ATM került a globális hálózatba. Ez élesen szemben áll az év első hat hónapjában látott 4169 darabos ATM bővüléssel.

A trend globális lassulása ellenére az olyan országok, mint Spanyolország és Ausztrália tavaly is az élen jártak a kripto ATM-ek telepítésében. Az Egyesült Államok és Kanada megtartotta az első két helyét a legtöbb ATM-nek otthont adó országok közötti ranglistán. El Salvador, az egykor a harmadik helyet elfoglaló közép-amerikai ország mostanra Spanyolország és Ausztrália után az ötödik helyre csúszott vissza.

Az ATM gyártók közül a piacvezető BitAccess tapasztalt relatív csökkenést, a többi szereplő pedig lassú, de viszonylag folyamatos növekedéséről számolt be. (lenti grafikon)

A vezető gyártók ATM telepítésének alakulása. Forrás: CoinATMRadar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img