Nincs több jogi akadálya a Bitcoin-kötvénynek El Salvadorban

spot_img

El Salvador országgyűlése mérföldkőnek számító törvénycsomagot – az ún. Vulkán-törvényt – fogadott el, amely jogi keretet biztosít egy bitcoin-alapú kötvényhez, amit az államadósság visszafizetésére és egy tervezett “Bitcoin-város” építésének finanszírozására használnának fel.

A törvényjavaslatot január 11-én 62 igen és 16 nem szavazattal fogadták el, és Bukele elnök ratifikálása után emelkedik törvényerőre.

El Salvador Nemzeti Bitcoin Hivatala egy január 11-i Twitter-bejegyzésben jelentette be a törvényjavaslat elfogadását, hozzátéve, hogy hamarosan megkezdi a kötvények kibocsátását.

A kötvények “vulkán” megnevezése a város helyszínére utal, amely a közeli Conchagua vulkán mellett található, itt épülne fel a vulkán hidrotermális energiájával táplált, megújuló kriptobányászati központ és város.

A Bitfinex – amely a kötvénykibocsátás technikai szolgáltatója lesz – megjegyzi, hogy a város a Kínában látottakhoz hasonló különleges gazdasági övezet lenne, amely jelentős adókedvezményeket és kripto-barát szabályozást jelentene az ide költöző cégeknek.

A kötvényekkel 1 milliárd dollárt szeretnének összegyűjteni az ország számára, aminek a felét a különleges gazdasági övezet kiépítésére fordítanák.

Az eredeti javaslat szerint a tokenizált kötvények amerikai dollárban lennének denominálva, tízéves futamidővel és évi 6,5%-os kamatlábbal.

A törvény a Bitcoin alapú értékpapírokon kívül minden, bitcointól eltérő kriptopénzekre is vonatkozó jogi keretet tartalmaz. Emellett létrehoz egy új szabályozó ügynökséget, amelynek feladata az értékpapírtörvény betartatása és a rossz szándékú szereplőkkel szembeni védekezés lesz.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img