Mérföldkő: bekerült az e-CNY Kína hivatalos készpénz állományról szóló statisztikájába

spot_img

A kínai jegybank (PBOC) első ízben szerepeltette a központi banki digitális valutát (CBDC) a hivatalos készpénz állományáról szóló jelentésében.

A kínai digitális jüan, más néven e-CNY december végére 13,61 milliárd jüant, vagyis nagyjából 2 milliárd dollárt tett ki a South China Morning Post által megvizsgált hivatalos adatok szerint.

Ez azt jelenti, hogy az e-CNY Kína teljes készpénz állományának 0,13%-át teszi ki.

A 2019-ben bejelentett és 2021 áprilisában nyilvános tesztelésre indított kínai CBDC 26 különböző városba és 5,6 millió kereskedőhöz jutott el.

A bitcoinnal és az ethereummal  ellentétben a digitális jüan nem blokkláncon fut, és nem tekinthető decentralizált kriptopénznek vagy stabilcoinnak. Helyette, ez egy kormány által uralt, központosított hálózaton kibocsátott pénz, amely inkább a hagyományos, fiat-alapú fizetési alkalmazásokhoz, például az Apple Payhez hasonlít.

Tavaly év végén a hongkongi Bank of China 500 ügyfélnek kínált lehetőséget próbaszámlák nyitására, ahol 100 e-CNY-t kaptak, amelyet az ország különböző üzleteiben és a helyi boltokban költhettek el. 

A program nagy érdeklődésre tartott számot, és a számlákat két napon belül elkapkodták. Egy másik akcióban 40 millió digitális jüan (6,2 millió dollár) értékű nyereményt osztottak szét. 

A jegybank októberben azt állította, hogy több mint 100 milliárd jüan (13,9 milliárd dollár) értékű CBDC-tranzakciót dolgozott fel.

Egyelőre nem világos, hogy az e-CNY hogyan fogja befolyásolni Kína online fizetési terét és monetáris politikáját. Peking aktívan kísérletezik azzal, hogyan lehetne a CBDC-t széles körben bevezetni és eljuttatni külföldre. Kína a CBDC bevezetését is azzal a tervével kapcsolta össze, hogy egy globálisan domináns pénznemet szeretne bevezetni, és erősíteni kívánja a jüan mint potenciális tartalékeszköz pozícióját is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img