Tőzsdefelügyeleti eljárás indult a Gemini és a Genesis ellen

spot_img

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Hivatala vizsgálatot indított a Gemini kripto tőzsde és a Genesis hitelező platform ellen.

A Gemini 2020 decemberében megállapodást kötött a Genesis-el, hogy egy kamatozó szolgáltatás (Gemini Earn) keretében átadja neki bizonyos ügyfelek pénzét. Azok a Gemini felhasználók, akik feliratkoztak erre a lehetőségre, éves szinten 8.1%-os kamatot szerezhettek az Earn-be befizetett kriptóik után. A hozamot a Genesis biztosította úgy, hogy ezeket a pénzeket más kriptós kereskedő és befektető cégek felé továbbította, akik a tőkét megforgatva képesek voltak saját maguk, a közvetítő Genesis és Gemini, valamint az ügyfelek számára is nyereséget termelni.

Az Earn program tavaly novemberben, az FTX csődje után vált fenntarthatatlanná. Mint kiderült, a Genesis több mint másfél milliárd dolláros kitettséggel rendelkezett a második legnagyobb, és váratlanul összeomló kripto tőzsdén, amiből 900 milliót a Gemini Earn ügyfelek pénze tett ki.

Miután a Genesis sem a kamatokat, sem az eredeti befizetések összegét sem tudta visszafizetni, a Gemini 2022 novemberében felfüggesztette az Earn program működését és befagyasztotta az ebben érintett több mint 300 000 felhasználó számláját. A tőzsde ezzel megszegte a saját felhasználási feltételeit, amiben azt vállalta, hogy az Earn felhasználói bármikor kiléphetnek, és legkésőbb egy héten belül visszakapják az abba befizetett tőkéjüket. A Gemini ellen emiatt a felhasználók egy része már csoportos kereseti eljárást is indított.

A Gemini és Genesis immár két hónapja nem tud megnyugtató választ adni arra, hogy mi lesz a pórul járt ügyfelekkel. A két cég nyilvános közösségi médiás üzengetésekbe is kezdett, és egymást kezdte okolni a történtekért.

Az ügy legfrissebb fejleménye, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet az éjszakai órákban hivatalos eljárást jelentett be a két cég ellen. Ebben nem regisztrált pénzügyi termék forgalmazásával, és az ügyfelek pénzének átláthatatlan struktúrában való kezelésével vádolják a két vállalkozást.

A Gemini erre reagáló közleménye szerint a most induló eljárás nem fogja felgyorsítani a felhasználók kártérítését, sőt inkább lassítja majd azt. A tőzsde alapítója szerint a Gemini egy New Yorkban bejegyzett, szabályozott keretek között működő tőzsde, ami 17 hónapon át egyeztetett a felügyelettel az Earn programról, ami ez alatt nem jelezte, hogy problémája lenne vele. Emellett sérelmezte azt is, hogy a sajtóból értesült a induló eljárásról, mert hivatalos értesítést eddig még nem érkezett hozzájuk.

A Genesis nem kommentálta a hírt. Velük kapcsolatban azonban egy fontos tényező lehet, hogy a vállalkozás anyacége a Digital Currency Group, ami a világ legnagyobb bitcoin befektetési alapjának, a Grayscale-nek is a tulajdonosa. A 635 000 bitcoinos kitettséggel rendelkező Grayscale működése elviekben teljesen független a Genesistől, ám a közeli kapcsolat, illetve a háttérben kötött cégen belüli megállapodások miatt sokan attól tartanak, hogy valamilyen formában talán a Grayscale-t is érintheti majd a történet. (A Genesis 575 millió dolláros kölcsönt biztosított a Digital Currency Groupnak, amit 2023 májusáig kellene visszafizetniük.)

Tegnap egy másik, kriptós hitelezéssel (is) foglalkozó platform, a Nexo ellen is nyomozás indult a cég anyaországában, Bulgáriában.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Nyomozás indult egy kriptovalutákkal foglalkozó céggel szemben

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img