Idén már 40%-os pluszban a bitcoin, de a befektetők érdeklődését még nem sikerült felkeltenie

spot_img

A bitcoin árfolyama az év eleje óta 40%-kal emelkedett. Hogy fenntartható-e a növekedés, azt az új befektetői pénzek érkezését jelző stabil coin piac mutathatja meg.

A hosszabb távon emelkedő tőzsdei trendek kialakulásához és fenntartásához friss tőke beáramlására van szükség. Ez igaz a hagyományos, és a kripto piacokra is. A kriptóknál a forgalomban lévő stabil coinok mennyisége pontosan megmutatja, hogy hogyan is állunk ezen a téren.

Sárgával a kripto piac, kékkel a főbb stabil coinok (USDT, USDC, BUSD) összesített kapitalizációját ábrázoltuk

  1. A bitcoin és vele a kripto piac kapitalizációja 2021 novemberében érte el a csúcspontját. Az új pénzek beáramlása ezt követően még folyamatos maradt, mindenki bízott benne, hogy egy korrekció után folytatódhat az emelkedés.
  2. 2022 áprilisában a Terra Luna összeomlásával kezdetét vette egy nagyobb arányú tőkekivonás. Ennek legfőbb oka a több nagy szereplőt is érintő, és hónapokon át tartó csődhullám sorozat lehetett. Megrendült a bizalom az iparágban.
  3. Habár 2022 nyara során volt egy 3 hónapos emelkedő időszak, ezt nem az új befektetők érkezésének köszönhettük. A stabil coin piacon nyoma se volt a külső érdeklődők megjelenésének, csak a rendszeren belül már meglévő pénzt forgatták meg újra a piaci szereplők. A trend nem is maradt fenntartható, az árfolyamok újra esni kezdtek.
  4. Hosszú hónapok után 2022 novemberében kezdett el újra szemmel láthatóan növekedni a stabil coin piac. A kék vonalon látható kiugrás sajnos rövid életű volt, az FTX csődje gyorsan elvette a befektetők kedvét a csatlakozástól.
  5. A kripto piac robbanásszerű növekedéssel indította a 2023-as évet, ám a stabil coin piac trendje továbbra is inkább lefelé mutat, vagy némi jóindulattal stagnálni kezdett.

Amíg a stabil coinok kapitalizációjának trendje nem fordul emelkedőbe, nagyobb az esélye annak, hogy jelenleg is egy tavaly nyárihoz hasonló medve piaci rallyban lehetünk. Ez rövid távon akár tovább is folytatódhat, de folyamatos odafigyelést igényel a kereskedőktől és a befektetőktől.

A fenti képen összehasonlításként a 2020-as (covid) mélypontot is megmutatjuk. Ezen jól látható, hogy még az árfolyamok ideiglenes összeomlása ellenére is folyamatos maradt a stabil coinok beáramlása, ami megalapozta következő másfél évben tapasztalt növekedést.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

A Binance ingyenessé teszi a bitcoin kereskedést

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img