Visszaeséssel indult a heti kereskedés

spot_img

A hagyományos piacokat pénteken egy kisebb meglepetés érte, aminek negatív hullámai erre a hétre, és a kripto piacra is átgyűrűzhetnek.

  • Megújult a KriptoSuli, az új változat már hangoskönyv formában is elérhető. További részletek ezen az oldalon.

A pénteken bejelentett amerikai munkanélküliségi adatok jelentős eltérést mutattak a várakozástól. A becsült 188 000 helyett januárban 517 000 új munkahely jött létre az Egyesült Államokban, amivel a munkanélküliség a várt 3.6% helyett 3.4%-ra csökkent. Ez 54 éves mélypontot jelent.

Habár a magas foglalkoztatottság alapvetően jó hír az emberek számára, a magas infláció miatt ezt mégis negatív előjelnek tekintik a gazdasági szakemberek. Leegyszerűsítve, amíg az embereknek van munkája és pénze, tudnak költekezni, és ez nehezíti a pénz romlásának visszaszorítását. A sok munkahely erős gazdaságot is jelent, ami a jegybanknak is nagyobb teret enged, hogy hosszabb ideig fenntartsa a tőzsdék számára kedvezőtlen magas kamatos környezetet.

Mivel a magas kamatok pénzt vonnak ki a gazdaságból (minek vállalkozásokkal kockáztatni, amikor egy banki letéttel kockázatmentesen is magas megtérülést szerezhetek), ennek a folyamatos fenntartása idővel gazdasági visszaesést, és növekvő munkanélküliséget idézhet elő.

Amikor korábban ilyen alacsony szinten volt a munkanélküliség (kék vonal), azt gazdasági válságok követték (szürke sávok)

Az év eleje óta tartó tőzsdei emelkedést sokan azzal magyarázták, hogy a befektetők már elkezdték beárazni, hogy a jegybank az év vége felé visszavehet a szigorító politikájából, a váratlanul hatalmas növekedést mutató foglalkoztatottsági adatok viszont elbizonytalaníthatják az ebben reménykedőket.

Hogy mindez megakasztja-e az év eleje óta tartó növekedést, arról megoszlanak a vélemények. Elemzők egy része arra számít, hogy a hagyományos piacok megingása a kriptóknál is egy jó alkalmat teremthet arra, hogy egy kicsit lenyugodjanak a körülmények, és megkapjuk a sokak által várt dip-et. Mások úgy vélik, hogy ennyi volt ebben a rallyban, és innentől kezdve jobb, ha felkötjük a nadrágunkat.

Ebben a bizonytalan helyzetben sok segítséget nyújthat a dollár helyzete, ami általában ellentetésen mozog a részvény és kripto piacokkal.

Januárban többször is felhívtuk a figyelmet arra a régióra, ahonnan az elmúlt hónapokban zuhanó dollár újból elrugaszkodhat. Ez a sáv a 2022 áprilisában bejárt terület volt, amin évek óta nem mutatott lendülettel vágtatott keresztül az USD. Feltételeztük, hogy ha ide visszatérünk, sokan tekinthetitek ezt egy vonzó lehetőségnek a beszállásra.

A dollár csütörtökön látogatta meg ezt a sávot, ahonnan erőteljesen elrugaszkodott. A nagy kérdés, hogy képes lesz-e megtartani ezt a lendületet. Ha igen, az nem sok jóval kecsegtet a részvény és kripto piacoknak.

Ha a dollár képes lesz tartósan az utolsó nagyobb támaszának számító ~103.5-ös szint felé emelkedni, az egy hevesebb visszaesést is előidézhet. Ha viszont már rögtön itt, az első akadálynál kifullad, az kedvezhet a buy the dip kripto stratégiának.

Ha ezzel párhuzamosan ránézünk a bitcoin grafikonra, valószínűleg sokan figyelik az elmúlt két hét aljának számító ~22 300 dolláros szintet. Ha tovább esne az árfolyam, itt jelenhetnek meg az első olyan vásárlók, akik bíznak abban, hogy a következő hetekben akár 25-28-30 ezer dollárig is emelkedhetünk.

Ha ezt elveszítjük, a második nagyobb keresleti szintet a január közepén kialakult zóna jelentheti. Ez már egy sokkal vastagabb sáv, ami a 21 500 – 20 300-as határok között alakult ki. Ha itt sem lenne érezhető a vásárlók jelenléte, az nagyon rossz hírt jelentene a bikák számára.

A héten nem lesznek kiemelten fontos gazdasági események, viszont az amerikai jegybank elnöke kedden, magyar idő szerint este 18:00-kor felszólal egy gazdasági rendezvényen. Ha itt említést tesz a jelenlegi helyzetről, az az árfolyamokra is hatással lehet.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img