Egy rakat FTX film érkezik idén, ezeket várjuk a legjobban

spot_img

Az FTX kriptotőzsde összeomlása a mainstream sajtó figyelmét is megragadta, sőt, Sam Bankman-Fried, Caroline Ellison és Gary Wang bukásának történetére Hollywood is felfigyelt.

A történet két eddig sikerre vitt témát ötvöz. Az egyik a bukott vállalkozókat feldolgozó kategória, mint amilyen az A kibukott (The Dropout) vagy a WeCrashed című Apple TV sorozat. A másik a jól ismert finance bró filmek, mint amilyen a Wall Street farkasa vagy az A nagy dobás (The Big Short). 

Nem csoda, hogy Hollywood is érdeklődik a téma iránt. Az alábbi cikkben azokat a készülő filmeket és dokumentumfilmeket soroljuk fel, amiket a következő egy évben láthatunk a vásznon vagy a képernyőnkön.

Cím nélküli Michael Lewis adaptáció

A készülő FTX-filmek közül a legnagyobb hírverés valószínűleg Michael Lewis író, Sam Bankman-Friedről szóló, hamarosan megjelenő könyvének adaptációját övezi. Az A Nagy Dobás, a Pénzcsináló és a Flash Boys szerzője hat hónapot töltött Sam Bankman-Frieddel.

Az együttműködés még Bankman-Fried letartóztatása után is folytatódott: Lewis állítólag 2023 januárjában néhány órára meglátogathatta a kegyvesztett FTX-mogult.

Bár Lewis könyve eredetileg Bankman-Fried gyors felemelkedésére és a hatékony altruizmus filozófiájára összpontosított volna, az FTX összeomlása drámai és  meglepetésszerű befejezést adott a történetnek.

A könyv ügynöke, Matthew Snyder az SBF és a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao közötti rivalizálást is a könyv lehetséges történetszálaként jelölte meg, az író pedig egyenesen “a kripto Luke Skywalkeréhez és Darth Vaderéhez” hasonlította őket.

A The Hollywood Reporter beszámolója szerint Lewis a könyve filmes és televíziós jogait is eladta, és az Apple-vel közel állnak egy megállapodáshoz, amelynek értéke a millió dolláros nagyságrendben mozog. A Deadline lap szerint az érdeklődők között ott van még az Amazon Studios, a Netflix és David Heyman, a Harry Potter producere is.

Cím nélküli Amazon Prime FTX dráma

Az Amazon Studios saját FTX projektjét sürgeti: egy minisorozatot rendelt Joe és Anthony Russótól, a Marvel két legutóbbi Bosszúállók filmjének rendezőitől.

A Variety című filmes szaklap szerint jelenleg tárgyalásokat folytatnak a rendezésről és a produceri feladatok ellátásáról, majd várhatóan egy nyolc epizódból álló sorozatot kapunk.

Az FTX összeomlásáról tudósító több újságíró beszámolója alapján a sorozatot David Weil írja majd, akinek korábbi munkái között szerepel az Amazonos Hunters, a Solos, valamint az Apple TV Invasion című sorozata.

A Variety szerint több Marvel-színész is tárgyalásokat folytatott arról, hogy szerepet vállaljon a sorozatban, bár ennek részleteit még nem hozták nyilvánosságra.

A Russo fivérek közleményükben Sam Bankman-Friedet „rendkívül titokzatos, összetett és potenciálisan veszélyes motivációkkal rendelkező” figuraként jellemezték, aki „a valaha elkövetett egyik legpimaszabb csalást” hajtotta végre.

Hogyan kerüld el a csaldásokat a kriptopénzek világában?

 

A KriptoSuliban erről is írunk: nézd meg mit tud a KriptoSuli ide kattintva.

 

 

Cím nélküli Graham Moore projekt

Graham Moore, a Kódjátszma Oscar-díjas írója a New York Magazine címlapsztorijának adaptációját írja és rendezi az FTX bukásáról, a Vox Media Studios megbízásából.

Moore még nem döntötte el, hogy a történetet játékfilm vagy tévésorozat formájában valósítja-e meg. Az író-rendező elmondta: “Sok időt töltöttem azzal, hogy a hatalmas technológiai innoviációk középpontjában álló összetett és egyedülálló karakterekről írjak”, majd hozzátette: “Az SBF-ben a ‘komplex’ és a ‘egyedülálló’ alulértékeltnek hangzik. Akár szándékában állt megváltoztatni a világot, akár nem – úgy néz ki, hogy ezt megtette”.

A negyedik

Egy negyedik FTX-projekt is készül a Scott Burns és Jonathan Glickman által alapított Panoramic Media részéről. A Deadline szerint a Panoramic tárgyal egy lehetséges projektről a New York Times írójával, Andrew Ross Sorkinnal, aki 2022 decemberében interjút készített Bankman-Frieddel az FTX összeomlása után.

A hosszú interjú során Bankman-Fried azt állította, hogy bár sok hibát elkövetett, “soha nem próbált meg átverni senkit”.

Glickman többek között a Creed sorozatot, a Netflix Szerda című sorozatát, valamint a Skyfall, a Spectre – A Fantom Visszatér és a Nincs idő meghalni James Bond-filmeket jegyzi.

Cím nélküli New York Magazine dokumentumfilm

A korábban említett forgatókönyv-adaptáció mellett a New York Magazine és a Vox Media egy dokumentumfilmben is együttműködik, amely Bankman-Fried összeomlott kripto-birodalmán alapul. A projekt az USA-ban és a Bahamákon lévő forrásokra és riporterekre támaszkodik majd.

SBF és a Szilícium-völgy vége

A Vice Media és a The Information technológiai-üzleti kiadvány által gyártott SBF and the End of Silicon Valley 2023 második negyedévében kerül a mozikba. A The Hollywood Reporter szerint a dokumentumfilm a Vice Motherboard csapatának és a The Information kripto csapatának riportjaira támaszkodik, és az FTX tapasztalatlan vezetését, a kockázati tőkések szerepét és Bankman-Friednek a hatékony altruizmus mozgalomban való részvételét boncolgatja.

“Ugyanabban az időben, amikor a Szilícium-völgy óriásainak első generációja zavaros piacokkal, új üzleti kihívásokkal és tömeges elbocsátásokkal nézett szembe, a pénz folyamatosan ömlött az FTX-be, miközben megpróbálták felforgatni a világ pénzügyi rendszerét olyan kockázatvállalási sémákkal, amelyeket senki sem mert megkérdőjelezni” – mondta a The Information alapítója, Jessica Lessin egy nyilatkozatában. “Ez a történet egy korszak végét jelzi a Szilícium-völgyben. Ezután egy új sötét korszak következik”.

Cím nélküli XTR dokumentumfilm

Az XTR stúdió rohamtempóban kezdte el az FTX-ről szóló, egyelőre cím nélküli dokumentumfilm forgatását, amelyet 2022 novemberében a Bahamákon forgattak.

Az Oscar-jelölt rendező, David Darg vezeti a projektet, akinek korábbi munkái között szerepel a Body Team 12 és a You Cannot Kill David Arquette. A Variety beszámolója szerint „példátlan hozzáférésük volt az FTX és a kriptopénz közösség kulcsszereplőihez”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img