Hogyan kell biztonságosan tárolni a kriptopénzeket?

spot_img

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy biztonságban tárold a kriptopénzeidet. A biztonságos tárolás a gyakorlatban azt jelenti, hogy olyan helyen és olyan módon tárolod a tárcád visszaállító kódját, hogy az ne vesszen el és más ne tudjon hozzáférni.

Figyelem! A blokklánc világában nem tudod visszaszerezni a tárcád tartalmát, ha elveszíted a hozzáférést. Ilyen egyszerű. Ha elveszíted a hozzáférést a tárcádhoz, nem lesz ügyfélszolgálat, aki visszaszerzi a pénzedet, nem tudsz majd kihez fordulni. Egy blokklánc hálózaton csak te egyedül birtoklod a tárcáidat és ezáltal a benne található kriptopénzeket. Ezért fontos, hogy meglegyen a visszaállító kódod.

Mi az a visszaállító kód és mire jó?

 Egy tárcaszoftveren belül, akár a cím készítése közben, akár utána, megnézheted az ún. visszaállító kódot (angolul recovery seed, recovery phrase, vagy backup phrase). Ez a visszaállító kód több angol szóból áll. Ez a tárcád legfontosabb része. Így néz ki egy visszaállító kód:

 syrup search nephew route voice water pond when bright maya dry critic

 Ez is véletlenszerűen generált és minden tárcacímhez más visszaállító kód tartozik. A fenti példában felhozott konkrét kódból vissza tudnál állítani egy (üres) tárcát. 

Tegyük fel, hogy feltelepítesz egy tárcaszoftvert a gépedre, küldesz rá rengeteg bitcoint. Másnap a géped megsemmisül, megsérül, stb. Amíg nálad van a visszaállító kód, addig mindegy, hogy mi történik az adott készülékkel, bármikor újra hozzá tudsz férni a tárcádon tárolt kriptopénzekhez. Mobilos tárcákkal ugyanez a helyzet. A visszaállító kóddal bárhol és bármikor, de ami a legfontosabb: bármilyen tárcaszoftver segítségével visszaállíthatod a tárcádat. A visszaállító kód akkor is működni fog, ha letörlöd a tárca alkalmazást a mobilodról vagy a gépedről. Elfelejtetted a jelszavadat vagy a PIN kódodat a tárcaszoftverhez való belépéshez? Sebaj, a visszaállító kóddal ezt is meg tudod oldani.

Visszaállításhoz keresd az “import wallet” vagy a “recover wallet” lehetőségeket a tárcádban.

Az a személy, aki birtokában van a te visszaállító kódjaidnak, birtokában van a tárcádnak is, vagyis el tudja költeni, át tudja mozgatni a benne lévő kriptopénzeket máshová. Ezért fontos, hogy mindig tartsd titokban a saját visszaállító kódodat. Ne dőlj be csalóknak, akik a visszaállító kódot kérik tőled. Ha felírod, majd eltárolod valahol, akkor tartsd egy nagyon biztonságos helyen.

Ez a cikk egy részlet a kezdő kriptopénz befektetőknek szóló KriptoSuli kiadványunkból. Ha szeretnél többet tudni a bitcoin, a kripto, a befektetések és a blokklánc világáról iratkozz fel az ingyenes email kurzusra vagy vásárold meg az egész kiadványt egyben, e-könyv és hangoskönyv formában.

A visszaállító kódhoz hasonló funkciót lát el a privát kulcs. Minden tárcához tartozik egy privát kulcs és egy publikus kulcs. A publikus kulcsot bárki ismerheti, a privát kulcsot viszont csak annak tulajdonosa. A privát kulccsal is visszaállítható egy elveszett tárca.

Most pedig a tárolás módjairól:

Az alábbiak NEM a biztonságos módjai egy visszaállító kód tárolásának: 

  • Egy screenshot a kódról
  • Egy fénykép a kódról mobilodon
  • Egy .txt fájl a gépeden
  • Egy post-it jegyzet a monitorodra ragasztva 
  • Ugyanezek csak a haverodnál/feleségednél/munkahelyi gépen, vagy felhőszolgáltatásban tárolva.

Elég biztonságos tárolási módok:

  • Felírt vagy kinyomtatott kód, legalább két biztonságos helyen tárolva. 
  • Egy jegyzet fájlba írt kód, amit egy új pendrive-on elhelyezel, majd egy biztonságos helyen tárolsz. 

Szuperbiztonságos tárolási módok: 

  • Fémlapra gravírozott kód, amit egy tűzálló zacskóba teszel, majd elhelyezel egy széfben. Nagyobb befektetésnél már indokolt
  • Nagyobb összegnél szintén indokolt lehet a hardveres tárcás tárolás. Hardveres tárcákért nézd meg a Ledgert vagy a Trezort

Ez a cikk egy részlet volt a kezdő kriptopénz befektetőknek szóló KriptoSuli kiadványunkból. Ha szeretnél többet tudni a bitcoin, a kripto, a befektetések és a blokklánc világáról iratkozz fel az ingyenes email kurzusra vagy vedd meg az egész kiadványt egyben e-könyv és hangoskönyv formában.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img