Gond lehet az USDC-vel, a stabil coin elvesztette a dollárhoz rögzített értékét, a Coinbase felfüggesztette az átváltást

spot_img

Az USDC-t kibocsátó Circle az éjjel közleményben tudatta, hogy a stabil coin ellenértékét garantáló letétek egy része a bajba került Silicon Valley Bankban van elhelyezve.

Az amerikai hatóságok tegnap délután már utasították a bankot, hogy függessze fel a működését, ami így lényegében csődöt jelentett.

A Circle azt nem közölte pontosan, hogy mennyi pénzt tárolt itt, csak azt, hogy az USDC ellenértékét biztosító letét 25%-ának kezelésével 6 amerikai bankot bíztak meg, melyek egyike az SVB (volt).

A Circle a hatóságok visszajelzésére vár, hogy hozzáférhet-e az elhelyezett letéthez, vagy ha nem, jogosult-e valamilyen kártérítésre.

Valószínű, hogy az USDC-nek a dollárt 1:1-ben követő ellenértéke jelenleg nincs teljes mértékben garantálva.

Az USDC a hajnali órákban elvesztette a dollárhoz rögzített értékét. A bal oldali képen az látható, hogy a Tether növekedni kezdett az USDC-vel szemben, vagyis sokan ebbe kezdték átváltani a pénzüket. A jobb oldali képen az USDC dollárhoz viszonyított helyzete látható. A cikk írásakor mind a két páron 1% körüli veszteség mérhető az USDC értékében.

A 41.5 milliárd dolláros piaci részesedéssel rendelkező USDC a 2. legnagyobb stabil coin és az 5. legnagyobb kriptovaluta a Coinmarketcap rangsorában.

Frissítve: a Circle közleménye szerint 3.3 milliárd dollár értékű letétet tároltak az SVB-nél. Ez 7.93%-os hiányt jelent a Coinmarketcap által mért 41.6 milliárdos készlethez képest, vagyis 1 USDC reális értéke jelenleg 92 cent körül alakul.

Frissítve 2: a Coinbase a hétvégére felfüggesztette az USDC – dollár átváltás lehetőségét. Bíznak benne, hogy hétfőn rendeződhet a helyzet.

További hírek a Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img