Krízisben egy amerikai bank, sokan félnek, hogy az első dominó lehet

spot_img

Nem közvetlenül kriptós hír, de a következményei ránk is kihathatnak. Likviditási problémákkal küzd a Silicon Valley Bank.

A 16. legnagyobb amerikai bankhoz a 2020-21-es évben rengeteg befektetői tőke áramlott, az általuk kezelt pénz összege 60 milliárdról 190 milliárd dollárra emelkedett.

A friss befizetésekből 80 milliárd dollárt 10+ éves lejáratú, évi 1.56%-os hozamú, jelzálog fedezetű értékpapírokba fektettek.

Ezekre általában nagy a kereslet, azonban történt valami, amire aligha számítottak. Az amerikai jegybank tavaly minden idők leggyorsabb ütemű kamatemelését hajtotta végre, amivel a teljesen kockázatmentesen megszerezhető hozam 5%-ra növekedett.

Ez 2.5-szer annyi, mint az SVB tulajdonában lévő papírok kamata, vagyis ha a banknak hirtelen pénzre (likviditásra) lenne szüksége, akkor azokat most csak nehezen tudná másnak elpasszolni.

Ezek a jelzálog papírok továbbra sem értéktelenek, mert 10 év múlva beválthatók a kibocsátáskor megállapított feltételek szerint. Jelenleg viszont csak nagy, 15-20%-os veszteséggel lehet őket gyorsan pénzre váltani.

A SVB tegnap bejelentette, hogy 21 milliárd dollár értékű papírt értékesített és ezeken 1.8 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el. Ez az eladás azt jelenti, hogy a banknál valami  nem oké, pénzszűkében lehetnek, ami meglepetésként érte a befektetőket.

Az SVB kapcsán máris sokan attól tartanak, hogy a bankrendszer bajban lehet és további csontvázak is lehetnek a szekrényben. Ki tudja mikor derül ki, hogy egy másik, látszólag rendben lévő pénzintézetnek gondjai vannak?

Az SVB részvények értéke tegnap 60%-os esést szenvedett el. Az ügyfelek egyszerre próbálják menteni és kivenni a pénzüket, ami a pénzintézet teljes csődjéhez is vezethet.

A bankrendszeren belüli bizonytalanságok villámgyorsan átterjedhetnek más szektorokra is. Ha itt problémák lesznek, azt a kripto piac is meg fogja érezni.

A PrimeXBT demó számlás versenyén kockázatok nélkül, pusztán egy email cím megadásával kipróbálhatod a kereskedést, és akár 500 dolláros tőkét is nyerhetsz. További részletek a bemutatónkban, és a PrimeXBT oldalán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img