Eljárás indul a Kucoin ellen, értékpapír lenne az ethereum?

spot_img

A New York-i főügyész eljárást indított a Kucoin ellen. Álláspontja szerint a kripto tőzsde értékpapírok forgalmazását teszi lehetővé, amihez külön licenszre volna szüksége, ennek híányában pedig törvénytelenül nyújt szolgáltatást az államban.

Az amerikai hatóságok rendszeresen minősítik értékpapírnak a kriptopénzeket. Ilyenkor általában két, 1936 és 1946 óta alkalmazott eljárásra (Waldstein és Howey teszt) szoktak hivatkozni. Ezek bizonyos pontjai szerint tényleg értelmezhető úgy, hogy a kriptovaluták egy része az értékpapír kategóriába tartozik, ám sokak szerint ma már nem életszerű, hogy több mint 80 éves, a technológia fejlődését teljesen figyelmen kívül hagyó szabályokat alkalmazzanak egy kizárólag a digitális térben létező ágazatra.

A főügyész célja, hogy a Kucoin szüntesse be a szerinte jogsértő tevékenységét és tiltsa ki oldaláról a New York-i felhasználókat, valamint adja ki azok adatait, akik ebből a régióból léptek be az oldalra. Beadványának egyik legfontosabb pontja viszont az a mondat, amiben értékpapírnak nevezte és két korábban bedőlt kriptovalutához hasonlította az ethereumot.

“Az ETH, a LUNA és az UST, valamint a KuCoin Earn (a Kucoin staking szolgáltatása) értékpapírnak tekinthetők a Waldstein teszt, valamint a Howey teszt szerint. Korábbi hatósági eljárások során már alkalmazták ezeket a teszteket a tokenek értékpapír minősítésének megállapítására.” – utalt ezzel az amerikai tőzsdefelügyelet korábbi, más kriptovaluta kibocsátók ellen indított peres eljárásaira.

Jelenleg csak egyetlen kriptovaluta, a bitcoin esetében mondható ki nagy valószínűséggel, hogy azt nem tekintik értékpapírnak az amerikai hatóságok. Erre már több képviselőjük, többek között a tőzsdefelügyelet vezetője is tett konkrét utalásokat.

Az ethereum esetében azonban már erősen megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a mögötte álló szervezet, az alapítók nyerészkedése és az Ethereum 2.0-val elérhetővé vált kamatozási lehetőség (staking) már sérti a fentebb említett tesztek pontjait és ezért értékpapírnak kellene azt tekinteni. Mindez azért lenne kedvezőtlen hír a kripto világnak, mert az értékpapírként kategorizált eszközöket csak egy nagyon hosszas és drága engedélyeztetési eljárás után lehetne forgalmazni, amin minden tőzsdének keresztül kellene mennie. Ez évekre visszavethetné és teljesen elzárhatná a kripto számára jelenleg legfontosabb amerikai piacot az ágazat leginnovatívabb ökorendszerétől.

Nagy jelentősége lehet tehát annak, hogy a bíróság precedenst teremt-e azzal, hogy elfogadja az ügyész érvelését és értékpapírnak minősíti-e az ethereumot.

A 2022-ben ötödik születésnapját ünneplő Kucoin 27 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik. Forgalmát (spot) tekintve a 4. helyen áll a tőzsdék rangsorában, tokenje a KCS pedig piaci részesedés szerint rendezve az az 5. legnagyob tőzsde token a BNB (Binance), az UNI (Uniswap), a LEO (Bitfinex) és a CRO (Crypto.com) után.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

A Binance ingyenessé teszi a bitcoin kereskedést

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img