Kripto: alacsony likviditás, nagy kilengések az árfolyamon

spot_img

Makro

A makrogazdasági helyzet stabilizálódni látszik, és jelenleg úgy tűnik egy új egyensúlyi pontba került a piac. 

Az amerikai tőzsde első számú kockázati mutatója, a VIX index 20-as érték alatt van, és az ennek volatilitását mérő VVIX, pedig 90 alatt mozog. Ez azt jelzi, hogy a piac meglehetősen nyugodt, talán már túl nyugodt is. Az elemzők arra számítanak, hogy a magas átlagárú, alacsony volatilitású környezet még egy darabig megmarad, mielőtt egy nagyobb emelkedés bekövetkezhet.

Pénteken újabb fontos adat érkezik az Egyesült Államokból. Ez az NFP, vagyis a Non-Farm Payroll, ami nem mezőgazdaságban dolgozó munkavállalkók számát méri. Ha enyhülést fogunk látni, az a FED számára pozitívumként lesz értékelhető, mivel ez azt jelezné, hogy erőfeszítéseik kezdenek eredményeket mutatni.

Ha az NFP számok a várakozásoknak megfelelőek lesznek, az plusz 240 ezer munkahelyet jelent majd, szemben az előző havi 311 ezerrel. Ha ez így lesz, akkor valószínűleg további piaci konszolidációt fogunk látni.

Kripto

Az ETH és más altok valamivel jobban teljesítettek, mint a bitcoin. A jelenlegi árfolyammozgás elsődleges mozgatórugója az alacsony likviditás, ami miatt a bitcoin ára 27 000 dollár körül ingadozik, a 26 500 és 29 200 közötti sávban.

Az alacsony likviditás több tényezőnek köszönhető, de főleg annak, hogy a dollárt már nem lehet azonnal elszámolni a SEN-en vagy a SIGNET-en keresztül, másodsorban annak, hogy a Binance megszüntette a BTC és ETH jutalékmentes kereskedését.

Miután a Silvergate Bank, egy kriptós váltókat, tőzsdéket és befektetőket kiszolgáló bank felszámolni kényszerült saját magát, annak valós idejű fizetési szolgáltatása, a Silvergate Exchange Network (SEN) is elbukott. Egy azonnali bankközi átutalást lehetővé tévő szolgáltatásról volt szó,  amely döntő szerepet játszott a kriptopiaci szereplők, például a Coinbase, a Binance.US és más tőzsdék, kereskedőcégek és bankok összekapcsolásában. Egy egyszerű felhasználók számára láthatatlan volt a szolgáltatás, de az említett nagy szereplők miatt fontos szerepet játszott a köztük lévő likviditás biztosításában.

Még a csőd előtt, az első negatív előjelek idején az olyan kriptós nagy cégek, mint a Coinbase vagy a Galaxy Digital is ejtették a Silvergate-et mint partnert. A stabilcoin kibocsátók, a Paxos és a Circle, a Cboe digitális eszköz tőzsdéje, valamint a Bitstamp és a Gemini is felfüggesztették együttműködésüket velük.

Az ebből adódott alacsony likviditású környezet számos lehetőséget kínál, főleg a grid kereskedőknek, az USD és kripto párokon is.

A magas volatilitás, a 60-as RSI miatt most egy általános konszolidációra számít a kripto piac is. Jó eséllyel a kriptók volatilitása követni fogja a részvények kilengését, így a bitcoin még egy darabig a 26 500 dolláros támasz és a 28 200 dolláros ellenállás között fog ingadozni.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img