Új rekordot dönthet az arany, árgus szemmel figyel a bitcoin

spot_img

Az aranynak alig 2.5%-os növekedésre volna szüksége ahhoz, hogy megdöntse a 2020 augusztusában beállított rekordját. Ennek bekövetkezte a digitális aranyként emlegetett bitcoin számára is meghatározó lehet.

2023-ban 2023 dollárt ér 1 uncia (~28g) arany

Az arany a koronavírus-járvány kitörése után érte el a jelenlegi csúcsának számító ~2075 dolláros árfolyamot. Bár azt megelőzően is emelkedő pályán mozgott, a globális karantén bizonytalanságot keltett, a befektetők pedig ezúttal is az évezredek óta menedéknek tekintett arany felé menekültek.

A rallyt egy 2 éven át tartó korrekció követte. Eleinte a tőzsdék (köztük a kriptók) 2020-21-es bika piaca, majd az újból erőre kapó dollár fogták ki a szelet az arany vitorlájából, mígnem az 2022 őszén ismét magára talált.

Az arany iránti kereslet az orosz-ukrán háború kitörése után kezdett megugrani. Érdekesség, hogy az árfolyam ekkor még jelentősen, majd 25%-kal visszaesett, kellemetlen helyzetbe hozva azokat, akik a geopolitikai válság kapcsán azonnali növekedésre számítottak. Az árfolyam csak jó féléves csúszással fordult ismét emelkedőbe és követte le az új vásárlók megjelenését.

A vásárlások akkor kezdtek el igazán beindulni, amikor a nyugati nagyhatalmak elkezdték befagyasztani az orosz állam (és állampolgárok) külföldön tárolt vagyonelemeit és kizárták őket a globális pénzügyi (SWIFT) hálózatból. A gazdasági hadviselés ezen formája több nagyhatalmat (pl.: Kína) is arra ösztönzött, hogy a korábban kedvelt amerikai dollár és államkötvények helyett olyan értéktároló eszközöket kezdjenek vásárolni, amiket egy esetleges jövőbeli konfliktus során nem lehet csak úgy elvenni tőlük.

Ezek közé tartozott az arany is, amiből a tavalyi második félévben rekord mennyiséget kezdtek vásároltak a BRICS országok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) jegybankjai.

2022 második felében évtizedes rekordot döntött a jegybankok aranyvásárlása

Ezen szereplők megjelenése erős alapot biztosított az újabb emelkedő trend kialakulásához aminek az igazi főpróbája most, a korábbi csúcs áttörésével jöhet el. Az arany emelkedése kedvező piaci hátteret biztosíthat a bitcoin számára is, amit a digitális arany narratíva fundamentálisan is erősíthet.

Három hete a 29 000 dolláros határ alatt

A kripto iparágat az elmúlt hetekben számos támadás érte, a BTC ennek ellenére képes volt megmaradni a 28 000 dolláros árfolyamszint környékén. Erről még egy nagyobb, állami szereplő által végrehajtott eladás sem tudta letéríteni, ami olyan erőt sugall, ami további bizakodásra adhat okot.

Ha az arany árfolyama képes lesz rekordot dönteni, valószínűleg a bitcoin számára is megnyílik az út a 30 000 dolláros régióba. Kicsit talán szimbolikus jelentőséggel is bírna, ha erre éppen így Húsvéthoz közel, a feltámadás ünnepén kerülne sor. A bitcoint eddig minden medve trendje, így a 2022-es után is eltemették a mainstream pénzügyi élet szereplői, de az mindig képes volt visszatérni. Az újrázásban pedig most éppen a nagy előd, az arany lehet a segítségére.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img