Boldog Születésnapot Satoshi! 48 éves a Bitcoin alapítója

spot_img

A kripto világ ma ünnepli a Bitcoin alapítójának, Satoshi Nakamotonak a születésnapját. Az időpont valószínűleg nem igazi és a rejtélyes programozó nevéhez hasonlóan szintén csak az álca része, de Satoshi az 1975. április 5-i születési dátumot adta meg, amikor regisztrált a P2P Foundation oldalára. Ez volt az a fórum, ahol később bejelentette a Bitcoin létrehozását.

A dátum nem látszik, de a számláló ma váltott át 47 évről 48-ra.

Választása aligha lehetett véletlen, ugyanis 1933-ban Roosevelt elnök éppen ezen a napon tiltotta be az arany birtoklását. A 6102-es számú elnöki rendelet szerint az amerikai állampolgárok maximum csak 100 dollár értékű aranyat birtokolhattak, az ezen felüli részt kötelező volt dollárért eladniuk az állam számára.

Az ország jegybankja nem sokkal később olyan intézkedéseket hozott, amik jelentős értékvesztést eredményeztek és elinflálták a dollár értékét. A lépésre azért volt szükség, hogy az USA képes legyen visszafizetni az egekbe szökő államadósságát. Ezzel persze mindenki rosszul járt, akit az aranyban tárolt megtakarításainak eladására kényszerítettek.

A kötelező beszolgáltatás időpontja és a dollár vásárlóerejének alakulása

Satoshi tehát a születésnapjának megadásával is utalt arra, hogy mennyire fontosnak tartaná egy olyan értéktároló eszköz létezését, amit nem lehet elvenni az emberektől és működése független tud maradni az állami befolyástól. Ő ezt a Bitcoin létrehozásával próbálta elősegíteni.

A magyar kripto közösség 2021-ben egy szobor állításával emlékezett meg a Bitcoin alapítójáról:

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img