Binance.us bizonytalanság gyengítheti a bitcoint

spot_img

A Binance amerikai szárnyával kapcsolatos bizonytalanság állhat a bitcoin hétfői gyengélkedése mögött. Az árfolyam 28 900-ról 27 200 dollárig esett, amit nagyjából 15 000 BTC eladása idézett elő.

Amint arra több elemző is felhívta a figyelmet, egyre nagyobb lett a különbség a Binance.us-en mért bitcoin árfolyam és a világ más nagyobb tőzsdéi között.

Április végéig szinkronban mozgott a bitcoin Coinbase-en, Binance.com-on és Binance.us-en mért árfolyama…

…de ez megváltozott és a Binance.us már csak egyre nagyobb csúszásokal és kilengésekkel tudja követni a piac (pl.: Coinbase, Binance.com) mozgásait.

A jelenség a market makerek távozására utal. A market makerek azok a szereplők, akik garantálják, hogy az aktuális árfolyam közelében mindig elegendő vételi és eladási ajánlat álljon rendelkezésre a zökkenőmentes kereskedéshez. Ha például 27 000 dollár a bitcoin árfolyama, akkor a MM biztosítja, hogy 26 900 és 27 100 dollár között biztosan legyen kitől megvenni, vagy kinek eladni akár több százezer, vagy millió dollár értékű BTC-t.

Amikor valaki bitcoinnal kereskedik, a legtöbbször nem is egy másik emberrel köt üzletet, hanem egy market maker cég ajánlatát fogadja el. A market makerek működése alapvetően jó a befektetőknek, mert olcsóbbá teszik a kereskedést és meggátolják, hogy a tőzsdéken nagy felárak alakuljanak ki, szinkronban tartják a különböző váltók árfolyamait.

A market makerek különböző stratégiákat alkalmaznak arra, hogy kis idősíkon, profitábilisan, vagy legalább zéró veszteséggel tudják végezni ezt a tevékenységet. Mivel a munkájukkal likviditást biztosítanak, a tőzsdék jutalékot fizetnek nekik a kereskedési folyamat támogatásáért.

Amint a fenti képen is látható, a Binance amerikai aloldalán jelentős eltérések kezdtek kialakulni az árfolyamokban. A bitcoinért egyes időszakokban akár 1000 dollárral többet is elkérhettek mint az globális anyaoldalon, de az ethereum és más altok esetében is jelentkeztek hasonló eltérések.

Ez a market makerek távozását sejteti, ami kedvezőtlen előjel lehet a Binance.US és akár az anyacég számára.

https://twitter.com/Riley_gmi/status/1655588108002361352

Az egyik legnagyobb market makernek számító Jump Trading az elmúlt hetekben kivonta tőkéjét a Binance.us-ről, miközben a Binance.com-on továbbra is zavartalanul folytatja a tevékenységét.

Közösségi médiás bejegyzések szerint a Binance.us több felhasználója sem tud nagyobb összeget kiutalni. Valutában csak az amerikai ACH típusú tranzakció választható, ami maximum napi 1000 dollár értékű utalást enged végrehajtani, a bitcoin és a nagyobb altok kivonása pedig szintén akadozik. Mindeközben a stabil coinok iránt is egyre fokozódik a kereslet, ami a rögzített érték növekedéshez vezetett. (Ez kizárlag csak a Binance.us-en tapasztalható.)

Valami tehát nincs rendben Binance.us-el, repedések mutatkoznak a napi működésben. Egyes pletykák egy közelgő, az amerikai hatóságokhoz köthető bejelentést sejtenek a háttérben, mások szerint csak egy újabb FUD-ról van szó. A félelmek pontos oka egyelőre még nem ismert.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img