Magyarország is megszavazta az európai kripto törvényt

spot_img

Az Európai Unió pénzügyminiszterei tegnap délután egyhangúlag megszavazták a Kriptográf Eszközök Piacai (MiCA: Markets in Crypto-assets) törvényt. A témával kapcsolatos egyeztetések 2020-ban kezdődtek meg, az elfogadott javaslatokat a tegnapi zárószavazás véglegesítette.

A szabályozás célja az európai kripto felhasználók védelme, aminek keretében számos előírást fognak támasztani az ágazatban tevékenykedő szolgáltatókkal szemben. Ezekkel részletesebben a törvény áprilisi véglegesítésekor foglalkoztunk.

A hivatalos menetrend szerint a MiCA 20 nap múlva fog bekerülni az európai törvényeket rögzítő regiszterbe és 2024 december 30-án emelkedik jogerőre, tehát ezután kell majd azt kötelező érvénnyel betartani.

A tegnapi szavazás után a MiCA lett a világ legegységesebb kripto szabályozása, aminek előírásai már nem csak egyetlen ország, hanem a 27 tagállam mintegy 450 millió lakóját fogják érinteni.

A szavazáson ugyancsak megszavazták a kriptós átutalásokat szabályozó TFR (Transfer of Funds Rule) törvényt, ami a beérkező és kimenő kripto tranzakciók adatainak rögzítésre és a hatóságokkal való megosztására fog kötelezni minden szolgáltatót. A TFR célja a pénzmosás megakadályozása, amit felhasználók szorosabb és átfogóbb megfigyelésével szeretnének elérni. A TFR-t várhatóan szintén 2024 december 30-tól kell majd alkalmazni.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img