Sam Bankman ügyvédei az egész vád ejtését kérték a bírótól, az ügyészség ezt nem hagyja annyiban

spot_img

Amerikai szövetségi ügyészek hétfőn közölték, hogy Sam Bankman-Fried ügyvédei alaptalan érvekkel próbálták meggyőzni a bírót arról, hogy ejtse azokat a büntetőjogi vádakat, amelyek szerint az FTX alapítója több milliárd dollár értékben követett el csalást.

A manhattani szövetségi bíróságon benyújtott iratokban az ügyészek válaszoltak azokra a május eleji beadványokra, amelyekben Bankman-Fried ügyvédei azt állították, hogy az Egyesült Államok túlzásba vitte a Bankman-Fried elleni eljárást, és szabályozási kérdésekből szövetségi bűncselekményeket csinált.

„Ezek az indítványok alaptalanok” – írták az ügyészek. „A vádak összhangban vannak a vonatkozó jogszabályokkal, a vádlott állítólagos helytelen magatartása pedig az e jogszabályok által határolt cselekmények közé esik”.

A 31 éves Bankman-Fried jelenleg a szüleinél él a kaliforniai Palo Altóban, miután decemberi, Bahamákról történő kiadatása után kifizetett egy 250 millió dolláros óvadékot.

Bankman-Fried ártatlannak vallotta magát azokban a vádakban, amelyek szerint átverte a befektetőket és kifosztotta az FTX-en elhelyezett ügyfélbetéteket, hogy ingatlanvásárlásokat hajtson végre, pénzt adományozzon politikusoknak és túlságosan kockázatos ügyleteket bonyolítson le az Alameda Research fedezeti alapon keresztül. Damian Williams amerikai ügyész az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb csalásának nevezte az ügyet.

Márciusban a vádirathoz hozzáadott új vádak már arról szóltak, hogy Bankman-Fried megsértette a külföldi korrupciós gyakorlatokról szóló törvény megvesztegetés elleni rendelkezéseit, amikor 40 millió dollár kenőpénzt fizetett egy vagy több kínai tisztviselőnek azért, hogy felszabadítson 1 milliárd dollárnyi kriptopénzt, amelyet 2021 elején  Kínában befagyasztottak.

SBF védőügyvédei azt állították, hogy az eredeti vádiratban szereplő nyolc vádpont túl homályos és nem elég konkrét ahhoz, hogy bírósági tárgyalásra kerüljön sor. Ezért a bíróságtól az összes vádpont elutasítását kérték. Arra is hivatkoztak, hogy az Egyesült Államok és a Bahama-szigetek közötti kiadatási szerződés tiltja, hogy a kiadatáskor jóvá nem hagyott vádakat adjanak a vádirathoz.

Az ügyészek azonban azt kérték Lewis A. Kaplan bírótól, hogy hagyjon meg minden vádpontot. Szerintük az eredeti vádakkal szembeni állítások jogilag helyénvalóak, és hogy a Bahamáktól engedélyt fognak kérni az újabb vádak hozzáadásához.

Az ügyészek továbbá azt írták, hogy arra számítanak, hogy Bankman-Fried ügyvédei a tárgyaláson azzal érvelnek majd, hogy ügyfelük nem vett részt az Alameda mindennapi tevékenységében, és nem tudott arról, hogy az Alameda nagy összegeket vett kölcsön az FTX-től, hogy visszafizesse hitelezőit.

“Az, hogy a vádlott az eltulajdonított pénzeszközöket politikai adományokra költötte, bizonyítja a vádlott indítékát az FTX ügyfeleinek és befektetőinek becsapására: a vádlott olyan tőkéhez akart hozzáférni, amelyet részben olyan politikai adományokra tudott fordítani, amelyek saját imázsát fényesítik, és javítják az Egyesült Államokban működő vállalkozásának szabályozási kilátásait” – írták az ügyészek.

Az FTX novemberben csődbe ment, amikor a globális tőzsde egy banki rohamnak megfelelő tranzakciót követően kifogyott a pénzéből. A tárgyalást ideiglenesen őszre tűzték ki.

/AP/

Októberben jön a Sam Bankman-Fried könyv

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img