A kriptós social media influenszerek napjai meg vannak számlálva

spot_img

A Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének korábbi vezetője, John Reed Stark a Twitteren figyelmeztette a kripto influencereket, hogy készüljenek fel arra, hogy bíróság elé álljanak.

A SEC ugyanis újabb influenszereket perelt be és úgy tűnik, hogy bekeményít azokkal a kriptoinfluencerekkel szemben, akik átverős projekteket népszerűsítenek és akik a közösségi médián keresztül manipulálják bizonyos tokenek árát. 

Tweetjében Stark azt állította, hogy a social media influenszerek napjai meg vannak számlálva.

Figyelmeztetett, hogy az ármanipuláció bármely formájára – legyen szó tőzsdén jegyzett értékpapírokról, centes részvényekről vagy kriptopénzek árfolyamáról – ugyanazok a csalás elleni szabályok vonatkoznak rájuk, akárcsak a hagyományos értékpapírokra.

„A szabályozó hatóságoknak és a bűnüldözőknek be kellene kapcsolniuk a számítógépüket, minden terhelő bizonyíték ott lenne a szemük előtt” – állítja Stark, aki nehezményezi, hogy elszaporodtak a manipuláló kriptós influenszerek a közösségi médiában.

Stark a frissen beperelt kripto influencer Francis Sabo-val példálózik, akit 100 millió dolláros értékpapírcsalással vádoltak meg és aki a közösségi médiát használta a kriptok és értékpapírok manipulálására.

A SEC szerint Sabo a korábban megvádolt vádlottakhoz hasonlóan bizonyos részvényeket megvásárolt, majd jelentős közösségi média követőit kihasználva az adott részvények megvásárlására ösztönözte őket. A panasz szerint amikor a reklámozott értékpapírok részvényárfolyama és kereskedési volumene megemelkedett, Sabo rendre eladta azokat anélkül, hogy valaha is nyilvánosságra hozta volna erre vonatkozó terveit.

Influencerek sémái helyett szerezz valódi tudást a kriptopénz piacokról. Próbáld ki a KriptoSulit eBook és hangoskönyv formában.

A SEC továbbá azt állítja, hogy Sabo két éven át, Sabo több mint 1 millió dollárt keresett ezzel a manipulációs sémával.

Sabo csak a legújabb lefülelt influenszer: az elmúlt években számos hírességről és influencerről derült ki, hogy az értékpapírtörvény ellen vétett. A leghíresebb eset Kim Kardashiané, akit 1,26 millió dollárra büntettek egy kripto átverés népszerűsítése miatt. De az FTX ügy kapcsán például Tom Brady-t és Steph Curry-t is felelősségre vonták.

Egy másik jelentős influencer, aki emiatt szembenézett a törvénnyel Bitboy Crypto. Március 31-én a YouTubert egy 1 milliárd dolláros perben nevezték meg, amiért be nem jegyzett értékpapírokat népszerűsített. 2022 novemberében a SEC több idézést is kiadott influencereknek a Hex (HEX), a Pulsechain (PLS) és PulseX (PLSX) tokenek népszerűsítése miatt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img