A Web3, a metaverzum és az online kaszinók jövője

spot_img

A Web3 az internet fejlődésének következő szakasza, amiben az online terek felhasználói már nem csak tartalomfogyasztók, hanem az általuk használt platformok résztulajdonosai is lehetnek. Ez nagy változást jelent a jelenlegi (Web2) helyzethez képest, amelyet a nagy technológiai cégek, például a Google és a Facebook uralnak, és amiből egyedüliként ők profitálnak.

Bár még gyerekcipőben jár, a Web3 az internet jövője, ami az elkövetkező években gyökeresen átalakíthat számos iparágat. A vele párhuzamosan fejlődő digitális valuták is közel állnak a tömeges elterjedéshez, hiszen már a legnagyobb központi bankok is digitális valutastratégiákon gondolkodnak, egyesekről pedig már azt is tudni lehet, hogy bitcoin kitettséggel is rendelkeznek.

A Web3 egyik kiemelt ágazata lehet a Metaverzum, vagyis a digitális terek térnyerése is, amit az elmúlt években olyan játékok sikerei alapoztak meg, mint a Minecraft, a Roblox és a Fortnite.

A jövő Web3-alapú játékai lehetővé fogják tenni, hogy a játékosok ne csak játszani, hanem akár keresni is tudjanak a kriptovaluták és NFT segítségével. A decentralizált és így akár más játékokba is átvihető, vagy szabadon értékesíthető in-game (játékkal megszerezhető) eszközök olyan, korábban nem látott erőt adnak a játékosok kezébe, amivel korábban csak maguk a fejlesztők rendelkeztek.

Az online szerencsejátékok szintén hatalmas változás előtt állnak

Ezek népszerűsége a koronavírus-járvány idején látványosan megugrott, és a COVID időszak előtt és után is folyamatosan növekvő pályán mozgott. Az online szerencsejátékok éves forgalmát jelenleg 90 milliárd dollárra becsülik, ami néhány éven belül a duplájára növekedhet.

Míg a COVID karantén keményen sújtotta a hagyományos (offline) szerencsejáték-ipart, a kaszinók bezárása és a törölt sportesemények a közönséget gyorsan az online kaszinók és fogadási platformok felé terelték.

Hirtelen a fizikai kaszinóknak is szükségük lett a megújulásra, elindították digitális szolgáltatásaikat , a meglévő online platformok pedig tovább bővültek, hogy több lehetőséget kínáljanak a felhasználóknak. Az automatizált szolgáltatások, a gyors hozzáférés szintén hozzájárultak ahhoz, hogy az online szerencsejáték-ipar tovább növekedjen.

Az online szerencsejáték-ágazat a becslések szerint továbbra is magas, éves szinten 11.5%-ot meghaladó növekedési rátával fog rendelkezni. Az üzletág ezzel együtt egyre nyitottabb a kriptovaluták befogadására, a szerencsejátékosok egyre nagyobb számban ismerik fel a bennük rejlő előnyöket.

A kriptopénzek jelenleg az online szerencsejáték pénzforgalmának mintegy 25%-át teszik ki, és jelenleg ez tekinthető a szerencsejátékok leggyorsabban növekvő részterületének. Felmérések szerint a kripto tulajdonosok közel fele, 48%-a használta legalább egyszer kriptopénzeit online szerencsejátékra.

Hogy miért olyan népszerűek a kriptovaluták a szerencsejátékosok körében?

Mert névtelenek, gyorsak és biztonságosak.

A kriptóval történő szerencsejátékok számos fiat pénzzel kapcsolatos akadályt és bosszúságot megszüntetnek, amelyek általában az anonimitással, a gyorsasággal és a biztonsággal kapcsolatosak.

A kripto segít védekezni az internet egyik legnagyobb kockázatával szemben, más fizetési módokhoz képest nagy mértékben képes óvni a felhasználó személyes adatait. Minden egyes tranzakció akár új, régebbi tranzakciós történettel nem rendelkező tárcával is végrehajtható, és maguk a kaszinók is képesek minden felhasználó minden utalását új címen fogadni. Ezt szinte lehetetlen nyomon követni, ami lehetővé teszi a szerencsejátékosok számára, hogy leküzdjék az egyes online kaszinókhoz való hozzáférés földrajzi korlátozásait.

A kriptovalutákkal a felhasználók növelhetik a tranzakciók sebességét, azonnal fizetéseket végezhetnek és fogadhatnak, amelyek mentesek a nemzetközi banki díjaktól és szabályozásoktól, amelyek olykor lehetetlenné is tehetik a nyeremények felvételét. A legnagyobb kriptovaluták értéke idővel növekedhet is, így az online szerencsejátékokból származó nyereményeknek megvan a lehetősége arra is, hogy az eredeti összeghez képest idővel még többet érjenek.

A kriptopénzeket a kaszinókban főként be- és kifizetésre használják, de más játékosoknak történő pénzküldésre és az alkalmazásokon belüli további vásárlásokra és kifizetésekre is alkalmasak lehetnek. Ez lehetővé teheti olyan jutalmak gyors és direkt kifizetését, amiket a felhasználók különböző feladatok elvégzéséért vagy barátok meghívásáért cserébe kaphatnak meg.

Már csak idő kérdése, hogy megjelenjenek az első olyan nemzetközi és magyar kaszinók, amelyek maximálisan kihasználják a decentralizált internet, a kriptopénzek, a metaverzum és az NFT-kben rejlő lehetőségeket

A kriptopénzeket támogató kaszinók alacsonyabb díjakat vonnak le más platformokhoz képest, ami mellé azonnali kifizetési lehetőséget biztosítanak. A decentralizáció és az okos szerződések lehetővé teszik, hogy egy kaszinó átláthatóan és megadott feltételek szerint teljesen automatizáltan működhessen, és ne korlátozhassa a befizethető vagy kivehető pénzösszegek nagyságát. A kifizetések biztonságának szempontjából hamarosan a kripto lehet az egyik legbiztonságosabb eszköz, amit egy felhasználó igénybe vehet.

Egyes kripto kaszinók lehetőséget kínálnak arra is, hogy a felhasználók a játékterem által kibocsátott NFT-k, vagy kriptopénzek birtokában részesedést szerezzenek a platform bevételeiből, nyereségéből. Ez a tevékenység a hűségprogramok részeként további bónuszokat jelenthet a játékosoknak.

Az online kaszinók jövője

Hogy milyen lehetőségek rejlenek az ágazat növekedésében azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2022-ben 100 milliárd dollár értékű befektetői tőke áramlott a Web3 gaming szolgáltatások fejlesztőihez. Ez hatalmas növekedést jelent a 2021-es év 25 milliárdjához képest, vagyis a gazdasági kihívásokkal teli időszak ellenére minden eddiginél több forrásból gazdálkodhatnak az új platformok fejlesztői.

A Web3 játékok iránti befektetői érdeklődés mögött a Metaverzum jövőjébe vetett hit áll. Az ágazat alapjait még épp csak elkezdték el lefektetni, de egyes kutatások szerint 2026-ban már a világ lakosságának legalább 25%-a fog naponta legalább 1 órát a virtuális terekben eltölteni.

Az egyik legnagyobb kriptós közösségi tér, a Decentraland felhasználóinak 30%-át jelenleg is a szerencsejátékosok alkotják, és statisztikák szerint egy adott pillanatban már legalább 1000 ember pókerezik egy időben a metaverzum valamelyik, már létező kripto kaszinójában. Bár ez a szám kevésnek tűnhet, a Decentraland Games működésének első 3 hónapjában 6000 legalább egyszer csatlakozó ügyfél 2.5 millió dolláros bevételt generált a platformnak, ami alapján belátható, hogy már ebben a korai fázisban is milyen lehetőségek vannak az ágazatban.

A Web3 platformok fejlesztése azonban még a várhatóan magas bevételek ellenére sem könnyű. Továbbra is hiány van a megfelelő szakemberekből,a blokkláncfejlesztőkből és programozókból, akik jártasak a platformok létrehozásához szükséges nyelvek, például az Ethereum alapjául szolgáló Solidity ismeretében.

A 2021-22-es nagy kripto bumm idején készült felmérések szerint 18 – 19 000 fejlesztő dolgozott különböző Web3 alapú projektek létrehozásán, ám 30%-uk csak alig 1 éves tapasztalattal rendelkezett ezen a blokklánc fókuszú területen.

Nincs tehát hiány a startupokból és a nagyszerű Web3 ötletekből, de ahhoz, hogy ezekből a “powerpointokból” életképes termékek legyenek, olyan szintű technológiai ismeretekre van szükség, amelyekkel igazán csak a tapasztalt fejlesztők rendelkeznek.

A nehézségek ellenére mégis valószínűnek tűnik, hogy az online szerencsejátékok továbbra is a Web3-fejlesztés jövőjének előfutárai lesznek. Míg a klasszikus online kaszinó szektor becslések szerint az évtized végére telítetté válhat és elérheti a növekedési potenciáljának maximumát, addig a születőben lévő Web3 szerencsejáték szektor még csak éppen most teszi meg az első lépéseit. A metaverzummal a láthatáron egy izgalmas időszak veheti kezdetét, amiből egy téma iránt nyitott befektető is sokat profitálhat.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img