XRP: napokon belül kiderülhet, hogy a kriptopénz megnyerheti-e tőzsdefelügyelettel szemben folyó peres eljárást

spot_img

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) 2020 decemberében perelte be az egyik legnépszerűbb kriptovalutának számító XRP-t (korábban Ripple), aminek értékesítését nem regisztrált értékpapír kibocsátásnak minősítette. Az XRP jogi csapatának 2022 őszén jutottak birtokába azok a dokumentumok, amik perdöntők lehetnek az ellenük folyó eljárásban. A belsős iratokban a tőzsdefelügyelet egyik vezető tanácsadójának, William Hinmannak a nyilatkozatai olvashatók.

Hinman 2017 májusa és 2020 decembere között dolgozott a felügyeletnél és ez alatt nagyvállalatoknak nyújtott segítséget a SEC szabályok értelmezésében, valamint ajánlásokat tett a már meglévő és az új szabályokkal kapcsolatban.

Hinman korábban azzal vált ismertté, hogy 2018-ban egy olyan kijelentést tett, ami szerint az az ethereum az ő értelmezésében nem “nem regisztrált értékpapír”, vagyis jogszerűnek találta a működését. A SEC munkatársaként tett ezen kijelentésről anno több nagy híroldal is beszámolt.

Mivel az XRP tokenek forgalomba hozatala sok hasonlóságot mutatott az ETH tokenek bevezetésével, a tőzsdefelügyeleten belül viták alakultak ki, hogy ha az Ethereum ellen nem indult eljárás, akkor az XRP-t vajon jogszerű lenne-e ugyanezért beperelni. A belsős Hinman iratok lényegében azt bizonyítják, hogy maga a tőzsdefelügyelet sem tudta eldönteni, hogy az XRP jogsértést követett-e el, vagyis ha a hatóságban is ilyen kétségek merültek fel, akkor az XRP csapatától sem lehetett volna elvárni, hogy betartsanak egy talán létező vagy nem létező szabályozást.

Hinman 2020 decemberében távozott a tőzsdefelügyelettől, ami után azonnal megindult az XRP ellen folyó peres eljárás. A XRP-vel kapcsolatos meglátásait tartalmazó iratok 2022 októberében kerültek az XRP jogi csapatának birtokába, ám ezek hivatalosan még nem kerültek bemutatásra a bíróságon, a SEC ugyanis eddig még nem teljesítette a bíró ezzel kapcsolatos kérését.

Mivel perdöntő bizonyítékról lehet szó, a bíróság arra kötelezte a felügyeletet, hogy a következő tárgyaláson mutassa be az eredeti Hinman anyagokat. Ennek időpontja június 13-ra, vagyis jövő hét keddre van kiírva.

Bár az ügyben más szempontokat is figyelembe kell vennie a bírónak, a Hinman dokumentumokkal nagy mértékben növekedhetnek az XRP esélyei.

Még ha jövő héten nem is születik azonnal ítélet, az eljárás közelgő végére utalhat, hogy egy jogszabály szerint a bíróknak egy listát kell közzétenniük és a kongresszus felé küldeniük azokról az ügyeikről, amelyek szerintük még hosszabb (több mint 6 hónapos) eljárási időt igényelnek. Az XRP kapcsán érintett bírónak utoljára tavasszal kellett erről nyilatkoznia, a listáján pedig nem szerepelt ez per, így az ügy a bíró szerint legkésőbb szeptember 30-ig lezárulhat.

https://twitter.com/Leerzeit/status/1665662937376145408?s=20

Érdekesség, hogy egy héttel a tárgyalás előtt egy szemfüles kriptós azt is kiszúrta, hogy a tőzsdefelügyelet oldaláról valamiért törölték William Hinman önéletrajzát, ami a korábbi tőzsdefelügyeleti tevékenységéről is tájékoztatott. A hivataltól korábban kilépett más alkalmazottak esetében nem történt hasonló módosítás.

Az XRP árfolyama az elmúlt 1 hónap során lassú emelkedésbe kezdett, amiben eddig csak a hét elején bejelentett Binance és Coinbase elleni induló perek tudták megingatni. Ha nem is a legkedvezőbb hátszél mellett, de a a következő napokban mégis érdemes lehet odafigyelni az XRP-re.

A kriptovaluta az egykori csúcspontján (2017 december 30.) az ethereumot is megelőzte és rövid időre a második legnagyobb kriptopénzzé vált. Ha képes lenne megnyerni a SEC ellen folyó eljárást, az újra ráirányíthatja a figyelmet és komoly legitimációt adhat a további működésének.

Az XRP vezető ügyvédje a napokban 3%-ra tette annak az esélyét, hogy elvesztik a pert és 25%-ra, hogy azt lényegében már a jövő héten megnyerhetik. A fenmaradó esélyek szerinte olyan kimeneteleket jelenthetnek, amelyek egyfajta döntetlent hoznának, például hogy a bíró bizonyos kérdésekben ugyan elmarasztalja az XRP-t, de a nagy képet tekintve ez nem tenné lehetetlenné a további működésüket. Becslések szerint az XRP eddig 200 millió dollárt költött a vele szemben folyó jogi eljárásra.

Ugyan hivatalosan még nem erősítették meg, de az elmúlt hetekben az a hír is szárnyra kapott, hogy az XRP anyacége a per lezárulta után hagyományos tőzsdéken kereskedhető részvények kibocsátását tervezi (IPO), vagyis nem csak kriptós, hanem hagyományosan bejegyzett nagyvállalatként is folytatná a működését.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img