A SEC szerint CZ 12 milliárd dollárt utalt ki magának a felhasználók pénzéből

spot_img

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) azzal vádoljaa a Binance és a Binance.US cégeket, hogy 2019 és 2021 között több mint 12 milliárd dollárnyi ügyfélvagyont irányítottak át a Binance alapítója és tulajdonosa, Changpeng “CZ” Zhao által ellenőrzött vállalatokhoz.

A SEC birtokában vannak azok a bankszámla-kivonatok, amelyek részletezik ezeket a tranzakciókat: ezek szerint a pénzek nagy része a Merit Peakhez, egy Zhao tulajdonában álló céghez került.

A SEC egy Binance.US könyvvizsgálótól származó dokumentumcsomaggal is rendelkezik, amelyek aggályokat vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy az amerikai leányvállalat esetleg nem rendelkezik teljes körű fedezettel: mivel a Binance birtokolja az amerikai leányvállalat kripto eszközeit.

A SEC új állításai a Binance.US befagyasztásának bírósági kérelmezése kapcsán kerültek nyilvánosságra. A SEC ugyanis azt is szerette volna, ha a bíróság befagyasztja a Binance.US vagyonát. A bíróság egyelőre egy ideiglenes korlátozó végzést vezetett be. Ennek értelmében a Binance.US-nek 10 napja van arra, hogy minden ügyfelének visszautalja az oldalon tárolt kripto és fiat pénzeit, miközben a saját és a működését segítő cégek pénzéhez már nem nyúlhatnak hozzá, azokkal nem hajthatnak végre tranzakciókat.

A felügyelet vádjai a Binance, a Binance.US és Zhao által a Silvergate és a Signature Banks bankoknál vezetett számlák dokumentumainak elemzéséből származnak. A bankok a dokumentumokat a SEC számára készítették el, az azokat elemző SEC végrehajtó részlegének főkönyvelő-helyettese eskü alatt tett tanúvallomásával együtt azokat benyújtotta a DC-i bíróságának.

A SEC ügyvédei szerint a vagyon nagy részét a Merit Peakhez irányították át. Az ügynökség idézi a Merit Peak nyilatkozatát, amely „privát tulajdonú kereskedő cégként írja le magát, amely [Zhao] saját maga által a digitális eszközök üzletéből szerzett vagyonával alapított”.

A SEC állítása szerint a Merit Peak 2019 és 2021 között kapott 22 milliárd dollárból összesen több mint 12 milliárd dollár származott a Binance és a Binance.US ügyfelek vagyonából.

Továbbá a Merit Peak banki irataiból kiindulva SEC azt is megfogalmazta, hogy a Merit Peak pénzének nagy része – 21,6 milliárd dollár a mintegy 22 milliárd dollárból – a Paxos egyik leányvállalatához került: ahhoz a New York-i székhelyű vagyonkezelő céghez, amely a Binance-szel partnerségben dolgozott a BUSD stabilcoinon kifejlesztésén.

A Paxos februárban, egy SEC-vizsgálat nyilvánosságra hozatala után megszüntette a stabilcoin kibocsátását, bár a vállalat továbbra is beváltja a tokeneket.

A SEC az éjszaka folyamán több száz oldalnyi dokumentumot nyújtott be a Binance elleni ügyének alátámasztására, amelyek további részleteket tartalmaznak a Binance, a Binance.US és Zhao működéséről. Az ügy többi részletéről is beszámolunk itt, a Kripto Akadémián és a Discord szerverünkön.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img