Buta pénz: már nézhető a hétköznapi befektetőkről szóló film előzetese

spot_img

Néhány órával ezelőtt mutatták be a Buta pénz (Dumb Money) című film előzetesét, ami a 2021-es tőzsdei emelkedés legőrültebb, de igaz történetét dolgozza fel.

A buta pénz egy gyakran használt kifejezést jelent, amivel a milliárdos nagybefektetők (az okos pénz) illetik a hétköznapi, saját otthonukból kereskedő hétköznapi embereket.

A cselekmények központjában is egy ilyen hétköznapi befektető áll, aki 2021 januárjában egy internetes fórumon kifejtette, hogy szerinte miért fognak ismét emelkedő pályára állni egy már régóta gyengélkedő számítógépes játékbolt, a GameStop részvényei. Elméletét többek közt a vállalat éppen akkor megújuló vezetésére alapozta, akik korábban egy másik e-kereskedelmi cégnél már bebizonyították, hogy értenek a munkájukhoz.

A DeepFuckingValue (KurvaNagyÉrték) nevű fórumozó 2019 óta vásárolta a GameStop papírjait és azóta tett közzé bejegyzéseket és videókat a részvényről, de végül ez az utolsó posztja volt az, ami felkapottá vált. Hirtelen emberek tömegei kezdték el követni őt és vásárolni a GameStopot.

DeepFuckingValue

Az árfolyam kilőtt és egyre nagyobb veszteségeket okozott a GameStop teljes csődjére spekuláló és azt shortoló milliárdos befektetési alapoknak. Az egy évvel korábban a hozamai alapján a legjobb befektető cégnek is megválasztott Melvin Capital-t már csak egy hajszál választotta el a teljes összeomlástól, amikor…

Az összes fordulatot nem szeretnénk lelőni, de aki nem szeretne várni a Dump Money megjelenéséig, annak a Netflixen magyarul is elérhető “Gamestop kontra Wall Street”
(Eat the Rich: The GameStop Saga) című 3 részes dokumentumfilm megtekintését ajánljuk figyelmébe.

A GameStop árfolyama egy hónap alatt 4-ről 120 dollárig emelkedett

A Dumb Money várhatóan szeptember 22-én fog debütálni a mozikban, ahonnan később egy ismertebb streaming szolgáltató is átveheti.

Nyereményjáték: 1 bitcoint szerezhet, aki megnyom egy gombot

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img