Lefizette és elhallgattatta az FTX ellen felszólalókat a vezető ügyvéd, most több tízmillió dollárt követelnek rajta

spot_img

Az FTX – élén a csődeljárást végző új vezetőkkel – panaszt nyújtott be a bírósághoz, amelyben azt állítja, hogy Daniel Friedberg, a tőzsde korábbi vezető ügyvédje jelentős szerepet játszott abban a csalássorozatban, amelyet Sam Bankman-Fried és más vezetők együtt követtek el.

A delaware-i amerikai csődbírósághoz kedden benyújtott panasz azt állítja, hogy Friedberg több alkalommal is a vállalat problémamegoldó embereként tevékenykedett.

Vagyis ő volt a felelős azért, hogy kenőpénzzel vagy más eszközökkel elhallgattasson mindenkit, aki aggályokat merészelt felvetni a vállalat megkérdőjelezhető gyakorlataival kapcsolatban.

Friedberg Linkedin profilja

Friedberg egyszerre volt az FTX US első számú megfelelőségért felelős vezetője, valamint főtanácsadója leányvállalatának, a kereskedéssel foglalkozó Alameda Researchnek.

A munkakörök biztosították, hogy Friedberg tevőlegesen is segítse az FTX korábbi vezetőségének bűncselekményeit.

A panasz szerint Friedberg ahelyett, hogy a megfelelőségi aggályokat továbbította volna az igazgatóság felé, állítólag szándékosan figyelmen kívül hagyta a tőzsde belső ellenőrzésének hiányát. Sőt, a dolgozói panaszokat általában megszépítette, vagy súlyosabb esetben lefizetéssel rendezte a követeléseket. 

A pénzszórás olyan méreteket öltött, hogy Friedberg egyes esetekben még a csalások ellen felszólaló munkatársakat képviselő ügyvédi irodákat is felbérelte, hogy egy nagyobb összegért inkább az FTX-et képviseljék.

A panasz fő megállapítása, hogy Friedberg végső soron egy olyan környezetet teremtett, amely lehetővé tette az FTX vezetői számára, hogy rosszul gazdálkodjanak az ügyfelek pénzeszközeivel. Persze mindezt Friedberg nem ingyen vállalta: a panaszban azt is állítják, hogy Friedberg több millió dolláros indokolatlan kompenzációt kapott a cégtől.

Daniel Friedberg jelenleg 11 váddal néz szembe. Szerepel köztük a bizalmi kötelesség megszegése, hivatali visszaélés, vállalati pazarlás és számos más, illicit utalásokkal kapcsolatos vád. Friedberg érintettségének teljes mértékét és az ebből adódó büntetését csak a tárgyaláson fogják megállapítani.

Eközben az FTX a Friedberg által kapott fizetések összegét is vissza akarja követelni. Ezek közé tartozik az FTX US-nél kapott évi 300 ezer dolláros fizetésé, 1,4 millió dolláros aláírási bónusza, a tőzsde amerikai részlegéből való részesedése, valamint egy másik 3 millió dolláros kifizetés az Alamedától.

A teljes követelés összege együttesen több tízmillió dollárra tehető.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img