Felfüggesztették a házi őrizetet, börtönbe került az FTX igazgatója

spot_img

Megszegte a házi őrizet szabályait, ezért néhány órával ezelőtt börtönbe került Sam Bankman Fried, az FTX igazgatója.

A tavaly novemberben összeomló és ezzel mintegy 9 milliárd dolláros befektetői kárt okozó tőzsde vezetőjét többrendbeli csalással és számos pénzpiaci törvény megsértésével vádolták meg az amerikai hatóságok. Bár tavaly karácsonyi letartóztatása után a bíróság lehetővé tette, hogy Fried óvadék ellenében a szülei otthonában, házi őrizetben készüljön fel az idén novemberben kezdődő tárgyalására, több jel is arra utal, hogy eközben számos alkalommal megszegte az erre vonatkozó szabályokat.

A bíróság például bizonyítottnak látta, hogy miközben az egykori igazgatót eltiltották az okostelefonok és az internet használatáról, az egy Bahamákon vásárolt VPN előfizetéssel  megpróbálta befolyásolni az ellene folyó eljárás menetét.

Ennek részeként olyan személyes adatokat osztott meg a New York Times magazinnal, amik rossz színben tüntették fel a tőzsde ellen folyó eljárás egyik koronatanúját, emellett pedig megfenyegethette az ügy más fontos szereplőit, például a tőzsde csődeljárásának levezetésére kijelölt tanácsost is.

Bár Fried a VPN használatával már korábban is lebukott, akkor azzal védekezett, hogy csak egy meccset akart megnézni az interneten. A bíró végül ezt is súlyosbító tényezőként értékelte és mindent figyelembe véve visszavonta a házi őrizetre kiadott engedélyt.

A meghallgatás után Friednek le kellett vennie az övét, a nyakkendőjét és a cipőfűzőjét, ezután megbillincselték és a bíróságról egyenesen a Gutnam megyei büntetés-végrehajtási intézetbe vitték, ahol előzetes letartóztatásba került. Innen várhatóan az MDC Brooklyn szövetségi börtönbe fogják ászállítani.

Fried-et 250 millió dolláros óvadék ellenében engedték házi őrizetre. Az amerikai jogszabályok szerint az összeg 10%-át kell előzetesen letétbe helyezni, a maradék 90% pedig csak akkor kerül behajtásra, ha a vádlott bármilyen módon megpróbálja hátráltatni, például szökéssel akadályozni az eljárás menetét.

Jelen esetben tehát 25 millió dollár (annak januári kiszabásakor több mint 9 milliárd forint) óvadék letételére volt szükség, amiből 4 millió dollárt a Fried szüleinek házára felvett jelzálog, 21 millió dollárt pedig “két barátja” biztosított. Hogy a bíróság ezek után lefoglalja-e a letéteket és behajtja-e a fennmaradó 225 millió dollárt a kezeseken, az később fog kiderülni.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img