Elmaradt az ETF bejelentés, leépít és eladja készleteinek egy részét az egyik legnagyobb kriptós kereskedő cég

spot_img

A tőzsdefelügyelet tegnap végül nem jelentett be döntést a Grayscale ETF kérelmével kapcsolatban. Szakértők szerint a következő lehetséges időpont péntek (augusztus 18.) lehet, amire a tegnapihoz hasonló módon, szintén a korábbi eljárási rend alapján következtetnek.

Mindeközben viszont megingott a kripto piac, miután kriptós tevékenységének leépítéséről tett bejelentést a GSR, az iparág legrégebb óta működő market maker cége.

A GSR 2013 óta segítette, hogy a kripto tőzsdéken nagyobb összegekkel is veszteség (slippage) nélkül lehessen az aktuális piaci árfolyamokon kereskedni. A 25 fős cég az évek során 300 fősre duzzadt, és bár nemrégiben már 50 ember távozott tőlük, most az operáció leépítése mellett további 100 – 140 fő elküldésére készülnek.

Belsős források szerint a GSR a 2021-es bika piac csúcsán több új vezetőt szerződtetett, akik korábban a Wall Street-en töltöttek be magas rangú pozíciókat. Mint kiderült, az új menedzsment nem igazán látta át a kripto piac működését és emiatt sok hibás döntést hozott. A cég több kulcs embere, például a DeFi csapat tagjai emiatt már korábban beadták a felmondásukat.

A bénázások végül a tegnap bejelentett személyi és műveleti leépítéshez vezettek, aminek részeként a cég market makingre használt kriptovaluta készletének egy része is értékesítésre kerül(t). Ez egyes források szerint már hetekkel ezelőtt megkezdődhetett, de blokklánc elemzők tegnap például az alábbi kimenő és eladásra utaló mozgásokat rögzítették a GSR egyik ismert tárcájából.

A táblázat szerint 11.2 millió dollár értékben mozgatott (eladott?) Matic néhány óra alatt 8.5%-ot vesztett az értékéből. Ez elég jelentős ahhoz képest, hogy egy ~6 milliárd dolláros piaci részesedésű kriptopénzről van szó. A Matic esésével egy időben több más altcoin árfolyama is hasonló mértékű veszteséget szenvedett el, amit talán egy nagyobb dumptól való félelem válthatott ki.

A zuhanásban az a közösségi oldalakon terjedő álhír is közrejátszhatott, ami szerint az amerikai tőzsdefelügyelet minden Bitcoin ETF kérelemmel kapcsolatos döntést 2024-re halasztott. Ennek forrása valószínűleg egy félreérthető címmel megjelent Cointelegraph cikk volt, amiben azonban semmilyen erre utaló állítás nem volt, csak arról szólt, hogy egyes kérelmek esetében, ha többször is halasztást kér a hatóság, akkor akár 2024-ig elhúzódhat a folyamat. Ezt már korábban is tudni lehetett, vagyis az újság ezzel nem közölt új információt.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img