Mínusz 12%: hírlavina rángatta meg a bitcoin árfolyamát

spot_img

A bitcoin árfolyama a csütörtöki kereskedés utolsó perceiben 25 200 dollár alá esett, miközben a napnak még 28 800 dolláros árfolyamon vágott neki.

A nap folyamán egyébként is gyengélkedő kriptopénzt egy esti órákban érkező hírlavina rángatta meg. Ezek egyike az volt, hogy csődöt jelentett az Evergrande, Kína legnagyobb ingatlanfejlesztője. Az elsőre irrelevánsnak tűnő esemény azért rengethette meg a piacot, mert a cég több száz milliárd dollárral tartozik partnereinek és olyan szinten ágyazódik a kínai gazdaságba, hogy bedőlése szakértők szerint akár egy nagyobb csődhullám és gazdasági válság kiváltója is lehet.

Az Evergrandéval kapcsolatos hírek már korábban is okoztak kilengéseket a bitcoin árfolyamában. 2021-ben az alábbi cikkben foglaltuk össze a vállalat történetét.

Ugyancsak az esti órákban jelent meg az a cikk, aminek egyik bekezdése szerint Elon Musk űrhajózással foglalkozó cége, a SpaceX 2021-ben és 2022-ben leírta könyveléséből és eladta korábban megvásárolt 373 millió dolláros bitcoin kitettségét.

A Wall Street Journal hasábjain megjelenő anyag egyértelműen a cég korábbi években végzett pénzügyi tevékenységéről szólt, ám több médium és influenszer is úgy kezdett rá Breaking News-ként hivatkozni, mintha Musk cége éppen most értékesítette volna bitcoinjait.

A mélyrepülésbe váltó piacot végül egy Bloombergen megjelenő hír fogta vissza. A lap forrásai szerint az amerikai tőzsdefelügyelet zöld utat fog adni egy határidős Ethereum ETF indításának, ami októberben kerülhet be a hagyományos amerikai tőzsdék kínálatába.

A hírt kommentáló szakértők szerint nem is magának az ETF-nek az indulása lehet a lényeg, hanem az, hogy ha a felügyelet tényleg rábólint erre, akkor a jövőben már kisebb esélye lehet annak, hogy értékpapírnak minősítse az ethereumot.

A szervezet az elmúlt hónapokban több nagy kripto tőzsde ellen indított eljárást, részben azzal megvádolva őket, hogy illegálisan kibocsátott és nem regisztrált értékpapírok kereskedésével foglalkoznak. A hatóság azzal érvelt, hogy az ő jogszabály értelmezése szerint a legtöbb kriptopénz ebbe a kategóriába sorolható.

Eddig kizárólag a bitcoinról lehetett tudni, hogy a felügyelet biztosan nem tartja azt értékpapírnak és bár korábban az ethereummal kapcsolatban is voltak erre utaló megjegyzései a hatóság egyes képviselőinek, ezt az álláspontot most megerősítheti az Ethereum ETF indításának (egyelőre állítólagos) engedélyezése.

Az “értékpapír, vagy nem” besorolás azért számít fontos kérdésnek, mert az ebbe tartozó kereskedési eszközök regisztrálása egy költséges és hosszú, akár több éves folyamat is lehet, aminek lezárásáig teljesen ki kellene vonni az adott kriptopénzeket a forgalomból. Ha ezt minden amerikai tőzsde megtenné, és az ethereum, illetve más altok is évekre eltűnnének az amerikai piacok kínálatából, az hatalmas csapást jelentene a kripto ágazatnak és az amerikai kripto ipart is két vállra fektetné.

Az éjszakai hullámvasutazás a teljes kripto piacon jelentős visszaesést idézett elő. A nagy képet tekintve a bitcoin technikai értelemben még tartja az év elején kialakított lépcsőzetesen emelkedő trendjét, de az éjjel már csak néhány szalmaszál választotta el attól, hogy az ennek határát jelentő utolsó mélypont alá is benézzen.

Hogy képes lesz-e efölött maradni, az egy ma délutánra várt esemény után derülhet ki. A tőzsdefelügyelet és a Grayscale perében sokan kedden számítottak az ügyet lezáró bejelentésre, ám ennek elmaradása után a Bloomberg szakértői mára, vagyis péntekre módosították az ennek közzétételére vonatkozó tippjeiket.

A részletekről az alábbi cikkünkben írtunk. Ha sor kerül rá, a korábbi eljárási rend alapján délután 5 óra körül lehet számítani az ezzel kapcsolatos hírek érkezésére.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Grayscale: ma délután kiderülhet, hogy ETF-é alakulhat-e a legnagyobb bitcoin befektetési alap

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img