Hamis luxustáska, ellátási láncok, NFT-k? VeChain mélyelemzés

spot_img

Ez az anyag a Kripto Akadémia YouTube csatornáján megjelent VeChain mélyelemzés című videójának szövege, ha hosszas olvasgatás helyett inkább megnéznéd, görgess a végére!

Termékhamisítás elleni harc? Ellátási láncok? NFT-k? Zöld átállás? Utánajártunk, honnan indult, hova tart, hol jár most a VeChain, csapjunk bele!

A kezdetek

A VeChain 2015-ben indult, társalapítója és mind a mai napig első embere Sunny Lu. Ahhoz, hogy megérthessünk egy projektet, érteni kell az életutatjat az embernek, aki a háttérben áll. Ha végignézünk Lu életútján, szépen kirajzolódik egy mintázat, ami egyenesen vezetett a blokklánc technológia, és a VeChain megalapítása felé.

2002-ben végzett a shanghai Jiao Tong egyetemen, elektronikát és kommunikációs elektronikát tanult. Első munkahelye egy Netstar nevű IT cégnél volt, méghozzá a Global Network Center részlegen. Itt találkozott először az adatkövtés problémakörével, aminek később a VeChain születésekor is nagy hasznát vette. A Netstar egyik legnagyobb sikere ugyanis a világ egyik első gépjármű-követési rendszere volt, amit még 1994-ben, Dél-Afrikában valósítottak meg.

Volt még egy rövid kitérője a 3M Kínánál is, majd a Bacardi helyi leányvállalatánál lett IT menedzser, ahol először találkozhatott a termékhamisítás problémájával.

Ezt követően jött a VeChain szempontjából a legfontosabb állomás, a Lous Vuitton China chief information officer pozíciója. Itt érthette meg igazán, milyen IT problémákkal küzdenek a nagyvállalatok.

A blokklánc technológiával egy, a Louis Vuitton szervezésében létrejött tech-szemináriumán találkozott, 2013-ban. Kilépett, többedmagával meglapította a BitSe-t, első tevékenységük a bitcoin-bányászat volt, majd innen váltottak a blokklánc-fejlesztésre. Ezzel el is érkeztünk a VeChain 2015-ös születéséhez.

Mivel is foglalkoznak?

Cégeknek, főként nagyvállatoknak kínálnak blokklánc megoldásokat. Itt meg kell ismerkednünk a BaaS (Blockchain-as-a-Service) fogalmával, ami egy másik, régóta létező IT fogalom, a SaaS (Software-as-a-Service) mintájára született a blokklánc iparban. De mi is az a SaaS? Központilag fut egy szoftver, ehhez kap hozzáférést a user. Egyszerű és jó példa a Netflix, vagy akár a Zoom is.

A VeChain tehát BaaS szolgáltatásokkal foglalkozik, de érdemes még megemlítenünk a PaaS, (Platform-as-a-Service) fogalmát is. A lényeg minden esetben az, hogy az ügyfélnek nem kell házon belül fejlesztenie, ehelyett kulcsrakész megoldást kap bizonyos problémáinak megoldására.

A COVID rámutatott arra, mennyire fontosak az ellátási láncok, többek között pontosan ezt célozza a VeChain is. De szintén fontos szolgáltatásuk a termékhamisítás elleni harc, luxustermékekbe RFID chippet helyezhetünk, különböző termékekre, például borra pedig QR kódot tehetünk. Ezek kiolvasásával a VeChain láncról tudhatjuk meg, valóban eredeti-e, amit meg szeretnénk venni.

Ez két remek terület, de ugyanakkor sok kritika is éri a VeChain-t, hiszen sokak szerint túl sokat csaponganak, hiszen az utóbbi időben beletenyereltek két teljesen más tüeretbe is, ezek a dApp-ok és a DeFi szektor.

A VeChain DeFi Total Value Locked (TVL) értéke most 1,16 millió dollár, vagyis 409 millió forint, az elmúlt 24 óra forgalma pedig 12 808 dollár, 4 512 000 forint. Könnyű belátni, azért ezek nem csillagászati összegek a kripto-iparban.

Ráadásul mindösszesen két DeFi platformot találtuk a VeChain DeFi világában, ez a Vexchange, egy DEX, és a VeRocket, ugyanaz a műfaj.

A VeChain saját NFT piactérrel is rendelkezik, ez a VeSea, videónk születéséig 136 000 NFT-t minteltek rajta a felhasználók, jelenleg pedig 260 000 NFT várja új gazdáját a piactéren.

A technológia

A VeChain eredetileg az Ethereum rendszerén született, majd később VeChain Thor néven önálló, saját blokklánc született.

Proof-of-Authority, magyarul: tekintélyigazolás

A PoW és a PoS konszenzus-mechanizmusok mellett egy másik technológiáról van szó, mely az Ethereum társalapítójától, Gavin Wood-tól származik. A rendszer lényege, hogy gondosan kiválasztott validátorok vehetnek csak részt a csomópontok fenntartásában.

A rendszer előnye, hogy gyorsabb, hátránya, hogy erősen centralizált. Jelenleg mintegy 101 úgynezett masternode van a VeChain rendszerében. A PoA összefoglalva a decentralizációt áldozza fel a skálázhatóság oltárán.

Az idők szava

A VeChain legfontosabb üzenete a bemuatkozó anyagaik alapján most a fenntarthatság. A termékkövetést, illetve a termékhamisítás elleni harcot segítő rendszereiket egy olyan blokklánc formájában kínálják, aminek -más blokklánc rendszerekhez képest- egészen minimális az erergiaigénye. Vessük össze a VeChain energiaigényét más rendszerekkel, eszközökkel!

  • Átlagosan 0,000216 kWh / tranzakció a VeChain rendszerében
  • 1 BTC tranzakció = 703 kWh
  • 1 Tesla feltöltés = 50 kWh
  • 100 000 Visa tranzakció = 148,63 kWh

Tehát bő 10-15 alkalommal feltölthetnénk a Teslánkat egy bitcoin-tranzakciónak megfelelő árammennyiségből. Ehhez képesst a VeChain rendszerében átlagosan 0,000216 kWh / tranzakció értékkel számolhatunk. A költség pedig 0,21 VTHO 0,0015 cent / tranzakció.

Kettős token rendszer

A 2015-ös indulás után 2017-ben került piacra a VeChain saját kriptopénze, amit akkor még VEN-ként ismerhettünk, ez azonban azóta megszűnt. A VeChain rendszerében most két tokennel kell megismerkednünk, ugyanis – más kripto projektekhez hasonóan – úgynevezett Dual-Token rendszerben dolgoznak.

VET: ezzel fejezünk ki értéket a VeCHain rendszerében és VTHO, amivel a tranzakcióinkat finanszírozhatjuk.

Az évek során változott a VTHO szerepe, eredetileg az Ethereum rendszeréből ismert “Gas” ként is felfoghattuk, ez a funkciója most is adott, a tranzakciókért fizetünk vele, most már azonban governance modellben is van jelentősége.

De miért van két token? Általában a Duel-Token rendszerekben azért jelenik meg egy második token, mert az elképzelés szerint így elkerülhetjük a volatilitásból eredő problémákat. Ha túlságosan változékony az árfolyama annak az eszköznek, amivel a tranzakciókért fizethetünk, az kiszámíthatatlanságot, bizonytalanságot szül egy rendszer életében.

Fontos hozzátenni, hogy VET stakelésért automatikusan VTHO-t kapunk, ez egy remek lehetőség ami némi passzív bevételt generálhat számunkra, érdemes kipróbálni, akár a Binance-en is van erre lehetőség.

Partnerkör

A VeChain hihetetlenül impozáns partnerkörrel rendelkezik, az eddig közzétett partnerek között szerepel a Louis Vuitton, Sunny Lu előéletét tekintve ez talán nem is meglepő, ezzel azonban még távolról sincs vége az impozáns partnerekek: Walmart, kína legnagyobb elektromos autó gyártója, a BYD, a világ egyik legnagyobb könyvvizsgálója, a Price Water House Coopers, a BMW, a Renault, a H&M, és a sor még hosszan folytatható!

De nézzünk a dolgok mögé! A walmert esetében a walmart china-ról van szó, nem a nagy amerikai anyacégről. A BMW esetében a nagy múltú német autógyár egyik startup projektje jelenti a partnert. A H&M kapcsán sem arról van szó, hogy magáva a nagy ruhamárkával dolgozánának, sokkal inkább annak egyik leányvállalatával.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a VeChain partnerköre teljesen hiteltelen lenne, de mint mindent, ezt is érdemes fenntartásokkal kezelnünk.

UFC

Fontos kiemelnünk egy szponzorációs együttműködést, enek ugyanis nagy jeletnsősége van a VeChain életében. A kevert harcművészetek vezető szervezete, a UFC, mely 175 ország bő 900 millió háztartásába jut el és a VeChain 100 millió dollár értékű promóciós együttműködést kötött.

A VeChain logója látható lesz a kűzdőtéren, illetve a UFC egyes eseményiet is átnevezik, bekerül a nevükbe a Powered by VeChain kifejezés. Nagy dolog ez, hiszen óriási elérést biztosít a UFC a vechain számára, más kérdés, hogy mennyire szerencsés a célközönség targetálás, talán ebben is egy picit visszaköszön, a VeChain marketing problémája. Nem mindig világos az üzenet, nem mindig derül ki egyértelműen, hogy mit is csinálnak aktuálisan.

Csapat

Suny Lu, a VeChain vezére, róla már beszéltünk a beveztőben. Ő a VeChain arca, ha engem kérdeztek, egy hiteles figura, aki meggyőzően beszél a VeChain szolgáltatásairól. Lu-nak óriási szerepe van, hiszen ahogy céges világban mindenhol, hogy a blkklánc iparban is egyetlen emberrel azonosítunk egy-egy projektet.

  • Luca Crisciotti

Ellátási láncokért felelős vezető volt a DNV-nél, ez a cége a tesztelésben, illetve a különböző certifikátok kiállításában. Ha a tengeri szállítmányozásban, vagy egy sor más területen egy cégnek igazolásokra van szüksége arról, hogy megfelelnek a nemzetközi standardoknak és előírásoknak, a DNV lesz az, aki ezt ellenőrzi és kiálítja a szükséges igazolást. Egy 1864-ben alapított, mára hatalmasra nőtt norvég vállalatról van szó, a VeChain szempontjából óriási relevanciával bír Criciotti korábbi tapasztalata.

  • Antonio Senatore

Korábban a Deloitte egyik felsővezetője volt, a blokklánc divíziójukat is ő vezette.

A többi munkatárs is komoly előélettel rendelkezik, ha van valami, amibe a VeChain esetében nem lehet belekötni, akkor az a csapat.

Közösségi média jelenlét

A közösségi média jelenlét egy nagyon könnyen mérhető, ám mégis beszédes indikátor ha egy kripto projekt helyzetét akarjuk felmérni. Rosszat jelent a ritka poszt, jót a sok? Ez nem ennyire egyszerű! Nem feltélenül jelent jót a nagyon sűrű posztolás, de a nagyon ritka posztolás sem feltélenül jelent rosszat. De inkább vegyük át, milyen számot, posztsűrűséget tud felmutatni ezen a téren a VeChain csapata!

  • Twitter: 600 000 követő, gyakori posztolás
  • LinkedIn: Rendszeres posztok
  • Instagram: Két hónappal ezelőtt posztoltak legutóbb, de a posztok relevánsak és minőségiek
  • Discord: 9000 tag, nem túl sok élet
  • YouTube: 13 000 követő, viszonylag ritkán látunk új tartalmat

Árfolyam-áttekintés

  • Jelenleg: 0,02006280 USD
  • Mindenkori minimum: 0,00191713 USD
  • Mindenkori maximum: 0,280991 USD
  • Piaci kapitalizáció: 1 460 654 588 USD

Van, aki azt mondja, hogy az évtized végére érhet el legkorábban 1 USD árfolyamszintet. , mások szerint egy következő bikapiacon a 2-3 USD is simán meglesz. Fontos, hogy a teljes készletből és a market capből kalkuláljunk, ez egy praktikus eszköz, ha meg akarjuk ítélni a lehetséges árfolyamát egy kriptopénznek, úgyhogy csapjunk bele!

  • Maximális készlete: 86 712 634 466 VET

Ha 1 dollár az ár, akkor ez értelemszerűen egy 86 712 634 466 dolláros market cap-et jelent. Vessük össze a nagy halakkal:

  • BTC market cap: 600 mrd USD
  • ETH market cap: 231 mrd USD

Akivel “egy ligába” kellene kerülnie a VET-nek az egy dolláros árfolyam elérésekor:

  • USDT market cap: 83 mrd dollár

Akiket meg kellene előznie a VET-nek az egy dolláros árolyam eléréséhez:

  • BNB market cap: 40 mrd dollár
  • XRP market cap: 25 mrd dollár

Ennek nincs túl sok realitása, így azt mondhatjuk, a VET sosem fogja elérni az egy dollárs árfolyamot. De! Egy bikapiac pontosan olyan, mint a dagály a tengerparton, minden hajót felemel, a gyönyörű vitorláshajókat, és a kopott kis csónakokat egyaránt. Hogy a VeChain melyik kategóriába tartozik, azt mindenki döntse el magának.

Az viszont egészen biztos, hogy szinte minden projektnek növekedni fog a market cap-je, legalábbis a top 25-50 coin árfolyama jó eséllyel emelkedni fog. De tekintsünk át egy egyszerű példát:

BNB:

  • Mindenkori maximum: 686,31 USD

Ekkor a market cap-je több mint kétszerese volt mint most, 240 dolláros árfolyam körüli értékénél. Ebből az egyszerű példából is jól látszik, ha a piac meglódul, akkor bőven lehet tér a növekedésre a VET esetében is.

Zárszó

  • 2,1 millió aktív tárca
  • 47+ millió tranzakció eddig valaha
  • Napi 300 000+ klauzula

Egy-egy tranzakció úgynevezett klauzulákból épül fel, fontos hozzátennünk, hogy egy tranzakcióhoz mindig több klauzula szükségeltetik.

Belenéztük a vechain Block Hisotry-ba, jól látszik, jól lehet, nem viszik túlzásba a VeChain rendszer használatát a partnerek, de azért minden percben van 5-10 tranzakció, a rendszert egyértelműen használják.

Összességében a vechain egy komoly projektnek tűnik, főleg ezen a piacon, amin legyünk őszinték, nem kevés a nehezen komolyanvehető próbálkozás. Nem lehetünk azonban teljsen elfogulatlanok sem, a marketing-kommunikáció terén van hova fejlődniük, hiszen sokszor csak komoly kutatkodás után látjuk át, mivel is foglakoznak, milyen eredményeik vannak.

A VeChain jövője lehet fényes, ehhez azonban javítaniuk kell a kommunikációjukon, jobban kell fókuszálniuk arra, amihez igazán értenek, és tovább kell bővíteniük a partnerkörüket.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img