Bankman-Fried kerüljön szabadlábra, mert nem jó az internet a börtönben

spot_img

Sam Bankman-Fried ügyvédi csapata nem tudott jelentős engedményeket elérni szerdán egy bírósági meghallgatáson.

SBF képviselete szerette volna eléri, hogy kiengedjék őt előzetes fogságából, mivel a New York-i Metropolitan Detention Center-ben csak korlátozott internet-hozzáférése van és a számítógépe technikai állapota sem alkalmas arra, hogy a tárgyalás előtti iratok hegyét átnézze és dolgozzon az ügyvédeivel.

Az ügyvédei szerint kulcsfontosságú, hogy a védekezésének előkészítése érdekében Bankman-Fried-et ideiglenesen szabadlábra helyezzék.

„Nem tudjuk hatékonyan kihasználni ügyfelünk idejét” – mondta az egyik ügyvéd, Christian Everdell. „Ezen a ponton egyszerűen szükségünk van rá, hogy szabadon engedjék.”

Azonban a New York-i déli kerületi bíróság fölött álló szövetségi bírót, Lewis Kaplant szerdán nem sikerült meggyőzni és nem teljesítette kéréseiket. Ehelyett mindkét félnek keddig adott időt, hogy tájékoztassák a brooklyni MDC létesítményben fennálló állapotokból, hogy eldönthesse, megadja-e Bankman-Friednek a ideiglenes szabadlábra helyezést.

Az online zajló meghallgatáson Judge Kaplan bíró elutasította a védelem által előterjesztett többi kérelmet is. Amikor közölték vele, hogy a kormány több milliónyi átnézésre váró dokumentumot öntött rájuk a tárgyalás előtt pár héttel, – olyan időpontban, amikor bezárva tartott ügyfelük nem tudta átnézni az anyagot – elutasította kérésüket, hogy minden dokumentumot zárjon ki, amelyet 2021. július 1. után állítottak elő.

Kaplan bíró szerint a védelem kérheti a tárgyalás kezdetének elhalasztását, ha több időre van szükségük a felülvizsgálathoz, bár nincs garancia arra, hogy ezt a kérelmet megadná. Azonban ezt szeptember 7. előtt kellene megtenniük, ugyanis aznap kezdődik az esküdtszék kiválasztásának folyamata.

A hívás során a védelem, Kaplan bíró és az ügyészség vitát folytatott a börtönben uralkodó körülményekről, beleértve Bankman-Fried laptopjának akkumulátor-élettartamát és internet-hozzáférését is. A kormány azt mondta, mindent megtesz annak érdekében, hogy megoldja Bankman-Fried elzárásbeli technikai nehézségeit, de a védelem ezt visszautasította arra hivatkozva, hogy „megoldásaik a gyakorlatban nem válnak be”.

Egy ponton úgy tűnt, hogy Kaplan bíró megoldja Bankman-Fried akkumulátor problémáit egy egyszerű megoldással: egy hosszabbító kábellel. De a védelem szerint a Börtönügyi Hivatal nem engedi be a hosszabbítót a börtönbe annak biztonsági kockázata miatt.

Bankman-Friedet augusztus elején tartóztatták le tanúbefolyásolás kísérletéért, miután tavaly óta háziőrizetben volt. Kaplan bíró ekkor azt mondta, hogy a 31 éves vádlott „kész kockáztatni a törvénysértést”, és visszavonta óvadékát, ami egy rendkívüli lépés a büntetőeljárásokban. SBF-et azóta a brooklyni Metropolitan Detention Centerben tartják fogva.

Ügyvédei a múlt héten elérték, hogy SBF öt naponta találkozhasson a védelemmel, valamint kapjon egy laptopot és internet hozzáférést, azzal érvelve, hogy alkotmányos joga van az igazságos tárgyaláshoz.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img