Mikor szárnyal már a bitcoin? – A kriptopiac ciklusairól

spot_img

Aki akár csak egy kicsit is érintett a kirptopiacban, az minden bizonnyal szeretné tudni, vajon mikor indulhatnak be újra a kriptopénzek. Ebben az anyagban utánajárunk, mit mondanak a különböző indikátorok, mikor jöhet el ismét a bikák ideje.

Ha hosszas olvasgatás helyett inkább megnéznéd mindezt egy videó formájában, tekerj a végére!

A felezés

Sokat fogunk arról beszélni, hogy ez a piac bizony ciklikusan mozog, de előtte egy pár szót arról, amiről már nagyon sokat beszéltünk a Kripto Akadémián, és elengedhetetlen a ciklusok megértéséhez. Ez nem más, mint a felezés, ami az egész piac alfája és omegája, kevés ennél fontosabb dolog van ezen a területen. A Bitcoin rendszerében nagyjából négy évente történik egy nagyon fontos esemény, a bányászoknak járó úgynevezett blokkjutalom felére esik, és mivel a bányászoktól a piacra kerül előbb vagy utóbb a blokkjutalomként kapott bitcoin, ez ellátási sokkot hoz a piacra. Ha valaminek csökken a mennyisége, de -jó esetben- a kereslet továbbra is adott iránta, akkor az értéke fel fog menni.

Ez az egyik legfontosabb tényező a bitcoin, és ezáltal az egész kripto-piacon meghatározza a medve és bikapiacok váltakozását. De felmerül a kérdés, hogy vajon vannak-e teljesen más természetű, külső tényezők, amik hatást gyakorolnak erre a területre, vagy csak és kizárólag a belső hatások dominálnak. A válasz természetesen az, hogy erősen, ráadásul a terület fejlődésével egyre erősebben hatnak a külső tényezők a kripto-iparra, jó példa erre a 2020-as COVID-pánik, emlékezetes, hogy a hagyományos piacokkal együtt a kripto is jó nagyot zuhant hirtelen.

Most viszont fókuszáljunk a belső tényezőkre, hiszen a külső hatásokkal nem tudunk mit kezdeni, azok lehetnek kedvezőek vagy éppen nagyon is kedvezőtlenek, lehetnek akár fekete hattyú szerű események, nincs rájuk hatásunk. Úgyhogy inkább ugorjunk is bele a különböző indikátorokba, nézzük meg, melyik mit mond, mikor jön a bikapiac!

Az egyes eszközöket sorrendiség nélkül mutatjuk be, nem teszünk minőségi különbséget közöttük.

November 28.-a

Ez az indikátor november 28-ához köti a ciklusokat, hiszen azt mondja, hogy a piaci mélypontok, vagy ha úgy tetszik az alja ezen dátumtól maximum 5, minimum két hét távolságra volt az eddigi ciklusok során.

Ez az indikátor négy egymást követő, ciklikusan ismétlődő évre tagolja a bitcoin-árfolyam életét, ezek a követezőek:

1.: Az új All Time High éve, ezt pirossal jelöli
2.: A medvepiac éve, ezt naranccsal
3.: Az akkumuláció, vagy ha úgy tetszik, a “felhalmozás” éve, ezt zölddel jelöli
4.: A felkészülés éve, ezt kékkel látjuk az ábrán

Ezek alapján most, 2023 közepén azt mondhatjuk, hogy ha ez az eszköz megállja a helyét, akkor az akkumuláció évében járhatunk, ami azt jelenti, hogy jövőre, vagyis 2024-ben jön az előkészület éve, majd 2025-ben az új All Time High.

Ha alaposabban is megnézzük az ábrát, jól látszik, hogy a piros pöttyökkel jelölt All Time High értékek után valóban jött egy letörés, a medvepiac éve, majd többé-kevésbé oldalazó következő év, az az akkumuláció, az azt követő évben egy enyhe felívelés, ez a preparáció, majd jöhet a felfutás, vagyis az új ATH.

Persze tökéletes indikátor nem létezik, nem is létezhet, a november 28 grafikonon is jól látszik, ritkán teljesen egyértelmű, hogy éppen hol járunk. A 2017-es évben például szépen látszott a felfutás, talán tekinthetjük ezt az évet az ATH évek állatorvosi lovának.

A mindenkor természetes, teljesen normális kisebb-nagyobb visszaesések mellett szinte az egész év egy töretlen emelkedéssel telt, decemberre pedig el is értük a ma már legendás, közel 20 000 dolláros csúcsértéket.

Ezt követte a 2018-as medvepiac, majd a 2019-es akkumuláció, ebben az évben valóban volt némi emelkedés, ahogy az ezt követő 2020, vagy a preparáció éve során is, majd 2021-ben jött az ATH.

Ez a modell sem tökéletes, már csak azért sem, mert külső hatások is érvényesülnek, 2020 márciusában például jól látszik a COVID-pánik.

De összességében talán ez az egyik legerősebb modell, ami rendelkezésünkre áll, e szerint a következő, a 2024-es év sem lesz rossz, de az igazi bulira egészen 2025-ig kell várnunk.

Az ismétlődő ciklusok

Összecseng a November 28–a ábrával a következő is, természetesen itt is a felezés jelenti a piac mozgatórugóját. Ha egymás mellé tesszük a korábbi ciklusokat úgy, hogy felbontjuk azokat az egyes éveikre, akkor jól látszik, valóban van egy mintázat:

Ez az ábra azonban egy picit másképp kalkulál, nem különít el négy önálló évet, hanem azt mondja, hogy egy rossz (medvés) év után jön egy higgadtabb, majd ezt követően két jó év, amiből különösen a másodiknak van jelentősége, akkor tombolnak igazán a bikák. 11, 14, 18 és 22 voltak a nehéz évek, 12, 15, 19 és 23 a konszolidációval telő évek, 12-13, 16-17, 20-21, pedig az igazán fasza évek, ennek megfelelően feltételezhetjük, hogy a 24, és főleg a 25 nagyon jó évek lesznek.

Stock-to-Flow

A Stock-to-Flow modell az egyik legismertebb a kriptopiacon, nem véletlenül, hiszen konrkét, ráadásul bődületes árfolyamjóslatokkal szolgál. Egy olyan modellről van szó, amiben mindannyian szeretnénk hinni, az eddigi tapasztalatok alapján pedig nem tudjuk sem elvetni, sem a kripto szent Gráljaként értelmezni. Természetesen itt is a felezés adja a modell esszenciáját, hiszen a felezésnek köszönhetjük, hogy nagyjából négy évente a felére csökken a piacra kerülő bitcoin mennyiség, ez adja az esszenciáját.

Ez az eszköz a nemesfémek világából származik, a már a piacon lévő mennyiséget veti össze a piacra beáramló mennyiséggel. A nemesfémek és a kriptopénzek esetében egyránt fontos kérdés, hogy a már rendelkezésre álló mennyiséghez képest milyen ütemben és milyen mennyiségben kerülnek új készletek a piacra, ez ugyanis meghatározza a jövőbéli árat.

A Stock-to-Flow modell a már piacon lévő mennyiséget osztja az éves beáramlással. Minél kevesebb van valamiből, annál inkább fel fog menni az ára. Persze ehhez mint mindig, most is hozzá kell tennünk, elengedhetetlen a kereslet megmaradása, ideális esetben pedig növekedése.

A két bemeneti értéket, a piacon lévő mennyiséget, és a következő évek során a piacra kerülő mennyiségeket egészen jól lehet előre látni, így a modell amennyire lehet, pontos, legalábbis ami azokat a számokat illeti, amikből dolgozik.

A Stock-to-Flow egy prognosztikus modell, azt mutatja meg, hogy a következő évek során hogyan alakulhat a vezető kriptopénz árfolyama.

Ez a modell durva, nem tud finom, precízebb értékeket előrevetíteni, sokak szerint ez az egyik nagy hibája. A másik, gyakori kritika a Stock-to-Flow modellel szemben, hogy sokszor “tévedett” már, a bitcoin aktuális értéke elmaradt attól amit az eszköz jósolt. Ez kétségtelenül így is van, azonban arról már ritkábban esik szó, hogy az is szokszor megtörtént, hogy alacsonyabb értéket jósolt, mint amit aktuális elért a vezető kriptopénz.

2017 december 17-ére például az volt a jóslat, hogy 4000 dollár lesz a bitcoin, ehhez képest bő 19 000 lett. 2023 március tizedikére pedig 51 000 dollárnál kellett volna járnunk, pedig alig haladtuk meg a 10 000-et.

A Stock-to-Flow óriási kilengésekkel működik mi jó, mind rossz irányba. Inkább egyfajta iránymutatás, precíziós predikciós eszköznek semmiképp sem nevezhetjük. De vajon segíthet meghatározni azt is, hogy mikor jön el a következ felfutás? Sajnos ezt is csak nagyvonalakban, durva közelítéssel.

Már idén év végére 50 000 dollárra teszi a vezető kriptopénz értékét, egy év múlvára, 2024 augusztusára pedig már 100 000 dollárra, 2025 közepére pedig már el is érjük az 500 000 dolláros szintet.

A Stock-to-Flow modellt erős fenntartásokkal kell kezelnünk, de kétségtelen, hogy ezen eszköz használata is azt mutatja, 2024-2025-ben jöhet el legkorábban a jóvilág.

Pi-Cycle-top-indicator

A 350 napos mozgóátlag kétszerese és a 111 napos mozgóátlag egyetlen ábrán, egy izgalmas eszköz, amit én mindig előszeretettel használok. A működése roppant egyszerű, akkor van csúcsán a piac, amikor a két görbe keresztezi egymást, legalábbis ahhoz közel. A piac alja pedig ott van, ahol a leginkább széttart a két görbe, az ábrán látszik, hogy mire is gondolok. Persze ez sem szentírás, már csak azért sem, mert az eddigi tapasztalatok alapján nem pontosan a keresztezéskör jön el a csúcs, hanem azután 2-3 vagy akár három hónappal. Ennek megfelelően előrejelzésre ez az esköz sem kifejezetten szerencsés.

Nagy előnye azonban, hogy eddig mindig bejött, ráadásul a mélypontokat is többé-kevésbé jól olvashatjuk róla, ha nagy a “hasa”, vagy a két görbe távol van egymástól, akkor vagyunk valahol a mélyén, vagy annak közelében.

De vajon ez az eszköz megmondja, hogy mikor jön a csúcsa? Sajnos nem, vagyis nem pontosan. Ha megnézzük, milyen időközönként történik meg a keresztezés, akkor jól látszik, hogy volt egy 2014-ben, majd 2018-ban, majd 2021-ben, tehát durván ugyan, de teljesül a négy éves ciklus, vagyis a felezés hatása itt is visszaköszön. Ezek alapján joggal számíthatunk arra, hogy a következő keresztezés, vagyis a piac következő csúcsa 2025-ben, esetleg 2024-ben történhet meg.

A ciklusok hosszáról

Sokat beszéltünk a négy éves ciklusokról, felmerül azonban a kérdés, hogy a ciklusok valóban azonos hosszúságúak-e. Vannak számítások, amik azt mondják, hogy a csúcstól-csúcsig számított ciklusok hossza valójában rövidül, 4 évből lett 3,3, majd 3, és a következő talán már csak 2,8 év lesz. Ha ez teljesül, akkor lehet, hogy nem is kell egészen 2025-ig várnunk a következő csúcsig, de ez egyelőre csak egy feltételezés. Bár abban szinte teljesen biztosak lehetünk, hogy még mindig a felezés a mozgatórugója a bitcoin, ezáltal ez egész piac ciklusainak, ez viszont ellentmond ennek az elképzelésnek, hiszen a felezést nem lehet sem időben előrébb hozni, sem eltolni, egy előre meghatározott jelenségről van szó, ha úgy tetszik mozdíthatatlan.

És még egy ábra, ami a ciklusok gyorsulását elemzi:

De olyanok is vannak, akik ennek éppen az ellenkezőjét állítják, vagyis azt, hogy a ciklusok valójában egyre hosszabbak, a következő árba pontosan ezt hivatott alátámasztani. Ugyanezen vélemény szerint a bitcoin ROI pedig folyamatosan csökken, tehát ciklusról-ciklusra egyre kisebb megtérülésre számíthatnak a bitcoin befektetők. Ez utóbbi tök logikus, hiszen a vadnyugati éveknek talán már vége, ahogy szép lassan a mainstream szerves részévé válik a kripto, úgy lehet egyre kisebb ROI-ra számítani, legalábbis a bitcoin esetében. Csökken a dolog újdonságértéke, egyre többen ismerik, ezáltal a robbanásszerű, nagy megtérülések valószínűsége is csökken.

Ahogy megyünk előre az időben, egyre szolidabb a ROI, ez egyfajta természeti törvény is, az elején nő nagyot minden, aztán a növekedés lelassul. Ez igaz a növényekre, a gyerekekre, egy építkezés is az elején látványos, aztán egyre szolidabb és így tovább. Ezt sigmoid görbének is szokták nevezni, hirtelen növekedés az elején, majd később már jóval lassabb:

Egyéb teóriák

Mivel rengetegen kutatják a bitcoin ciklusait, nagyon sok elmélet lát napvilágot, érdekességképp ebből is bemutatunk egyet.

Van, aki úgy látja, hogy a 2013-2017 közötti időszak és a 2020-2025 közötti kísérteties hasonlóságot mutat, sőt, a mintázat ismétlődni fog. MIndkét esetben az előző ATH jelenti a nagy ellenállást, amit ha sikerül áttörni, messze meg is haladja az árfolyam. Ráadásul mindkét periódusban van egy meghatározó eseménye, ami meghatározó mélypontként szolgált, a 2013-2017-es időszakban a Bitfinex öszeomlása, a 2020-2025 periódusban pedig az FTX csődje. Hogy mennyi hitelet adhatunk ezeknek az összehasonlításoknak, azt mindenki ítélje meg maga.

Van egy másik, nagyon igzalmas elképzelés, ami arról beszél, hogy a kereskedhető, vagyis szabadon elérhető bitcoin mennyisége csökken az idő előrehaladtával, hiszen ahogy megyünk előre, egyre több lesz a HODLer, aki hosszútávra tartogat és nem szeretne napi szinten bitcoint adni-venni. Az ezen okból csökkenő hozzáférhető mennyiség egy újabb tényező, ami felfelé hajtja a bitcoin árát hosszútávon:

A pszichológia

Persze nem feledkezhetünk meg a jó öreg emberi pszichológiáról sem, hiszen a piacokat mozgató egyik legfontosabb tényező nem a racionalitás, nem is a józan belátás, de még csak nem is a valós piaci teljesítmény, hanem az, hogy emberek hogyan ítélnek meg valamit. Ha az emberek azt gondolják, egy részvénynek, vagy egy kriptopénznek nagy jövője van, akkor vesznek belőle, mivel vesznek belőle, valóban felmegy az értéke. Persze ez sem egy olyan tényező, ami önmagában meghatározhatna mindent, viszont az is biztos, hogy erről sem feledkezhetünk meg.

A hagyományos piacokról származik a Wall Street Cheat Sheet, egy remek ábra, ami bemutatja a piacok ciklikusságát ami a megítélésüket, ezáltal a mozgásukat jelöli. A kriptopénzekre is szépen ráhúzható, ahogy végigfutunk rajta, egyből látni is fogjátok, hogy most vajon hol járhatunk.

A ciklus a kiábrándultságtól, vagy ha úgy tetszik reményvesztettségtől indul, és pontosan ide is érkezik vissza. Egy cikluson belül pedig az emberek hangulatával egyenes arányban nő az adott részvény vagy kriptopénz árfolyama is, optimizmusból lesz hit, majd izgalom, végül a csúcspontot jelentő -szó szerinti- eufória. Majd természetesen innen jön a feketeleves, piac túlfütőtté vált, hamar eljutunk a pánikig is, nem sokkal később pedig ismét jöhet a reményvesztettség.

De hol tartunk most? Ez az, amit nagyon nehéz megítélni, de ha tippelnünk kéne, akkor jó eséllyel most valahol a reménytelenségen túl, de még talán a remény előtt. De azt sem zárhatjuk ki, hogy most a remény és az optimizmus között járunk talán félúton. Az biztos, hogy az izgalom és pláne az eufória még nagyon messze van. Ennek az ábrának azonban nagy hátránya, hogy nehéz időbeliséghez kötni, de megint csak “érzésre” azt mondhatjuk hogy 1-2 év távolságra lehetünk a csúcstól.

De meddig juthat el az árfolyam ebben a ciklusban?

Megbeszéltük a legfontosabbakat, már tudunk a felezésről, arról is, hogy négy éves ciklusokban mozog a piac, már csak az a kérdés, hogy a jelen ciklus fefutási szakaszában meddig juthatunk el.

Ez a -szó szerint- egymillió, legalábbis százezer dolláros kérdés, amire senki sem tud biztosan mondani. Viszont itt is van néhány fontos támpontunk, az első és legfontosabb az, hogy eddig minden ciklus csúcsa jóval magasabban volt, mint az előző, ez kristálytisztán látszik:

De az is látszik, hogy a növekmény az előző csúcshoz képest arányaiban csökken, hiszen az első ciklus csúcsa 1100 dollár volt, a második pedig 19 000, tehát itt egy jó egy 19-szeres növekmény történt. A harmadik ciklus csúcsa viszont “csak” 70 000 dollár volt, tehát a második és harmadik ciklus csúcsa közötti szorzó meg sem közelíti az első és a második közöttit. A 19-szereződés áll szemben a három és félszereződéssel. Az egyszerűség kedvéért számoljuk háromszorzódással, tekintsük úgy, hogy a második ciklus csúcsa egy háromszorozódáson ment keresztül, így kapjuk meg a harmadik ciklus csúcsát. Ez azt jelenti, hogy a növekmény mértéke hatodára esett vissza az első-második és a második-harmadik ciklus között. Ha ez a trend folytatódik, akkor a következő csúcs ugyan magasabb lehet, mint a 69 000 dolláros előző, viszont nem lesz akkora szorzó, mint a 2017-es csúcs és a 2021-es között. Vannak elemzők, akik a Fibonacci alapján azt mondják, 223 000 dollárnál lesz a ciklus csúcsa, ez összecseng azzal, hogy a szorzó ismét kisebb lesz, mint az előző ciklusok között.

De hosszasan számolgatni, tippelgetni, hogy meddig mehet el a bitcoin ebben a ciklusban nincs túl sok értelme, hiszen szinte lehetetlen tisztán látni. Azt azonban viszonylag magabitosan kijelenthetjük, hogy át fogjuk ütni a százezer dollárt, de hogy onnan meddig mehetünk felfelé, az már tényleg hasraütés-szerű lenne. A bitcoin ára jócskán fel fog menni, de hogy meddig, azt nem tudhatjuk.

Zárszó

Pontosan meghatározni, hogy mikor kezdenek el ismét tombolni a bikák lehetetlen, vannak azonban egészen jó támpontjaink. A bitcoin elmúlt 13 éve során világos mintázat rajzolódott ki, a piac ciklikusságot mutat, a felezés jelenti minden ciklus esszenciáját. A felezést követő évben új csúcsot ér el az árfolyam egy masszív felfutást követően, majd a következő évben jön egy dráma letörés, egészen a következő felezésig kell várnunk ahhoz, hogy valami megmozduljon. A soron következő felezés nyolc hónap múlva, 2024 áprilisában lesz, eddig biztosan kell várnunk ahhoz, hogy elinduljon a mozgólódás, de ha a következő csúcs időpontjára vagyunk kíváncsiak, akkor az minden jel szerint 2025-ben érkezhet.

De!

És itt jön a nagy de. A COVID szépen rámutatott, hogy egy-egy külső tényező mennyire erősen belet tud tenyerelni a kriptopiacba, tehát ha jön egy követező vírus, vagy egy újabb háború, esetleg a kettő együtt, akkor az csúnyán megboríthatja a bitcoin jól megszokott ciklusát. Persze azt is hozzá kell tennünk, hogy a 2020 márciusi COVID pánik során a bitcoin és általában a kripto állt talpra a leggyorsabban, egy kicsit mintha úgy viselkedett volna a piac, mint a Boston Dynamics robotkutya, ami oldalról meglöknek, kitér az útjából, de egyből vissza is tér.

Lehet, hogy a kripto-piacot csak ideig óráig tudják befolyásolni külső tényezők, legyenek azok akár kifejezetten kedvezőtlenek, vagy akár nagyon is kedvezőek. Egy kicsit úgy tűnik, hogy ez a terület makacsul járja a saját útját, ezen az úton a következő csúcs pedig 2025-ben várható.

De arról sem feledkezhetünk meg, hogy most még csak a negyedik ciklusban járunk, tehát lehet, hogy nincs kellően sok adatunk ahhoz, hogy kijelenthessük: a ciklusok mindig érvényesülnek.

Ha csak egy dolgot jegyzel meg ebből videóból, akkor az legyen az, hogy minden negyedik évben történik valami nagyon fontos a bitcoinnal, ez a felezés. A piacra kerülő mennyiség csökken, ez ellátási sokkot okoz, nagyjából egy évvel később általában szép felívelés kezdődik, ezt követi egy drámai összeomlás, egy igazán depresszív év, majd egy valamivel jobb, utána egy egész jó év, majd újra jöhet egy All-Time-High.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img