Életbe lépett a brit kripto szabályozás

spot_img

Tegnap lépett életbe a sok olvasónkat érintő brit kripto szabályozás. Az új törvénnyel bezárultak azok a kiskapuk, amiket korábban több kriptós cég is kihasznált, a szabályszegők pedig ezek után komoly büntetésekre számíthatnak.

Az ismertebb váltók közül a Kucoin, a Huobi (új nevén HTX), a Phemex, illetve rajtuk kívül még 140 kisebb nagyobb kriptós szolgáltató neve került fel a hétvégén arra a listára, amin az országban nem regisztrált pénzügyi cégek vannak felsorolva. Azok a brit állampolgárok, akiket ezeken az oldalakon sérelem ér, nem számíthatnak sem a hatóságok és az ombudsman segítségére, sem a brit befektetőket védő törvények által szavatolt kártérítésre. A kripto szolgáltatók helyi képviselői és promóterei viszont akár két év börtönt és “végtelen pénzbüntetést” kockáztatnak, ha nem szüntetik be a tevékenységüket, vagy nem regisztrálnak a brit pénzügyi felügyeletnél (FCA).

A Bybit két hete jelezte, hogy egyelőre nem tudja betartani az új előírásokat, ezért kivonult a térségből. Az OKX elindította a kifejezetten itt élők számára létrehozott OKX.UK leányvállalatát, ahol a fő oldalhoz képest jóval kevesebb szolgáltatással és egy szűkebb, 40 coinos kriptovaluta kínálattal, de továbbra is elérhető marad.

A Binance szintén bejelentette, hogy egy helyi szolgáltatóval együttműködésben újra nyitja a helyi tőzsdéjét, amit korábban egyszer már szabályozási okokból bezárni kényszerült. A Coinbase ugyancsak elérhető marad, a PayPal viszont 2024-ig szünetelteti a térségben nyújtott kriptós szolgáltatásait.

Az új törvény kötelezővé teszi a helyi, személyes képviseletet és tílt minden agresszív ügyfélszerzési technikát, regisztrációért, vagy kereskedésért kínált pénzjutalmat és személyes megkeresést, amivel regisztrációra csábítanák az embereket. Ezeket korábban több kripto szolgáltató azzal játszotta ki, hogy “ha a felhasználó jelezte elsőként”, hogy szeretne kapcsolatba kerülni a tőzsdével, akkor a korábbi szabályok alapján a váltót nem lehetett azért megbüntetni, ha különböző ajánlatokkal ösztönözte őt a kriptopénz vásárlásra. Erre mostantól kezdve már csak jóval szűkebb kereketek között, ahogy a törvény bevezetője fogalmaz, “fair módon” lesz lehetőség.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img