FTX-per: a 3-4. tárgyalási napok összefoglalója

spot_img

Az FTX-per harmadik és negyedik tárgyalási napjának főszereplője az FTX társalapító Gary Wang volt, akiről korábban nem sokat lehetett tudni. Wangnek nem voltak közösségi oldalai, fényképet sem lehetett fellelni róla az interneten, ezért sokan azt is megkérdőjelezték, hogy a hivatalos FTX dokumentumokban szereplő név egyáltalán valós személyt takar.

Wang Sam Bankman Fried gyerekkori barátja volt, akivel egy matektáborban ismerkedtek meg és később az MIT-re is együtt jártak. Amikor SBF később úgy döntött, hogy létrehoz egy kripto tőzsdét, Wang-et kérte fel, hogy segítsen neki.

Az FTX igazgató és két legjobb barátja. A fotó egy egyetemi bulin készült. Wang és Yedidia voltak az elsők, akik az FTX-per alatt SBF ellen tanúskodtak

Amikor tanúként szólították, Wang rögtön egy vallomással kezdte: elismerte hogy bűncselekményeket követett el és arra a kérdésre, hogy voltak-e társai, SBF-et és Caroline Ellison-t (az FTX kereskedő cégének, az Alameda Research-nek a vezetőjét) nevezte meg.

Wang szerint az Alameda végtelen hozzáféréssel rendelkezett az FTX ügyfelek pénzéhez és erről végig tudatosan félrevezették a nyilvánosságot. Az erre lehetőséget adó rejtett számviteli programot, amiről a magasabb rangú vezetőket leszámítva egyetlen más FTX dolgozó sem tudott, maga Wang programozta bele a tőzsde belső rendszerébe, nem sokkal annak 2019-es indulása után.

Wang szerint 2019 végére az Alameda már 200 millió dolláros veszteséggel rendelkezett, miközben az FTX bevételei 50-100 millió dollár között mozogtak. Ekkor szólt először SBF-nek, hogy ennek így nem lesz jó vége, mire SBF azzal reagált, hogy onnantól kezdve az FTT tokenek értékét is vegye számításba az Alameda egyenlegének kiszámításánál.

Az FTT token az FTX által kibocsátott kriptovaluta volt, amiből az Alameda is kapott és aminek az árfolyam manipulációjával be lehetett tömködni a költségvetésben tátongó réseket. Legalábbis papíron. A valóságban ugyanis az FTT egy illikvid kriptopénz volt, amire korántsem volt több száz millió dolláros kereslet, vagyis bárhogyan emelkedett az értéke, nem lehetett volna annyit eladni belőle, hogy teljessé tegyék a meglopott ügyfeleket.

Mindez azt jelenti, hogy az FTX lényegében már azelőtt csődbe ment, hogy a felhasználóinak többsége regisztrált volna rá, vagy egyáltalán hallott volna a később második legnagyobb kripto tőzsdévé váló oldalról.

Az FTT árfolyama

SBF-nek viszont még ez sem volt elég. Nem sokkal később egy az FTX-től 65 milliárd dollárig korlátlanul lehívható hitel biztosítását rendelte el az Alameda számára, amire végképp nem volt meg az oldal fedezete. Ezt szintén Wangnak kellett a rendszerbe kódolnia, eleinte néhány millió, majd tíz- és százmillió, és végül ennél is nagyobb dollár értékű részletekben.

2022 júniusára az Alameda adóssága és veszteségei már meghaladták a 11 milliárd dollárt, miközben az FTX bevétele csak 1- 1.5 milliárd körül mozgott. A két cégnek ez idő tájt kellett több nagyobb részletet is törlesztenie a korábban más kriptós partnereiktől felvett hitelekből, így a közel 10 milliárd dolláros hiányt szintén az FTX felhasználók pénzéből kellett kipótolni. Később ez vezetett a tőzsde novemberi csődjéhez is. Ekkor veszett el végleg az ügyfélvagyon jelentős része és az FTX ezért nem tudta teljesíteni a pánik alatt hirtelen beérkező kifizetési kérelmeket.

SBF 2022 szeptemberében már az Alameda felszámolására készült, ám erre végül nem kerülhetett sor. Egy november 2-án megjelenő Coindesk cikk egy olyan belsős FTX anyagot tett közzé, amiből kiderült, hogy az Alameda lényegében fizetésképtelen és a milliárdos hiteleit biztosító fedezetett egyedül az FTX által nekik adott illikvid FTT tokenek jelentik. Az emiatt kitörő pánik megpecsételte a tőzsde sorsát, ami 9 nappal később csődöt jelentett.

Wang vallomása a tárgyalás harmadik napján kezdődött és a negyediken is folytatódott, aminek során további részletekbe menően sorolta az FTX által az Alameda-nak biztosított egyéb kiváltságokat. Az FTX-per holnap az Alameda vezetőjének, Caroline Allisonnak a vallomásával folytatódik, aki állítólag SBF barátnője is volt.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

FTX-per: az 1-2. tárgyalási napok összefoglalója

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img