Az FTX per első két tárgyalási napjának tanulságai

spot_img

Megindult Sam Bankman Fried pere, mivel ennek az ügynek óriási súlya van a kriptopénzek piacán, ezért mai adásunkat ennek az egyetlen egy témának szenteljük, Kripto Percek 40. hét, csapjunk bele!

Bár perek mindig is voltak, vannak és lesznek a kriptopénzek piacán, kevés jogi csatározást várt olyan nagyon, és olyan régóta a globális közösség, mint SBF számonkérését. Persze ahogy gyerekként is megtanultuk, nem szép dolog a káröröm, most azonban talán megengedhetünk magunknak csak egy egészen kicsike ujjongást, hiszen egészen rendkívüli az a kártétemény, amit ennek az embernek köszönhetünk.

SBF számlájára nem “csak” egy kriptopénztőzsde szétrablását írhajtuk, ennél jóval összetettebb a hatása, lássuk, pontosan miről van szó:

-az árfolyamok megrángatása, ez bár egy “pillanatnyi” hatás volt tavaly novemberben, de egy medvepiac közepén azért ez nem jött túl jól

-a kriptopénztőzsdékbe vetett bizalom további erodálása, azóta kevés olyan tőzsde van, aminek kapcsán ne lennének aggályaik a felhasználóknak

-a piac egészének – további – lejáratása a piac szemében

Bár nehéz választani, de talán ez utóbbinak van a legnagyobb jelentősége a kriptopénzek hosszútávú fejlődése szempontjából, hiszen legyünk őszinték, ennek a területnek a híre, pontosabban a megítélése sosem volt túlságosan kedvező a kívülállók szemében. Ezt sikerült egy hatalmas port kavart, óriási média figyelemnek “örvendő” üggyel tovább rontani. De lássuk inkább a részleteket, nézzük meg, mi történt eddig a per során!

Az október harmadikán indult pert nagy várakozás előzte meg, visszatekintésképp: 2022 novemberében dőlt össze az FTX, miután a Coindeskre kiszivárgott egy anyag, amiből kiderült, hogy az FTX-hez szorosan kapcsolódó kereskedő-cég, az Alameda Research nem rendelkezik a nyitott pozíciói ellenértékének számító öt milliárd dollárral. 

A hír hatására fokozatosan elsőként a nagybefektetők, majd fokozatosan egyre több hétköznapi felhasználó döntött úgy, hogy kiutalja a pénzét a tőzsdéről, kialakult a klasszikus “bankpánik”, a tömeges kiutalások elvezettek a csőd-közeli állapothoz. Végül a kegyelemdöfést a Binance adta meg amikor bejelentette, hogy minden, az FTX-hez kapcsolódó kitettségét megszűnteti

Nehezen érthető módon Ba nkman még egy kerek egész hónapig szabadon kószálhatott a világban, majd végre december 12-én letartóztatták a tőzsde központjánál, a Bahamákon, majd a helyi hatóságok nem sokkal később át is adták az amerikai kollégáiknak.

Először az USA történelmének legmagasabb, 250 millió dolláros óvadékot szabtak ki, ezt valakik, valahogyan kifizették, részben a szülei házára felvett jelzáloggal, részben ismeretlen segítőknek köszönhetően. SBF így házi őrizetbe kerülhetett, ennek szabályait perzse sorozatosan megszegte, tanúkat próbált befolyásolni és egyéb “apróságok”, majd mindezt megelégelve a bíró végre valódi börtönbe küldte. Innen szállítják most a nemrég kezdődött per tárgyalási napjaira.

Most pedig elindult a várva-várt per, lássuk az első nap eseményeit!

De mielőtt belugranánk, tegyük fel a kérdést: miért van az FTX ügynek akkora jelentősége, hogy egy év múltán is cikkek, videók sokasága születik a témában? Ha egy pillanatra félretesszük az ügy kripto-piaci vonatkozását, akkor sem lehet ezt a botrányt megkerülni, hiszen a szelídebb becslések szerint hét, mások szerint jó tízmilliárd dolláros kárt okozó csalás nem csupán az USA történetének egyik legnagyobb csalása, hanem _A_ legnagyobb. Ha nem kriptopénzekkel foglalkoznánk, hanem általános pénzügyekkel, vagy gazdasági hírekkel, az FTX-ről akkor is beszélnünk kellene!

Na de akkor most térjünk rá az első tárgyalási nap eseményeire!

SBF a beszámolók szerint sokat fogyott, és a rá jellemző -idétlen- göndör hajából is sokat veszített, egy kicsit megtörtebb, szó szerint kisebb a fizimiskája, de lássuk be több hét New York-i fegyház után ez nem is meglepő. A fogyás kapcsán az lehet a stressz mellett a másik ok, hogy ha minden igaz szó szerint kenyéren és vízen él a Brooklyn-i Metropolitan börtönben, ugyanis a vegán étkezési opciót, amit kért megtagadták tőle.

Nem egy, nem két, hanem egyenesen öt ügyvéddel fut neki SBF a pernek, a helyszínen lévők szerint szinte teljesen szótlan volt az első tárgyaláson, néha rápillantott az esküdtszékre, amúgy teljesen passzív és visszahúzódó volt.

Az ügyben valószínűleg a tőzsde több, korábban vezető beosztásban dolgozó menedzsere is tanúskodni fog Sam ellen, aki minden eddigi meghallgatásán és interjújában ártatlannak vallotta magát. 

Az első kritikák szerint ugyanezt az ártatlanságot helyezte előtérbe Michael Lewis most megjelent könyve is, amiből hamarosan film is készül, mert bizony már kész a könyv, és már előkészületben van a film is.

Az író korábbi műveiből már több jó mozi is született (pl.: A pénzcsináló, A nagy dobás), de a “Going Infinite: The Rise and Fall of a New Tycoon” című könyvet egyelőre sok kritika éri, melyek alapján bizonytalan, hogy az képes lesz-e megközelíteni az elődök sikereit. Lewis hosszú időt töltött el Bankman mellett, aki úgy tűnik, nagy hatást gyakorolt rá.

Tiffany Fong, egy feltörekvő újságíró, aki az FTX ügy kirobbanása után még magával SBF-fel is tudott interjút készíteni ott volt az első tárgyalási napon, megfogalmazása szerint olyan volt az “esemény”, mint egy kripto-osztálytalálkozó, számos influenszer jelent meg a piacról, még annál is több profi újságíró.

Az érdeklődés óriási, nem véletlenül. Azt kell látnunk, hogy az amerikai társadalom, és az amerikanizálóds jegyében most már a világ jelentős része is egyszerűen imádja a nagy pereket, olyan ez, mint egy showműsor. Egyfajta modernkori “nyilvános kivégzés” is van ebben, összegyűlik a falu apraja-nagyja, jól megnézik, milyen ítéletet kap a bűnös. Ha tehetnék, akkor pedig még magát a kivégzést is végignéznék. 

Persze SBF esetében a halálbüntetés nem jöhet szóba, de komolyabbra fordítva, tényleg van egy nagy pernek egyfajta izgalmas “műsor” jellege, olyan ez, mint egy Netflix sorozat, van egy alaphelyzet, folyamatosan jönnek az újabb és újabb fejlemények, míg el nem érkezünk a mindenki által egyre kíváncsibban várt végkifejlethez. 

Elég, ha csak az OJ Simpson ügyre gondolunk, bár a legnézettebb, legnagyobb érdeklődésnek “örvendő” perek listája még hosszú, a lényeg az, hogy igenis van egy “show-eleme” ezeknek a jogi csatározásoknak.

Az esküdtek kiválasztása is fontos része volt az első napnak, ebben úgy tűnik, nem lesz túl sok szerencséje SBF-nek. Az egyik ügyész-jelöltet el is küldték, mert túlságosan negatív volt a véleménye a kripto-témáról, saját bevallása szerint azóta nem tetszik neki az egész, amióta “először hallott róla”. Egy másik jelölt, akit valószínűleg meghagytak pedig arról számolt be hogy a cég, akinek dolgozik sokat bukott az FTX-en, ez sem egy jó jel SBF számára.

Az USA-ban az FTX hatalmas marketing-kampányokat folytatott, még az amerikai marketing-ipar csúcsána számító Super Bowl hirdetések között is sikerült megjelenést vásárolniuk, egy amúgy zseniális reklámfilmmel.

Ráadásul influenszerek egész sorát dolgoztatták, arról nem is beszélve, hogy A-list celebritások is jócskán dolgoztak nekik. 

Az FTX vezetőségén túl másoknak is fájhat a feje az egész ügy miatt, illyen például az amerikai Shark Tank egyik emblematikus alakja, Kevin O’leary, a cápa óránként egymillió dollárért fényezte SBF tőzsdéjét a médiában. Döbbenetes összeg, könnyen lehet, hogy most meglesz a böjtje.

De a cápán túl ott van még Tom Brady, Shaq, Stephen Curry és sokan mások, nekik most mind nagyon kellemetlen, hogy valaha közük volt az FTX-hez. Persze az nem túl valószínű, és nem is feltétlenül szükséges, hogy az influencerek és celebek-sztárok is felelősségre legyenek vonva jogi értelemben, az erkölcsi kár azonban adott. De túl sokat nem kell aggódni miattuk, ki fogják heverni az FTX ügyét. Bár azért a legtöbbjük igyekszik elbújni a felelősség elől, a hírek szerint Shaq mozgó autójába például szó szerint be kellett dobni az idézést, olyannyira el akart menekülni a kérdések elől.

Az ügyet vezető Kaplan bíró elmondása szerint hat hét lesz a tárgyalás, de hozzátette, hogy ennél lehet akár sokkal rövidebb is. Az biztos, hogy mi figyelemmel kísérjük az eseményeket és mindenképp beszámolunk majd a fejleményekről, és természetesen a végkifejlettről is. Mivel hetente jelentkezünk a Kripto Percekkel, ezért bármi legyen is az aktuális témánk, mindenképp hozzávesszük SBF ügyének aktualitás fejleményeit!

Bár a végkimenelt természetesen meg kell várnunk, és mi nem is értünk a joghoz, de utánajárva azt tudtuk meg, hogy az elméleti maximum, amit SBF kaphat 115, más források szerint 110 év, így jelen állás szerint esélyes, hogy hátralévő életét börtönben fogja tölteni. 

De más források arról beszélnek, hogy bár valóban ez a törvény által kiszabható elméleti maximum, de ennyit szinte biztosan nem fog kapni, sőt, azt is nagyon valószínűnek látják, hogy SBF nem fogja az egész, hátralévő életét rácsok mögött tölteni.

Az egész ügy ugyanis mégsem annyira egyértelmű, mint amilyennek a külső szemlélő számára tűnik. A vádnak kell ugyanis bizonyítania, hogy maga SBF követett el csalást, a védelemnek így talán valamelyest kényelmesebb a helyzete, hiszen őket nyilván nem terheli ez az összetett feladat. De lássuk a konkrétumokat, mit kell a vádnak kétséget kizáróan bizonyítania:

-SBF tudatosan hazudott az ügyfeleknek és a hitelezőknek, befektetőknek 

-tudta, hogy nincs igaza az FTX folyamatait illetően

-tudatosan próbálta meg félrevezetni-megtéveszteni őket

-tudatosan játszott össze legalább egy valakivel a fentiek elérése érdekében

Amellett, hogy mindannyian tudjuk: SBF bűnös, mégis könnyű belátni, hogy ezeket minden kétséget kizáróan bizonyítani nem lesz könnyű, hiszen a jog merev és aprólékos. A védőknek ráadásul “csak” az lesz a feladata, hogy adott esetben rámutassanaka: a vádnak nem sikerült a kétség kívüli bizonyítás. 

Simán lehet, hogy az ügyvéd-csapat azzal próbálkozik majd, hogy SBF-et a körülmények áldozataként állítsa be, aki a legjobb szándékkal járt el, ám túlnőtt rajta a feladat, ráadásul voltak rossz-szándékú kollégák is körülötte.

Az egyik fontos eleme a vád álláspontjának az összeesküvés, vagyis az, hogy volt legalább két vagy ennél több személy, akik egymással egyetértésben, kooperációban dolgoztak a befektetők és az ügyfelek megtévesztése érdekében. Ez ugyanis más minősítésű, mintsem ha egyedül követte volna el azt, amit. 

Összesen hét vádpontról van szó, és az esküdtszéknek egyet kell értenie mindegyikkel, ha csak az egyikkel “baj van” vagyis nincs egyetértés, akkor a bíró visszaküldheti az esküdteket, hogy újra beszéljenek róla, ha pedig “túl sokszor” jönnek vissza ugyanazzal, akkor az erodálhatja az egész ügyet. 

Szóval nem egyszerű, mert hiába látja a vak is, hogy mi történt, a jog nem így működik, nagyon precíz, minden kétséget kizáró bizonyításra, pontosabban meggyőzésre van szüksége ahhoz, hogy megállja a helyét egy-egy vádpont. 

Az ügy nagyon összetett, de nem reménytelen, nagyon csodálkoznánk, ha SBF-nek nem kellene börtönbe mennie, de ahogy már említettük, nem biztos, hogy az egész hátralévő életére. 

A különböző vádaknak egyenként 20 illetve 5 éves a büntetési tétele, ám szakértők szerint ezekből nem lesz ebben az esetben folytatólagos, tehát additatív büntetés, sokkal inkább egyidejű, vagyis párhuzamos. Persze SBF számára ez sem hangzik túl jól, hiszen ha “csa” húsz évet kap, az is egy hatalmas csapás az egész hátralévő élete számára.

Ráadásul a bírói gyakorlat is azt diktálja, hogy a sok vád közül egyet, a “legjellemzőbbet” válassza ki az eljáró bíró, annak büntetési tételét vegye alapul. Ez könnyen lehet, hogy a befektetők és az ügyfelek megtévesztése lesz.

De visszatérve a védőkre még egy piallanatra, ami SBF karakterét illeti – és ennek nagyobb jelentősége van, mint hisszük – igyekeznek egy “kockána”, pontosabban matek-zseninek beállítani védencüket, aki természetesen a légynek sem tudna ártani, nemhogy elkövetni az USA, vagy akár az egész világ történelmének legnagyobb szabású csalását.

Ami pedig a történtek “valódi” okát illeti, a védők szerint ez “csupán” az elégtelen kockázatkezelésnek volt köszönhető, semmi másnak. SBF úgy gondolta és úgy tudta, hogy minden rendben van az FTX eszközállománya körül, egészen addig míg CZ tweet-je el nem indította a lavinát.

Az “X-reakciók”

Körülnéztünk, az X-en, vagyis a globális kripto-közösség “melegágyában” kíváncsiak voltunk a reakciókra, hiszen ha van téma, amiről mindenkinek van véleménye ezen a területen, akkor ez biztosan az.

Persze megjelentek mémek, amik SBF és védőinek kijelentéseire reagálnak, az egyik első, egyben talán a egnevettségesebb próbálkozás szerint SBF volt barátnője, Caroline, illetve persze a Binance vezére, CZ felelős az összeomlásért. Mintha SBF nem is értené még mindig, mekkora bajban van.

A mém-gyárat nem lehet leállítani, az egyik személyes kedvencem az a captcha, amiben azokat a négyzeteket kell megjelölnünk, amin olyan személy látható, aki nincs börtönben.

És persze az ügy újabb és újabb mocskos részletei is folyamatosan kerülnek elő, szintén az X-en bóklászva akadhatunk rá Sam kisöccsének szigetére Nauru néven, amit természetesen szintén FTX tőkéből vett volna meg.

Körülnéztünk a YouTube-on is, a már említett könyv és már készülő filmen túl a világhírű 60 minutes is előállt két napja egy újabb anyaggal a témában.

Önálló dokumentumfilmet készített a CNBC is:

https://www.youtube.com/watch?v=XqwGt69pDXQ

És persze a per kezdetéről is külön anyagban számoltak be: 

https://www.youtube.com/watch?v=TjUwgANaX8A

Ez csak az elmúlt két nap termése videónk születéséig, biztosak lehetünk abban, hogy számos további követi majd még ezeket. Ahogy ígértük, kiemelt figyelemmel kísérjük a következő hat, vagy annál kevesebb hét során SBF perét, minden adandó alkalommal beszámolunk a fejleményekről!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img