A terrorszervezetek és a kriptopénzek kapcsolata, az FTX per fejleményei – Kripto Percek

spot_img

Ahogy ígértük, folytatjuk az FTX per feldolgozását, ezen a héten azonban egy másik, ha lehetséges, még tragikusabb esemény kripto-vonatkozásáról is beszélnünk kell. A Hamász sok más terrorszervezethet hasonlóan szintén használ kriptopénzeket, nem mindegy azonban, hogy miket és pontosan hogyan. Mai adásunkban erre is kitérünk, először azonban jöjjön az SBF színjáték újabb felvonása!

Az ügy egyik nem is feltétlenül új, de mindenképp nagy jelentőségű fordulata egy hangfelvétel előkerülése, melyen Caroline hallható, amint az FTX-Alamedia páros viselt dolgait ecseteli. Ahogy arról a múlt héten, és az előtt is beszámoltunk, az ügyészeknek nincs különösebben nehéz dolga az FTX perben, viszont a per előrehaladtával úgy tűnik, csak egyre könnyebb és könnyebb ez a feladat.

A teljes felvétel 57 perc, egy újságíró szerezte meg és töltötte fel a SoundCloud-ra, mi is meghallgattuk, bár a minőség nem a legjobb, de azért itt-ott el lehet csípni egy-egy érdekesebb információt.

A felvétel akkor készült, amikor az FTX vezetősége még úgy tudta, hogy a Binance majd jól megmenti őket, ekkor még nem tudhatták, hogy ez a megállapodás kútba fog esni. 

SBF terve ekkor még az volt, hogy a Binance-től kapott tőkével sikerül majd:

-kárpótolni a felhasználókat

-kifizetni az Alameda adósságait

-”betapasztani” a rendszerben lévő egyéb lyukakat is

A felvétel egy kvázi válság-meetingen készült, Caroline tartotta az alkalmazottaknak, azzal indít, hogy részletesen kifejti, hogyan kerül ennyire nehéz helyzetbe az Alameda, beszél a hitelekről és egyéb nehézségekről is.

Az egyik legfontosabb üzenet az, hogy az Alamedia minden valószínűség szerint “leáll” miután sikerül visszafizetni a hiteleit, tehát bár ekkor még reménykedett abban, hogy siker a Binance kivásárláson keresztül megmenekülni a legrosszabbtól, de azt már tudta, hogy az Alameda-nak így is, úgy is vége.

Amikor az egyik alkalmazott rákérdez, hogy mégis mekkora az a hiány, amivel szembe kell nézniük, Caroline bár vonakodva, de kimondja, hogy több milliárd dollárról van szó. Iszonyú kellemetlen hallgatni is a felvételt, hiszen az alkalmazott kissé mérgesen, határozottan rákérdez, hogy inkább egy milliárdhoz, vagy hathoz van közel a probléma, mire Caroline zavarodott nevetgélés közepette kinyögi, hogy inkább az utóbbi.

Itt ismét visszaköszön az egész FTX ügy hihetetlen jellege, SBF és Caroline, és Wang is gyakorlatilag gyerekek voltak akik rátaláltak a széf kulcsára, csak ebben a széfben nem apu, hanem sok millió ember pénze lapult. 

A kényszeredett nevetgélés végig jellemző Caroline-ra, akkor is, amikor egy másik alkalmazott rákérdez, mennyi esélyét látja a CZ megállapodásnak, és akkor is, amikor megint egy másik azt feszegeti, hogy milyen jogi következményei lehetnek mindannak, ami történt.

Ez utóbbi felvetésre csak annyit tudott reagálni, hogy ez azon múlik, keresztül megy-e a Binance megállapodás. Ebből is jól látszik, Caroline tudta, mekkora bajban vannak, azt is, hogy ennek az egésznek mennyire súlyos következményei lehetnek, ha a Binance, vagy valaki más nem menti ki őket.

Ismét kényszeredett nevetgélés, Caroline kinyügi, hogy ők maguk is felvettek már ügyvédeket, és mindenkinek ugyanezt javasolják… Még az FTX ügy mércéjével mérve is döbbenetes, ahogy a “milyen illikvid befektetéseink vannak” kérdésre Caroline megnevez egy nehezen kivehető szereplőt a kriptopiacon, majd a “mekkora” kérdésre válaszolva nemes egyszerűséggel a:

“egymilliárd, vagy valami hasonló”

választ adja. Ahogy korábban már többször is, ismét kiderül, hogy egymilliárd dollár ide vagy oda az FTX világában nem jelentett túl sokat, úgy kezelték, ahogy hétköznapi emberek kezelnek például egy tíz dolláros tételt.

A következő kérdésre, miszerint kinek volt tudomása a háttérben húzódó problémákról Caroline izgalmas választ ad, hiszen itt megjelenik egy újabb szereplő, akiről mi még em beszéltünk, a per során azonban máris bűnösnek vallotta magát Wang mellett: 

Nishad Singh, a mindössze 28 éves FTX felsővezető, akinek szintén nagy szerepe volt az egész kálváriában. Nishad SBF bátyjával volt jó barátságban a főiskolán, miután egy ideig az Alameda-nál dolgozott, az FTX-nél director of engineering, vagyis technikai-technológiai vezető.

Biztosak lehetünk abban, hogy Nishad is részt vett az FTX ügyeiben, a politikai befolyás-szerzést célző ténykedésben biztosan, hiszen ő maga is bizonyíthatóan, legalábbis az OpenSecrets beszámolója szerint mintegy 8 millió dollárt utalt a demokratáknak.

Singh volt a legfontosabb tanú az FTX per 11. tárgyalási napján, ahogy korábban a nyomozóknak, a tanúk padján is gondolkodás nélkül elismerte, hogy részt vette az FTX ügyfelek félrevezetésében, és a tőkéjük megszerzésére irányuló csalásban egyaránt. 

Mindent amit elkövetett, SBF-el, Croline Ellison-al és egy általunk -eddig- még szintén nem említett szereplővel, Ryan Salame-al közösen tette. Salame az FTX bahamai leányvállalatának volt a társ-CEO-ja, fontos pozícióban, nagy befolyással, szintén ezerrel kivette a részét az FTX főkolomposainak viselt dolgaiból. Ő is bűnösnek vallotta magát, és neki is vastagon része volt a politikai befolyásszerzési kísérletekben, hiszen szintén támogatta a demokratákat, méghozzá egy csillagászati, 23 millió dolláros donációval.

Ő azonban egy picit kilóg a sorból, hiszen a végső összeomlás előtti néhány napban legalább megpróbálta értesíteni a bahamai pénzügyi felügyeletet arról, hogy ügyfél-tőkét transzferálhattak az Alameda-hoz.

Hogy a lelkiismerete hajtotta, vagy esetleg SBF-hez hasonlóan megpróbált előrelátóan saját magát -valamelyest- kimentő lépéseket tenni, azt valószínűleg már sohasem tudjuk meg. De azért mégiscsak sejthetjük, hogy előbbről van szó, hiszen Salame-nek is meglehetősen közeli kapcsolata volt SBF-el, egyazon penthouse-ban laktak a Bahamákon.

Itt érdemes tennünk egy rövidke kitérőt, hogy jobban értsük, hogyan is keletkezhetett az a brutális, 8-10 milliárd dolláros lyuk az Alameda rendszerében. A befektetéseik között akkora tételek, és olyan rosszul megválasztott célontok voltak, mint:

-laza egymilliárd dollár a mára bedőlt Genezis kripto-hitelezési cégnek

-ismeretlen összegű, de feltehetőleg jelentős befektetés egy kripto-bányász cégnek

-félmilliárd dollár egy Athropic nevű AI cégnek

-200 millió a K5 kripto-tárcának

Salame lmondása szerint SBF költései az Alameda-nál “excessive”-ek, vagyis magyarul, túlzóak, jelentősek voltak. Vallomása szerint miután a K5 rendezett egy nagyszabádú vacsorát amit részt vett “néhány” híresség, úgymint: 

-Leonardo DiCaprio

-Hillary Clinton

-Katy Perry 

és mások. Ezt követően kezdett el aggódni a túlzott bónuszok, és úgy általában az eltúlzott költekezések miatt. 

De ha átfutjuk a táblázatot, amit a legutóbbi tárgyalási napon megkaptak az esküdtek, akkor már szinte látszik is, legalábbis részben, hogy hogy sikerült összehozni azt a több milliárd dolláros hiányt. A táblázat az esztelen szponzorpénzekről számol be, úgymint:

-205 millió dollár a miami stadion átnevezésére FTX Stadionná

-50 millió dollár Tom Brady-nek

A sor még hosszan folytatható, Shaq, Giselle Bundshen, Steph Curry, Naomi Osaka, 1,13 milliárd dollár az összesített érték, ennyit tapsoltak el szponzorációkra, influenszerekre, egyebek. 

Ahogy jönnek az újabb és újabb tárgyalási napok, egyre világosabban rajzolódik ki a teljes folyamat, az FTX-Alameda “térkép”. A teljes képlet könnyen felrajzolható a következőképp:

-Az FTX jókor volt jó helyen, az indulásuk és felfutásuk természetesen egyebeesett a piac általános felívelésével, ehhez persze kellett az is, hogy SBF és csapata tényleg értette a dolgát, a platform jó volt, nem véletlenül használták sokan.

-Sokáig úgy tűnt, az éjjel nem érhet véget, a pénz-cunami csak jön és jön és jön, egyszerűen kiapadhatatlan tőke-forrásról van szó, az új fehasználók, és azok befizetései a végtelenségig fognak tartani. Nyilván nem.

-De mivel elhitték, hogy ez a buli megállíthatatlan, elkapta a csapatot a nagyravágyás, hiszen Shaq-el és a demokrata politikusok krémjável együtt lógni mégiscsak iszonyú menő dolog, toljuk tovább, még-még-még.

-Egy idő után azonban véget ért a jóvilág, jött a medvepiac, ezzel szoros össuefüggésben a befektetéseik is elkezdtek sorban összedőlni.

-Az Alameda könyveiben keletkezett egy jó tízmilliárd dolláros lyuk, a pánikszerű döntéshozatal a lehető legrosszabb eredményre vezetett, elkezdték megdézsmálni az ügyfelek tőkéjét. 

Az összeomlás elkerülhetetlen volt, akár megjelent volna a CoinDesk leleplező anyaga, akár nem. 

A többit pedig már tudjuk, hazugságspirál, további kapkodás, pánik, teljes káosz és köddé vált sok milliárd dollárnyi tőke.

SBF eleinte valószínűleg jóhiszeműen járt el, nem feltétlenül akart sikkasztani, egszerűen messze-messze túlbecsülte a felépített rendszer kapacitásait, pontosan a piacot. Annyira jól ment a szekér, hogy nem hitte el, hogy egyszer majd lesz olyan is, amikor nem megy jól, ez egy klasszikus hiba. 

Ez természetesen még véletlenül sem mentesíti sem SBF-et, sem a csapatát, de az vesse rájuk az első követ, aki ne csábult volna el a pörgő milliárdok láttán. De ahogy mondtuk, a fiatal életkor, a tapasztalatlanság még véletlenü sem mentesít senkit sem a történtek alól.

A szabályozás hiányára sem lehet hivatkozni, hiszen a klasszikus, jó öreg sikkasztás már régóta ismert és leírt bűncselekmény, nem a kripto-piac innovatív jellege miatt történhetett meg mindez.

A Hamász és a bitcoin

Az elmúlt hetekben a világ figyelme leterelődött az ukrajnai háborúról, most mindenki Izraelre, pontosabban a menetrendszerű gázai konfliktusra figyel. Most azonban mintha a közel-keleti mércével mérve is a szokásosnál durvábbak lennének az események, tragikus módon ezrek halnak meg mindkét oldalon terror- és rakétatámadásokban.

Éppen ezért megnéztük, vajon van-e a Hamasznak kapcsolata a kriptopénzekkel, arra jutottunk, hogy abszolút van, de más formában, mint azt a legtöbben gondolnák.

Az Elliptic blokklánc-elemző cég készített átfogó kutatást általában a terrorszervezetek és a kripto kapcsolatáról, úgy tűnik, hogy az olyan terrorcsoportok, mint péládul a Hamász már egyszerűen félnek a bitcoin használatától, pontosan azért, mert tudják: a blokklánc, pontosabban a block history segítségével pontosan visszakövethetőek a tranzakcióik, márpedig pont az lenne a cél, hogy elrejthessék a ténykedésüket a világ kíváncsi szemei elől.

Ez Elliptic felméréséből az derül ki, hogy a kripto-világában belül alapvetően két eszközt használnak a terroristák:

-privacy coinok, nem véleltenül

-DeFi szolgáltatások

A bitcointól olyannyira igyekeznek már távol maradni, hogy egy áprilisi közleményben a Hamász kifejezzeten arra kérta támogatóit, hogy ne küldjenek bitcoin adományokat, azzal ugyanis többet ártanak a szervezetnek, mint használnának.

Az elmúlt két év bitcoin-adományait áttekintve jól látszik, a közönség hallgatott rájuk, drasztikusan visszaestek az ilyen formájú hozzájárulások idén április óta. Általában elmondhatjuk, hogy az USDT jelenti a favoritot a terroristák kripto portfóliójában általában, de vannak egyéb kitettségeik is bőven, ami három dolognak köszönhető:

-a beérkező egyéb kripto adományok

-a stakeing szolgáltatásokban való részvételükből származó bevételek

-a saját szakállukra végzett bányászat

Tehát bár a bitcointól igyekeznek eltávolodni a terrorszervezetek, mind az adományok, mind a saját használat egyre inkább tiltott, mégis masszívan benne vannak a kriptóban, de teljes más okokból.

A fentiek közül nyilván a privacy coinoknak, vagyis a -ma még- lekövethetetlen tranzakciókat biztosító kriptopénzeknek van a legngyobb jelentősége, értelemszerű okokból. Pontosan ezért mondjuk mi is régóta, hogy a privacy coinoknak nem jósolunk nagy jövőt, a terrorizmus, és az egyéb illegális tevékenységek ellen küzdő nemzetközi szervezetek egy idő után el fogják érni ezek betiltását. Feltéve, hogy ez egyáltalán lehetséges, valószínűleg teljes egészében nem, de a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy azért ha a nemzetközi közösség nagyon akarja, akkor alaposan meg tudja nehezíteni a dolgát egy olyan eszköznek, mint például a Monero vagy a Zcash.

Kérdés az is, hogy mennyire jellemző a terrorszervezetek jelentős kripto-adományozása, úgy tűnik, hogy nagyonis, hiszen az említett kutatás szertin a vonatkozó tárcák néhány száztól akár egészen egymillió dollárig gyűjthetnek össze támogatásokat a szimpatizánsoktól.

A már említett privancy coinok tiltása már folyamatban van, főleg az USA szállt rá a kérdésre, a tiltás egyik fontos módja az, hogy tőzsdéknek tiltják meg, hogy forgalmazzák az egyes privacy coinokat.

Van egy másik, még nem említett kapcsolat a terrorszervezetek és a kripto között, ez a csalásokra specializált szervezeteik tevékenységéből adódik. A legkülönbözőbb klasszikus csalásokkal, hitelkártya és egyebek szerepelnek a portfóliójukban, ez nem direkt kötődik a kriptopénzekhez, hiszen a hagyományos pénzvilágban is bőszen folytattak ilyen tevékenységeket, most viszont, hogy a kripto újdonság, ők is igyekeznek az emberi hiszékenységet kihasználva meglovagolni a területben rejlő lehetőségeket.

A bányásztara pedig olyannyira rápörögtek, hogy több terrorszervezet oldalán is vannak útmutatók a bányászat mikéntjéről, az Iszlám Forradalmi Gárda, az al-Qassam, és az Iszlám állam is jeleskedik ezen a téren.

Tehát a kripto és a terrorizmus kapcsolata abszolút adott, azt viszont nagyon erős túlzás lenne kijelenteni, hogy a kripto új lehetőségeket nyit a terroristák számára. Ugyanazt folytatják, amit bőven a kripto létezése előtt kezdtek el, ez csupán egy újabb eszközt jelent számukra. A fő bevételi forrásukat és ügyintézési eszközüket pedig még mindig a fiat pénzek jelentik, az azzal bonyolított emberrablások, a már említett csalások, kalóztevékenységek kábítószer és fegyverkereskedelem, a segélyszervezeti adományokkal való visszaélések és egyebek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img