Óriásit nőtt az elmúlt néhány évben a Lightning Network 

spot_img

A River legújabb jelentés szerint a Lightning Network 2021 augusztusa óta több mint 1200%-os növekedést produkált, köszönhetően a folyamatosan érkező újabb lightning alkalmazásoknak.

A Lightning Network (LN) egy Layer-2 fizetési protokoll, amely a Bitcoin blokkláncára épül. Méretezhető megoldásnak tervezték, hogy csökkentse a hálózati tranzakciós torlódásokat. Különböző fizetési csatornákon keresztül a bitcoinnal történő fizetéseket a Bitcoin blokkláncon kívül kezeli. A Lightning Network lehetővé teszi, hogy a tranzakciót lebonyolító két fél között külön fizetési csatornát lehessen nyitni. 

Lightning Network-ön keresztül több tranzakció lebonyolítását is véghez lehet vinni, anélkül hogy megerősítésre lenne szükség a Bitcoin főláncán. Ennek eredményeként a tranzakciók szinte azonnaliak, a díjak pedig rendkívül alacsonyak. Ez idáig hatékony megoldást nyújtott a Bitcoin skálázhatóságával kapcsolatos problémájára, mivel képes könnyedén kezelni a nagy volumenű tranzakciók feldolgozását is. 

A Lightning 2019-ben debütált először a nagy nyilvánosság előtt, az elmúlt években, pedig töretlenül nőtt a népszerűsége. Ami azonban váratlanul érte a Bitcoin közösséget, az az LN protokollban rejlő rendkívüli növekedési potenciál még évekkel a bevezetése után is. 

Az LN hálózaton végbemenő tranzakciók számának alakulása 2021 és 2023 augusztusában (forrás: River LN riport)

A Bitcoin alapú technológiai és pénzügyi szolgáltatásokra szakosodott River újabb adatai azt mutatják, hogy a Lightning Network tranzakciói csak az elmúlt két évben elképesztő mértékben, több mint 1200%-kal nőttek. 2021 augusztusában közel 503000 tranzakciót bonyolítottak le a hálózaton, míg 2023 augusztusában majdnem 6,6 millió tranzakciót. A River október 12-én tette közzé az erről szóló jelentését

Napi tranzakciószámok alakulása a Bitcoin és az LN hálózaton (forrás: River LN riport)

A tanulmányban az áll, hogy közel sem stagnál a hálózat, hanem a protokoll aktív használata 2021-től kezdődően óriási mértékben megugrott. A River becslése szerint a felhasználók száma havonta 279 ezer és 1,1 millió között mozog. A meghatározást bonyolítja, hogy a privát és a két résztvevő közötti tranzakciókat nehéz mérni.

Az adatok szerint az aktív csomópontok száma 2022 közepe óta nem igazán emelkedett, viszont a hálózat tényleges kapacitása, a tranzakciók feldolgozását tekintve folyamatosan nőtt. A River tanulmányában arra is kitér, hogy a Lightning Network sikere több tényezőből áll. Például: a bitcoin eddigi legmagasabb árfolyamát 2021-ben érte el. Ezt követően a megfigyelt időszakban a Bitcoinra vonatkozó Google keresés volumene 45%-kal csökkent, az árfolyam pedig 44%-kal esett vissza. Ennek ellenére a Lightning Network aránytalanul nagyot nőtt ugyanebben az időszakban. Ez arra utalhat, hogy a tapasztaltabb felhasználók, azok, akik az árfolyam ellenére továbbra is elköteleződtek a Bitcoin forradalmian új gazdasági modellje mellett, kulcsfontosságú szerepet játszottak a protokoll elfogadásában.

Kapcsolódó cikkek:

Amire külön kitér a jelentés az az, hogy rengetegen vannak olyanok, akik még soha nem léptek kapcsolatba a Lightning hálózattal. Becslések szerint manapság a Bitcoin felhasználók 70-80%-a tőzsdéken tartja pénzét. Ezeknek a felhasználóknak az egyetlen kapcsolódási pontja a bitcoinhoz a központosított váltók. Amikor bitcoint vásárol, vagy utal, talán tisztában sincs azzal, illetve meg se nézi, hogy az adott tőzsdén elérhető-e a Lightning szolgáltatás. 

(A Bitcoin alapvető funkciója ma az értéktárolás. Bár a Bitcoin csereeszközként is használható, a Binance 2021-es felmérése szerint ma még csak a felhasználók 11%-a használja fizetésre.)

2018 óta 26 tőzsde integrálta eddig a Lightning-ot, köztük a Kraken és Binance is, ahogyan azt a korábbi hírekben jeleztük. A Coinbase a közelmúltban jelentette be, hogy integrálni kívánja, de ennek ellenére még mindig sok olyan tőzsde van, amely nem nyilatkozott még a Lightning bevezetésével kapcsolatban.

Központosított tőzsdék és appok listája, akik eddig integrálták a Lightning Network-öt (forrás: River LN riport)

A 2019-ben alapított River egy Bitcoin alapú technológiai és pénzügyi szolgáltató vállalat. A River vezető szerepet tölt be a Lightning infrastruktúrában is. A River Lightning vállalati API-val rendelkezik, amely lehetővé teszi az intézmények számára, hogy könnyen integrálódhassanak a Lightning Network-be.

Ha ki szeretnéd próbálni bitcoin vásárlás után a Lightning hálózatot a Binance felületén ezt megteheted. Ha nem rendelkezel még bitcoinnal a Binance felületén egyszerűen tudsz váltani fiat pénzből. Mivel a Binance-en megszűnt ideiglenesen a SEPA utalási lehetőség, euró utaláshoz az alábbi kipróbált alternatív útvonalakat ajánljuk. Folyamatosan érkező Bybit és PrimeXBT promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Melyek azok a Bitcoin Layer-2 megoldások – 2. rész

/river, bitcoin magazine/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img