Melyek azok a Bitcoin Layer-2 megoldások – 2. rész

spot_img

A Bitcoin Layer-2 megoldások a Bitcoin alaprétegére épülő protokollok, amelyeket azért fejlesztettek ki, hogy a fő blokkláncon kívüli tranzakciók feldolgozásával skálázhatóságot biztosítsanak a Bitcoin-hálózat számára. Ezek a protokollok más technikai nehézségeket is megoldhatnak, és további funkciókat biztosítanak a Bitcoin számára, mint például a programozhatóság és az adatvédelem javítása vagy éppen az újabb segédprogramok implementálása. 

A főbb Bitcoin skálázási megoldások közé tartozik a Lightning Network, a Rootstock, a Stacks, a Liquid Network. Ezek a Layer-2 megoldások mindegyike további értéket biztosít a Bitcoin hálózat számára, és elősegítheti a Bitcoin ökoszisztéma szélesebb körű elfogadását. A továbbiakban ezeket a megoldásokat nézzük meg alaposabban. Előző cikkünk folytatása következik.

A Bitcoin legismertebb Layer-2 megoldása a “villámhálózat” – LN

A Lightning Network egy Layer-2 fizetési protokoll, amely a Bitcoin blokkláncára épül. Méretezhető megoldásnak tervezték, hogy csökkentse a hálózati torlódásokat. Különböző fizetési csatornákon keresztül a Bitcoinnal történő fizetéseket a Bitcoin blokkláncon kívül kezeli. A Lightning Network lehetővé teszi, hogy a tranzakciót lebonyolító két fél között külön fizetési csatornát lehessen nyitni. 

Lightning Network-ön keresztül több tranzakció lebonyolítását is véghez lehet vinni, anélkül hogy megerősítésre lenne szükség a Bitcoin főláncán. Ennek eredményeként a tranzakciók szinte azonnaliak, a díjak pedig rendkívül alacsonyak. Ez idáig hatékony megoldást nyújtott a Bitcoin skálázhatóságával kapcsolatos problémára, mivel képes könnyedén kezelni a nagy volumenű tranzakciók feldolgozását is.  

A Lightning Network ökoszisztéma az Arcane Research 2022-es adatai szerint

A frissített KriptoSuli e-könyv és hangoskönyv formájában is kapható, amelyben a Bitcoinról tudhatsz meg hasznos információkat. Kattints a részletekért.

Rootstock a gyorsabb és olcsóbb tranzakciókért

A Rootstock (RSK) szintén egy Bitcoin Layer-2 megoldás, amely gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat tesz lehetővé. A tranzakciók végső feldolgozása szintén a fő Bitcoin blokkláncon történnek. A Rootstock valójában egy intelligens szerződéses platform, amely az Ethereum Virtual Machine (EVM) modellen alapul, de oldalláncon keresztül kapcsolódik a Bitcoin blokkláncához.

A Rootstock blokklánc a Proof-of-Work (PoW) konszenzusmechanizmust használja. A blokkokat egyesített bányászattal (merged mining) bányászák, amely folyamat során a bányászok egyidejűleg bányászhatnak a Bitcoin és a Rootstock hálózatán, miközben ugyanazt a algoritmust használják, és ugyanazt a számítási teljesítményt osztják meg. A Rootstock körülbelül 30 másodperces blokk megerősítési idővel és körülbelül 10-20 tps átviteli sebességgel rendelkezik. A Rootstock-ban lebonyolított tranzakciókat egyben megerősítik és becsomagolják, mielőtt elküldik a Bitcoin alaprétegére elszámolásra. 

Intelligens szerződéses platformként a Rootstock kibővíti a Bitcoin hálózat képességeit a további programozhatóság érdekében az intelligens szerződéses funkciók megvalósításával. Az EVM-en alapuló RSK Virtual Machine (RVM) révén elősegíti az Ethereummal hálózattal történő együttműködést. Az RVM azt is lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy az Ethereum intelligens szerződéses programozási nyelvével, a Solidity segítségével kódoljanak rajta. 

A Rootstock másik kulcsfontosságú jellemzője az RSK Infrastructure Framework (RIF) használata, amely egy sor decentralizált infrastruktúra szolgáltatást biztosít. Ennek segítségével a fejlesztők decentralizált alkalmazásokat (Dapp) hozhatnak létre és telepíthetnek a Rootstock hálózaton.

Technikailag az RSK platformnak nincs saját natív tokenje, amivel a gas díjakat lehetne fizetni. Ehelyett az RSK RBTC-t használ, amelyet 1:1 arányban bocsátanak ki a Bitcoin hálózaton zárolt BTC-vel szemben. Az RBTC mindig ugyanolyan értékkel rendelkezik, mint a BTC, és az RSK hálózaton történő tranzakciós díjak kifizetésére szolgál.

A Rootstock-on létrehozott eddigi DeFi alkalmazások: 

  • Sovryn – non-custodial, intelligens szerződéses platform Bitcoin alapú hitelezéshez, kölcsönzéshez és margin kereskedéshez.
  • RSK Swap – egy decentralizált tőzsde az RSK-n, amely az Ethereum Uniswap protokolljából forkoltak.
  • Tropykus – digitális megtakarítási protokoll, amely számos, a hagyományos banki tevékenységben meglévő akadályt és korlátozást szüntethet meg a jövőben.

Elérhető stabilcoinok a hálózaton:

  • Dollar on Chain – egy olyan token, amely 1:1 arányban van rögzítve az amerikai dollárhoz és kriptobiztosítékkal van ellátva Bitcoin hálózaton.
  • BRZ Token – többláncú stabilcoin, amely a brazil reálhoz van kötve. 
  • RSK Dai (rDai) – az Ethereum hálózaton lévő Dai stabilcoin alternatívája.

A Rootstock ökoszisztéma

Folytatjuk!

Ha nem rendelkezel még kriptovalutával a Binance felületén egyszerűen tudsz váltani fiat pénzből. Mivel a Binance-en megszűnt ideiglenesen a SEPA utalási lehetőség, euró utaláshoz az alábbi kipróbált alternatív útvonalakat ajánljuk. Folyamatosan érkező Bybit és PrimeXBT promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Melyek azok a Bitcoin Layer-2 megoldások

/trustmachines, bitcoin magazine, shardeum.org, osprey founds, bitcoin, rootstock/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img