Nem úszták meg: elkapták a 2022-es kripto összeomlás főbb szereplőit

spot_img

A kripto piac 2022-es összeomlására három nagyobb hullámban került sor. A kisbefektetők számára több tízmilliárd dolláros veszteséget okozó lavinát a Terra Luna bedőlése indította el, amit a Three Arrows Capital és a Celsius bukása, majd az FTX összeomlása követett.

Mindegyik esetben kiderült, hogy a történtekben nem csak a piaci körülmények játszottak szerepet. Az érintett cégek vezetői hazudtak a befektetőiknek és törvénytelen módon, vagy személyes céljaikra használták fel az ügyfelek és felhasználók által rájuk bízott kripto vagyont.

Bár a miattuk elszenvedett veszteségeket már nem hozza vissza, némi lelki megnyugvást talán adhat a károsultaknak, hogy a csődhullámot kiváltó főbb szereplők nem úszták meg és már vagy börtönben ülnek, vagy valamilyen eljárás van ellenük folyamatban.

Do Kwon-t, a Terra vezetőjét márciusban, Montenegró repterén vették őrizetbe, miközben éppen hamis iratokkal próbálta elhagyni az országot.

Kwon a Terra bukása után hónapokon át bujkált Montenegróban, és azóta is ott raboskodik, miközben több ország, köztük az USA és Dél-Korea is azért küzd, hogy neki adják ki és náluk vehesse kezdetét a Terra-ügy tárgyalása. Kwon a Terra összeomlása előtti évben 100 millió dollár, a projekt utolsó óráiban pedig 300 millió dollár értékű kriptopénzt utalt ki annak kincstárából a saját tárcájába.

A Terra összeomlása által becsült veszteség: 83 milliárd dollár.

Az FTX-et vezető Sam Bankman Fried-et az FTX tavalyi összeomlása után három héttel, 2022 decemberében vették őrizetbe, de végül egy egy 250 millió dolláros óvadék fejében lehetővé tették neki, hogy a szülei otthonában készülhessen fel a tőzsde éppen ezen a héten kezdődő tárgyalására.

A börtönt ennek ellenére végül ő sem kerülte el. A házi őrizet szabályainak megsértése és a tanúk befolyásolására tett kísérletei miatt augusztusban az egyik legkeményebb New York-i fegyintézetbe szállították. Sam és a tőzsde egykori menedzserei százmillió dolláros tételekben szórták a felhasználók tőzsdére befizetett pénzét, amiből ingatlanokat, luxuscikkeket és ismert sztárok, politikusok támogatását vásárolták meg, de ugyancsak ebből a forrásból finanszírozták a veszteségesen működő kereskedő cégük által felvett milliárd dolláros hiteleket is.

Az FTX bedőlése által becsült veszteség: 7-10 milliárd dollár.

A Three Arrows vezetői, Su Zhu és Kyle Davies egészen a múlt hétig megúszták a felelősségre vonást, ám előbbit végül sikerült néhány nappal ezelőtt rendőrkézre keríteni.

Az egyik legnagyobb kriptós befektetési alap vezetői ellen Szingapúrban indult vizsgálat, miután kiderült, hogy működésük során nagy veszteségeket szenvedtek el, de ezt titokban tartva új befektetők pénzéből próbálták meg kifizetni a korábbi partnereiket és a másoktól felvett kölcsönöket. A fenntarthatatlan rendszer a Terra bukása után végül teljesen összeomlott, de ezt Su és Kyle nem annyira szenvedte meg. Azóta is luxus körülmények között éltek és OPNX néven még egy új kripto tőzsdét is elindítottak.

Miután a páros nem volt hajlandó együttműködni az esetet vizsgáló hatóságokkal, azok elfogatóparancsot adtak ki ellenük. Su-t pár napja egy szingapúri reptéren tartóztatták le, ahonnan rögtön a helyi börtönbe szállították. Innen legkorábban 4 hónap múlva szabadulhat. Társa, Kyle Davies továbbra is ismeretlen helyen tartózkodik.

A Three Arrows Capital bedőlése által okozott becsült veszteség: 1.3 milliárd dollár.

A felsorolásból némiképp kilóg a bevezetőben említett Celsius vezetője, Alex Mashinsky, akit ugyan már szintén letartóztattak, de egy 40 millió dolláros óvadék fejében jelenleg szabadlábon védekezhet.

Mashinsky letartóztatásáról nem készült fotó, ezért egy őt ábrázoló, de AI által generált képet használunk. Ezt onnan is tudni lehet, hogy a tekintetében megbánás tükröződik, ami a valóságban nem igazán jellemző a Celsius vezetőjére.

A Celsius egy főleg az Egyesült Államokban népszerű, magas kamatokat ígérő kriptós alkalmazás volt, ami évente akár 8%-os BTC, 11%-os ETH és 18%-os USDT hozamot ígért az ügyfeleinek. Amellett, hogy a Celsiusról is kiderült, hogy nem megfelelően kezelte a rábízott vagyont, az app egy saját tokennel is rendelkezett. A vád szerint Mashinsky arra használta fel a Celsiusban elhelyezett letétek egy részét, hogy ennek a saját maga által kibbocsátott kriptovalutának az árfolyamát manipulálja, hogy azt magas áron tudja értékesíteni.

A Celsius bedőlése által okozott becsült veszteség: 1.2 – 4.7 milliárd dollár.

Bár az ellene folyó eljárások miatt később még többet is kaphat, a listából egyelőre Su Zhu járt a legjobban a maga 4 hónapos, már jogerős büntetésével. Az FTX és a Celsius vezetői ellen folyó tárgyalások jelenleg is zajlanak, ha ezek során minden vádpontban elítélik őket, több mint 100 – 100 évet kaphatnak. A Terra vezetőjének eljárása még nem kezdődött el, de feltehetően ő maga is hosszú időt fog a rácsok mögött eltölteni.

Habár örvendetes, hogy az összeharácsolt kripto vagyon sem tudta őket megmenteni, az sajnos egyáltalán nem vet jó fényt az iparágra, hogy annak két éve még ünnepelt, sokak által egyenesen példaképnek tekintett “szupersztárjai” a csalás szimbólumaiként  vonulhatnak be a kripto történelembe.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Bennfentes NFT kereskedésért kerül börtönbe a legnagyobb piactér magasrangú vezetője

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img