Melyek azok a Bitcoin Layer-2 megoldások

spot_img

A Bitcoin Layer-2 megoldások a Bitcoin alaprétegére épülő protokollok, amelyeket azért fejlesztettek ki, hogy a fő blokkláncon kívüli tranzakciók feldolgozásával skálázhatóságot biztosítsanak a Bitcoin hálózat számára. Ezek a protokollok más technikai nehézségeket is megoldhatnak, és további funkciókat biztosítanak a Bitcoin számára, mint például a programozhatóság és az adatvédelem javítása vagy éppen az újabb segédprogramok implementálása.

A főbb Bitcoin skálázási megoldások közé tartozik a Lightning Network, a Rootstock, a Stacks, a Liquid Network. Ezek a Layer-2 megoldások mindegyike további értéket biztosít a Bitcoin hálózat számára, és elősegítheti a Bitcoin ökoszisztéma szélesebb körű elfogadását.

Korábbi cikkünkben már átvettük, hogy a Layer-1 egy alaphálózatra, például a Bitcoinra, a BNB Chainre vagy az Ethereumra és az alapjául szolgáló infrastruktúrára utal. Az Layer-1 blokkláncok képesek a tranzakciók érvényesítésére és véglegesítésére anélkül, hogy szükség lenne egy másik hálózatra.

Az Layer-1 hálózatok skálázhatóságának javítása nehéz feladat a fejlesztők számára, ahogy azt a Bitcoin esetében is megtapasztaltuk. Megoldásként a fejlesztők olyan Layer-2 protokollokat hoznak létre, amelyek a biztonság és a konszenzus szempontjából a Layer-1 hálózatára támaszkodnak. A Bitcoin “villámhálózata” a Layer-2 protokoll egyik kitűnő példája.

Layer 2 megoldások a Bitcoin hálózat problémáinak megoldására

A Bitcoin ma is a legismertebb és a legnagyobb kapitalizációval rendelkező digitális eszköz. Egyes piaci szereplők “digitális aranynak” tekintik értéktárolásra alkalmas képessége miatt. A Bitcoin blokkláncot eredetileg biztonságos decentralizált fizetési rendszernek tervezték, de korlátai miatt nem tudott eddig széles körben elterjedni. 

Kapcsolódó cikkünk:

A Bitcoin hálózat skálázhatósági problémákkal küzd, a lassú tranzakciós sebességtől, az alacsony átviteli sebességtől és az időnként megnövekvő tranzakciós költségektől. Más blokkláncokhoz képest korlátozott kapacitással rendelkezik egy meghatározott időkereten belüli nagy mennyiségű tranzakciós adat kezelésére. A Bitcoin átlagos blokk ideje 10 perc, átlagos átviteli sebessége pedig hét (7) tranzakció másodpercenként (tps).

A hálózati torlódások időnként megnövelik a tranzakciós díjakat. Korábban a Bitcoin átlagos tranzakciós díja 2016-ban közel 0,07 USD volt. Mára ez jelentősen, néhány dollárról akár 31 dollárra is megemelkedhet, 2021 áprilisában pedig közel 63 dollár volt a rekord.

Ráadásul a Bitcoin korlátozott szkriptnyelvének köszönhetően nem támogatja az összetett okosszerződés funkciókat, mint például az Ethereum. A Bitcoin alaprétegét nem kifejezetten okos szerződések és alkalmazások fejlesztésére tervezték, mivel eredetileg peer-to-peer (P2P) digitális fizetési rendszerként hozták létre. A decentralizált pénzügyekre (DeFi) és az NFT-kre vonatkozó funkciókat eddig alig fejlesztettek a Bitcoin blokkláncán.

Ezt is olvasd el:

Mik azok a Bitcoin Layer-2 megoldások?

A Bitcoin Layer-2 megoldások a Bitcoin alaprétegére épített protokollokra utalnak. Ezeket a protokollokat úgy fejlesztették ki, hogy a fő blokkláncon (mainchain) kívüli tranzakciók feldolgozásával skálázhatóságot biztosítsanak a Bitcoin hálózat számára. Más technikai nehézségeket is megoldhatnak, és további funkciókat biztosítanak a Bitcoin számára. Ezek a Layer-2 megoldások segíthetnek hatékonyan javítani a Bitcoin hálózat teljesítményét.

A Bitcoin hálózat eddigi Layer-2 megoldásai (forrás: crypto.com research)

A Layer-2 megoldások előnyei a Bitcoin számára a következőek lehetnek: 

  • Továbbfejlesztett méretezhetőség azáltal, hogy segít leküzdeni a Bitcoin korlátait a tranzakció átviteli sebességével, a blokk megerősítés idejével és a tranzakciós költségekkel kapcsolatban.
  • Továbbfejlesztett programozhatóság az összetett intelligens szerződéses funkciók megvalósításával.
  • A Bitcoin hálózat által biztosított magas szintű biztonság öröklött, mivel az alapréteg érintetlen marad.
  • Kibővíti a Bitcoin képességeit új segédprogramokon keresztül (különböző fizetési megoldások, DeFi, az NFT piacterek). 
  • A Bitcoin-alapú protokollok, mint például a Lightning Network, a Rootstock, a Stacks, a Liquid Network és a Bitcoin rollup projektek méretezhetőséget és programozhatóságot biztosítanak a Bitcoin hálózatnak. 

A Bitcoin Layer-2 megoldásokról szóló cikkünket hamarosan folytatjuk.

Ha nem rendelkezel még kriptovalutával a Binance felületén egyszerűen tudsz váltani fiat pénzből. Mivel a Binance-en megszűnt ideiglenesen a SEPA utalási lehetőség, euró utaláshoz az alábbi kipróbált alternatív útvonalakat ajánljuk. Folyamatosan érkező Bybit és PrimeXBT promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Mik azok a blokklánc rétegek? – 2. rész

/trustmachines, bitcoin magazine, shardeum.org, osprey founds, bitcoin/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img