RIA-RIA-BLOKKLÁNCIA!!!

spot_img

Amikor az első atombomba fejlesztése közben két világhírű tudós, az olasz Enrico Fermi és a magyar Szilárd Leo arról beszélgetett, hogy vajon miért nem láttunk még földönkívülieket, Fermi azzal érvelt, hogy a földönkívüliek bizonyára kivételes képességekkel rendelkeznek, úgyhogy biztosan körbeutazták már a galaxist, érthetetlen, hogy pont egy olyan szép bolygót nem látogattak még meg, mint a Föld. Mire Szilárd azt válaszolta, hogy itt vannak már, úgy hívják őket, hogy magyarok. Kétségtelen, a magyarok között rengeteg a tehetség, sőt, mintha felülreprezentáltak lennének a kimagasló képességekkel rendelkező emberek. Jó példa erre az is, hogy 2023-ban nem egy, hanem egyből két magyar Nobel-díj is született. Ennek apropóján utánajártunk, hogy a kriptopénzek területén mekkora, és pontosan milyen szerepe volt magyaroknak. Ebben az anyagban áttekintjük azokat a magyarokat, akiknek nagy szerepe volt a kriptopénz-ipar születésében, és persze megnézzük azokat a kripto-projekteket is, amiket magyarok csinálnak!

Kezdjük azokkal, akiknek az egész területen nagy szerepe volt, majd térjünk át az aktuális magyar projektekre.

Nick Szabo

Az 56-os magyarok gyermekeként már az USA-ban született Szabo-t még azzal is “megvádolták”, hogy ő maga Satoshi, ezt azonban következetesen tagadja. Az viszont kétségtelen, hogy óriási szerepe volt a blokklánc-technológia megjelenésében, hiszen maga Satoshi is merített a munkájából. Tehát mindazt, amit csinált, a blokklánc előfutárának tekinthetjük. De ha ez nem lenne elég, Szabo nevéhez kapcsolódik az okosszerződések fogalma, ebben is nagy szerepe volt. Szabo többször is járt Magyarországon, konferenciákon és egyéb eseményeken.

Laszlo Hanyecz

Ő valószínűleg a legismertebb magyar a kriptopénzek területén, bár üröm az örömben, hogy ő sem beszél már magyarul. A floridai Jacksonville-ben élő Hanyecz kapcsán azt nem tudtuk meg, hogy mikor hagyták el a szülei, esetleg nagyszülei Magyarországot, az viszont biztos, hogy ő már Amerikai állampolgár, egymillió dolláros vagyonnal rendelkezik, 1990-ben született, és még néhány egyéb, kevésbé izgalmas részletkérdés. Azt is biztosan tudjuk, hogy Hanyecz együtt dolgozott Satoshival a bitcoin megalkotásán, és ez óriási dolog, igazán büszkék lehetünk rá. Elsősorban bugfixek-el foglalkozott, Satoshi ezekkel bízta meg. Tehát a magyarok közül Hanyecz-nek volt a legnagyobb jelentősége a Bitcoin megjelenésében, hiszen ő kétségtelenül részese volt a core csapatnak, aki a fejlesztésen dolgozott.

Szilágyi Péter

A romániai Kolozs megyéből származó Szilágyi egész egyszerűen “karalábé” néven fut online, azért említjük, mert ő az Ethereum egyik vezető fejlesztője. Meghatározó szerepe volt az Ethereum Istanbul névre keresztelt forkjában, és egyéb nagy fejlesztéseiben egyaránt. Szilágyi komoly programozó tehetség, olyannyira, hogy az egyik riválisukat, az Avalanche-t is ő mentette meg egy potenciálisan végzete bug-tól. Történt ugyanis 2022 szeptemberében, hogy a közel harminc milliárd dollárt érő Avalacnhe hálózatában megjlent egy hiba, amit alig kétszázezer dollárnyi befektetéssel ki tudott volna használni a teljes rendszer megbénítására egy hozzáértő. Szilágyi ezt kiszúrta, jelezte, meg is oldódott. A Kripto Akadémián közel tíz cikkben foglalkoztunk eddig Szilágyival, ha szeretnél többet tudni, keress rá az oldalon mindenképp.

Mielőtt rátérünk a magyar vonatkozású blokklánc projektekre, ejtsünk egy szót a mai videónk szponzoráról. A Binance-el közösen a Kripto Akadémia egy novemberi kereskedési versenyt hirdetett. 4 héten keresztül minden héten a legmagasabb spot kereskedési volument produkáló felhasználókat több száz dollárral jutalmazzuk, a főnyeremény pedig egy LG UltraWide monitor. Ahhoz hogy részt vegyél a versenyen, nevezned kell. Ehhez nézd meg a lenti linket, kattints a cikkben található űrlapra, ird be az email címed és meg is vagy.

Vannak még a programozói világban is, akiket érdemes említeni, de most inkább térjünk át azokra a kripto- és blokklánc projektekre, amiket magyarok csinálnak akár Magyarországról, akár a bárhonnan máshonnan!

A Dlabs_Hungary általános blokklánc fejlesztésekkel foglalkozik, a MensaHungarIQa-val dolgoznak együtt partnerségben.

FortunX, egy hűségrendszer kifejezetten blokklánc alapon, erősségük, hogy a felhasználóknak nem szükségük érteniük a kripto, vagy a blokklánc világát, csak a hűségrendszert kell tudniuk használni.

De természetesen említést érdemelnek, vagy éppenséggel nem érdemelnek, de a videónk kedvéért mégis megjapják a magyar mém coinok is, elsőként az embelamtikus Hungarian Vizsla Inu.

A szebb napokat látott árfolyamú mémcoin az utóbbi időben mintha éledezne, csak az a baj, hogy annyi nulla van az aktuális értékében, hogy nem könnyű felolvasni sem.

A közösséget viszont igyekeznek összetartani, a két évvel ezelőtti indulásuk őta jó háromezer tagjuk van a Facebook csoportban, a Discordjukon éppen 40-en voltak online amikor ezt az anyagot írtuk, a YouTube csatornájukon is elértek közel négyezer feliratkozót, bár nem igazán tettek ki semmi újat az elmúlt egy év során. A Twitter sem néz ki túl jól, az elmúlt egy évben egyetlen friss poszt sem született. A Vizsla Inu megpróbálta meglovagolni a mém-coin hype-ot, részben jó eséllyel sikerült is nekik, de legyünk őszinték, talán nem erre a magyar projektre vagyunk a legbüszkébbek.

De fontos megemlítenünk a “nagy öreg” magyar kripto projekteket is, ilyen a Te-Food, a Viddo és társaik.

Egy ideig a Te-Food volt a legsikeresebb magyar kripto, vagyis blokklánc projekt, az élelmiszerek követését teszik követhetővé az ellátási láncokban. A kívülről elérhető, látható információk alapján ez a projekt sem élte túl az elmúlt két-három évet, a Facebookra például már jó három éve nem posztoltak, és bár a YouTube-on idén még meg-megjelentek új tartalmaik, de ez a felületük is meglehetősen elhagyatottnak tűnik.

Talán a Vizsla Inu-val sorolható egy kategóriába a Korona coin is, bár ez nyilván nem egy mémcoin, de mégis egy tiszavirág életű, alig-alig szárnyra kapott projekt. A hőskorból, még 2018-ból származik, akkor még sokan elhitték hogy lehet csak úgy, a szerencsére alapozva új kripto-projektet indítani.

Ebben az estben viszont nem csupán arról van szó, hogy régóta posztoltak a közösségi médiába, egyenes be is zárták az összes felületet. A Korona Coin sem igazán nevezhető magyar sikertörténetnek.

Egyenlőre tehát úgy tűnik, hogy volt, illetve van néhány nagy magyar származású név, akikre igazán büszkék lehetünk, de a jelenben már sokkal árnyaltabb, vagy inkább sötétebb a helyzet, hiába keresünk-keresünk, nem igazán találunk olyan magyar kripto vagy blokklánc projektet, ami hasítani.

De mégiscsak akad egy üdítő kivétel, de ez nem a klasszikus értelemben vett kripto-projekt, nem is blokklánc, hanem a kettő együtt. A lényeg a lényeg, hogy a CoinMarketCap és a CoinGecko mellett vannak még egyéb információ aggregátorok is a piacon, ilyen például a WalletInvestor. Remekül működik, követik az aktuális online trendeket, jól néz ki, ráadásul még többről is van szó, mint “egyszerű” információ-aggregátor, még hírekkel is foglalkoznak.

Tehát igenis vannak a jelenben is jól futó, aktuális szolgáltatások a kripto-piacon, amit magyarok csinálnak, legalábbis magyarok kezdtek és jól megy, büszkék lehetünk rá.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img