Az amerikai tőzsdefelügyelet vádat emelt a Kraken ellen

spot_img

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet engedély nélküli tőzsde üzemeltetésével vádolta meg a Krakent. A hatóság hétfő este kezdeményezett peres eljárása szerint:

“A Kraken üzleti gyakorlatai, elégtelen belső kontrolljai és hiányos nyilvántartása kockázatokat jelentenek, és tiltottak lennének minden megfelelően regisztrált értékpapír-közvetítő esetében”

A felügyelet szerint a Kraken 2018 óta törványtelenül keresett százmilliókat a kriptoeszközök értékpapírként történő vásárlásának és eladásának lehetővé tételével, és tudatosan értékpapír-tőzsdei tevékenységet folytatott, miközben magát is egy ilyen intézményként tűntette fel. A felügyelet azt is állítja, hogy a Kraken nem megfelelően tárolta, hanem összekeverte az ügyfelek kripto eszközeit a saját céges vagyonával.

A per szerint egy független könyvvizsgáló, akit állítólag a Kraken bérelt fel, a könyvvizsgálati jelentésében megállapította, hogy a Kraken tevékenysége jelentős veszteség kockázatát jelenti az ügyfelek számára.

„A Kraken időnként közvetlenül az ügyfelei pénzét tartalmazó bankszámlákról fizette ki a saját működési költségeit” – hangzik a peranyag.

A dokumentum 16 olyan Krakenen elérhető kripto eszközt is felsorol, amelyeket a hatóság értékpapírnak tekint és amelyek kereskedését szerinte csak állami engedélyek megszerzésével lehetne biztosítani. Ezek az

ADA, AXS, ALGO, ATOM, CHZ, COTI, DASH, FIL, FLOW, ICP, MANA, MATIC, NEAR, OMG, SAND és a SOL.

A Kraken tagadja az ellene felhozott vádakat és felkészült, hogy a bíróság előtt megvédje magát. Kiemelték, hogy más amerikai váltókhoz hasonlóan mindent elkövettek, hogy törvényesen regisztrált szolgáltatóvá váljanak, de a felügyelet képviselői már több éve  nem hajlandóak részt venni az ezt célzó tárgyalásokon. Az elmúlt években szinte minden amerikai kriptós szolgáltató hasonló panasszal élt a felügyelettel szemben, aminek hatására nemrégiben már egy kongresszusi bizottság is megalakult, hogy megvizsgálja a hatóság kripto iparággal kapcsolatos ítélkezési gyakorlatát.

A felügyelet idén februárban egyszer egyébként már megtámadta a Kraken-t, akkor az Ethereum staking programjának megszűntetésére kötelezték az oldalt, aminek az eleget is tett.

A szeptemberben éppen 10. születésnapját ünneplő Kraken a legrégebb óta működő amerikai kripto tőzsde. A felügyelet tavasszal az ország két másik nagy kripto tőzsdéje a Binance.us és a Coinbase ellen is hasonló pereket indított, melyek jelenleg is folyamatban vannak.

1 euróra csökkentettük a Kereskedési Tippek előfizetés árát

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img