Mi hajtja a bitcoint 2023 utolsó heteiben?

spot_img

Rohamosan pörögnek 2023 utolsó hetei, a bitcoin árfolyama pedig december harmadikán áttört egy kritikus árfolyamot, ami fölött legutóbb 2020 áprilisában járt. Ismét 40 000 dollár a bitcoin, sőt, ahogy az lenni szokott a kritikus szint áttörése után gyorsan rá is dobott még 1-2 ezer dollárt a piac a vezető kriptopénzre. És hogy meddig megyünk most el? Erre lehetetlen válaszolni, az viszont biztos, hogy a kilátásaink -kivételesen- kifejezetten jók.

Három kulcs tényező hajtja most az árfolyamot:

-a “szokásos” év végi rally, a Kripto Percek korábbi adásaiban sokszor beszéltünk erről, az év vége nem csak a kripto, hanem a hagyományos piacokon is jellemzően erős, hiszen:

-az év végi bónuszokat valamire el kell költeniük az embereknek, mi lehetne jobb, mint egy kis kripto

-az adóbevallás után rendeződnek sokak pénzügyei, így adott a lehetőség egy kis befektetésre

De persze a kripto esetében jelenleg ez feltehetőleg csak a “kisebbik” ok, ennél fontosabb, hogy:

-2024 április 17-én elérkezünk a négy éve várt felezéshez, a bitcoin-bányászoknak járó blokkjutalom a felére esik, ez ellátási sokkot hoz a piacra a várakozások szerint, ennek megfelelően az árfolyam felívelésnek indul, most, 2023 végén pedig ez az a várakozás, ami már a nagy essemény előtt is hajtja a piacot.

-A BalckRock spot bitcoin ETF-re, és más ETF-ekre vár a piac, ezek pozitív elbírálási esélyei nem feltétlenül rosszak, de akár így, akár úgy, az biztos, hogy a piac epekedve, és jól láthatóan optimistán várja a további ETF-ek érkezését, elsősorban természetesen a BlackRock-ét.

De mindezekkel részletesen is foglalkoztunk más videóinkban, nézd meg őket mindenképp!

Most viszont robogjunk tovább, nézzük meg, mik a vezető hírek az egyre pezsgőbb kriptopiacon!

Nayib Bukele, Salvador elnöke büszkén jelentette a minap, hogy bizony már -kőkemény- 3,6 millió dolláros pluszban van az ország bitcoin-készlete, ez önmagában valóban jól hangzik, de fontos tudnunk, hogy a teljes befektetésük 130 000 000 dollár. Az eddigi nyereség tehát kissé szerény, dehát még mindig jobb, mint az a hatalmas veszteség, amit a medvepiac során elszenvedtek.

Következő hírünk a DeFi szektorhoz kapcsolódik, amit -kevésbé meglepő módon- szintén megtépázott a medvepiac. Most azonban a TVL érték növekedést mutat, hónapok után most először sikerült kilépnie az 50 mrd doláros értéket. Az ok viszint felhetőleg nem az, hogy egyre többen helyeznénk tőkéjüket különböző DeFi platformokba, sokkal inkább az, hogy a korábban elhelyezett tőke az elmúlt hetek árfolyam-növekedésén keresztül nőtt. Persze ez nem von le a DeFi szektor apró sikeréből az év végére, ahogy az egész piac, most ez a terület is emelkedik.

Szintén heti, és szintén fontos hír, hogy a SEC elhalasztotta a döntését a Grayscale ethereum ETF-e kapcsán, ez ha nem is tragikus, de kissé kellemetlen hír, annyira viszont talán mégsem, hogy megtörje a piac kialakult lendületét. Azt viszont jól szemlélteti, hogy az ETF-ek zöld lámpája annyira azért mégsem egyértelmű, lehetnek ebben fennakadások.

Október 14.-e óta 53%-ot emelkedett a bitcoin videónk születéséig, és úgy tűnik, erre a bálnák is felfigyeltek, az akkumuláció erősödik. Ez ismét egy bíztató jel, hiszen arról árulkodik, hogy az igazán nagy játékosok további -masszív- emelkedésre számítanak.

  • De robogjunk tovább, az elmúlt hetekben mindenki az árfolyammal volt elfoglalva, pedig a háttérben szép lassan a bitcoin elterjedés is zajlik. Nagyon szép, és nagyon lassan. Az aktuális példa a svájci város Lugano, ahol adót, és különböző közösségi költségeket fizethetünk mostantól bitcoinban és USDT-ben is.
  • Az altok ciklusáról nemrég önálló anyagot készítettünk amit érdemes megnézni, a mémcoinokról azonban már ritkábban esik szó, de most ezt is pótoljuk. A Pepe Coin 26%-os emelkedés után elérte a 666 millió dolláros market cap-et, hogy ennek az értéknek van-e különösebb jelentősége, azt mindenki ítélje meg maga.
  • Egyre több az érdeklődő a bitcoin-piac iránt, nemrég Qatar-ról derült ki, hogy az egyik befektetési alapja laza 500 millió dollárért készül bitcoint vásárolni, kihasználandó a piac felfutásában rejlő lehetőségeket, úgy tűnik, tényleg kezd beindulni a piac, az ETF-ek mellett más nagyszabású projektek is elindulnak.
  • A Bloomberg egészen elképesztő jóslatot tett a 2024-es bitcoin árfolyam kapcsán, elemzőjük úgy gondolja, hogy egészen 500 000 dollárig emelkedhet a vezető kriptopénz.
  • Tudjátok mi lett az egyik legolvasottabb Wikipédia cikk 2023-ban? Hát az, amelyik a ChatGPT-ről szól.
  • Az IBM is megjelenik a Web3 világában, egy cég, amiről keveset beszélünk, de a háttérben még mindig nagy jelentősége van az IT iparban. Elsőként egy cold storage-ból indított tranzakciók jóváhagyására szolgáló technológiát mutattak be, de ennél szélesebb körű, nagyobb terveik is vannak.
  • De nem az IBM az egyetlen, aki a tárcák terén újdonságokat mutat be, így tett most a Coinbase Wallet is, az újításuknak köszönhetően olyan könnyű kriptot küldeni, mint SMS-t, ezzel is közelebb hozva az emberekhez a kriptopénzek világátát.
  • Hatalmasat ment a DOGE, megütötte a 10 centes szintet, 17%-os emelkedéssel maga mögé utasítva a Shiba Inu-t, de még a bitcoint is ami a hozamokat illeti.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img