Bhután és a titkos bitcoin bányák

spot_img

Már csak négy hét van hátra az évből, egyselőre teljesülni látszik az év végi élénkülés forgatókönyve, meglátjuk, miképp zárul majd 2023. Addig is sok mindenről kell még beszélnünk, hiszen a piac éledezik, ennek megfelelően a hírek is hétről hétre egy picit talán érdekesebbek és “pörgősebbek is” Kripto Percek 48. hét, csapjunk bele!

SBF és a börtönkereskedelem

Az első, és szerintem a legszórakoztatóbb hír természetesen nem máshoz, mintsem SBF-hez kötődik, bár az ítélethirdetésre még mindig várni kell, egészen pontosan jövő februárig, viszont az addig hátralévő időt is rácsok mögött tölti az FTX bukott vezére

Pontosan ehhez kapcsolódik a bemelegítő hírünk, ugyanis mint kiderült, SBF hamar beletanult a börtönvilág szabályaiba, nemrég elcserélt két makréla konzervet egy hajvágásért, és ez még nem minden.

Szokták azt mondtani, hogy hasonló hasonlót vonz, úgy tűnik ez a odabent különösen igaz. SBF cellatársa ugyanis nem más, mint Juan Orlando Hernández, Honduras egyik korábbi elnöke, akit azért ítéltek el, mert kenőpénzt fogadott el drogbáróktól.

De a drog – kevésbé meglepő módon – gyakori tematika, szintén SBF közelében van Mexikó korábbi rendőrfőnöke, akit ugyanezzel a váddal csukták le.

És persze azt is hozzá kell tennünk, hogy SBF előszeretettel ad kripto-tippeket rabtársainak.

De robogjunk tovább, nézzük, mi minden történt még az elmúlt héten, ami méltó a figyelmünkre!

A CZ ügy hatásai a piacra

Ahogy arról egy kerek-egész, önálló videóban is beszámoltunk, a Department of Justice (DOJ) lecsapott a Binance-re, bő négy milliárd dolláros bírságot kaptak a Bank Secrecy Act, vagyis többek között a pénzmosás-ellenes törvények megsértése miatt, CZ-nek pedig le kellett mondania. 

Az ügy korántsem újkeletű, évek óta, egészen pontosan 2019 óta húzódik, azonban most került pont a végére. Vagyis majdnem. Az ugyanis biztos, hogy CZ-nek le kellett mondania, új CEO Richard Teng. Eddig viszont azt feltételeztük, hogy ha CZ-t szabadágvesztésre ítélik is, akkor sem kell többet hűsölnie majd 18 hónapnál, most azonban úgy tűnik, a hatóságok ezzel nem elégednének meg, akár 10 évet is a nyakába varrnának.

Tehát az egész ügy végkifejlettje még erősen bizonytalan, viszont a piacnak ez most nem tesz jót.

Ha nem is tört meg az elmúlt hetek lendülete, de mindenképp lelassult, de ennek ellenére kijelenthetjük, hogy a bitcoin a hatodik egymást követő hetet zárta emelkedéssel, és ez önmagában is jó hír.

Ennek azrét is van jelentősége, mert legutóbb 2020 őszén láttunk erre példát, és mint jól tudjuk, ezt az időszakot követte a 2021-es, óriási felívelés. Ez persze nem -feltétlenül- jelenti azt, hogy most is ismétlődik majd a mintázat, de ez a hat hetes sorozat mindenképp előremutató.

Az viszont már egy kicsit inkább aggasztó, hogy piac a felívelés lassításával reagált a CZ ügyre, hiszen ennek megfelelően simán lehet, hogy egy esetleges februári elmarasztaló ítélet még jobban rányomja a bélyegét az árfolyamra.

Annak kapcsán pedig, hogy a Binance helyzete most mennyire visszafogja a piaccot, elég, ha annyit mondunk: az elmúlt egy hét során mindösszesen 90 dollárt volt képes emelkedni a bitcoin.

Viszont emellett, vagy éppenséggel ennek ellenére, a stabilcoin piac továbbra is kedvező jeleket küld, hiszen az USDT és az USDC piaci részesedése 12 napja növekszik, tehát folyamatos a friss tőke áramlása a piacra. 

A bitcoin a hatodik egymást követő hetet zárta emelkedéssel

 

Bhután és a titkos bitcoin-bányák

Van egy különleges ország Ázsiában, amiről ritkán esik szó, most viszont a bitcoin kapcsán ismét előkerült a neve. Mielőtt elmélyednénk a részletekben, röviden tekintsük át, mit kell tudnunk a Bhutáni Királyságról.

A Himalája keleti nyúlványától délre helyezkedik el, egy mesés szépségű, egészen különleges ország. Kábé fele akkora, mint Magyarország, a lakosságszáma pedig még az egymillió főt sem éri el. 

Hivatalos fizetőeszkökzei: 

  • Indiai rúpia
  • Bhutáni ngultrum

A királyuk pedig:

Dzsigme Keszar Namgyal Vangcsuk őfelsége.

Hivatalos nyelvük a dzsonga. Ha láttátok a bitcoin elterjedést a világ országaiban firtató anyagunkat, akkor tudjátok, hogy az úgynevezett lower middle income országokban hasít a legjobban a bitcoin, Bhután is ebbe a kategóriába tartozik, de jelen történetünk hátterében más tényezők állnak, és most nem is kifejezetten a bitcoin használatáról lesz szó.

Na és akkor most lássuk, pontosan hogyan is kapcsolódik Bhután a bitcoinhoz!

Mint nemrég kiderült, a királyság teljes titokban dollár milliókat költött bitcoin-bányagépekre és a bányák felállítására. A cél nemes is és egyszerű is: a gazdasági válságot akarják kibekkelni ezzel a megoldással.

De nem előzmény nélküli Bhután érdeklődése a kripto iránt, hiszent ahogy az a Forbes kutatásából kiderült, a bukott Celsiusban, és a BlockFi-ban is jelentős részesedésük volt. 

Azok a projektek nem értek különösebben szép véget, csak remélni tudjuk, hogy a király következő próbálkozása már több sikerrel jár. Az biztos, hogy a műholdképek igazolták: talán ez lehet most a világ legnagyobb bitcoin-bánya-együttese, sok millió dollár értékben.

Titokban dollármilliókat költött Bhután bitcoinbányászatra

 

Említettük, hogy a válság elkerülése a cél, viszont ennek némiképp ellentmond, hogy az építkezések már 2020-ban elkezdődtek, a legtöbb csak 2022 végére fejeződött be.

Van egy másik, szintén meglehetősen egyértelmű jel, ez egy 2021-es rendelés, a vámtarifakódok “buktatták le” a bhutánaiakat. Hiszen a kódok ebben a rendelésben megegyeznek a bányászathoz szükséges hardverek kódjaival.

Ezek, és más “nyomok” alapján az tűnik biztosnak, hogy Bhután 2021-ben 193 millió dollár értékben importált “feldolgozóegységeket”, és van még egy másik, kiss komikus “jel” is, ami arra utal, Bhután masszív bitcoin-bányászatba kezdett:

2022-ben 63%-al ugrott meg az ország áramfogyasztása. (XD)

Külön érdekesség, hogy a király valamiért nem akarja, hogy pórnép minderről tudomást szerezzen, több olyan műhöldkép is előkerült, amin jól látszik, a legtöbb telepen a hegyekbe, vagy a semmi közepére telepítették, viszont ha mégis egy út mellé került, akkor gondosan ügyeltek arra, hogy a telepített erdő diszkréten eltakarja az arra autózók kíváncsi szemei elől.

De ezzel még nincs vége, 2021 és 2022 között 220 millió dollárban importáltak bányász chip-eket, Kínából.

Azóta a bhutáni Druk Holdings and Investment megerősítette, hogy bitcoin bányászatba vágtak, azonban ennél sokkal többet nem akartak elárulni a projektről.

De még mindig nincs vége, ugyanis arról is vannak nyilvánosan elérhető információk, hogy a szingapúri székhelyű Bitdeer bitcoin-bányász óriással is együttműködésbe kezdett Bhután, ezzel tovább növelve az országban zajló bányászati tevékenységet.

A Bitdeer által Gedu városa mellé telepített bánya idén augusztusban is már 100 megaWatt teljesítménnyel rendelkezett, ezt fogják egészen 600 megaWatt-ig bővíteni.

A Bitdeer nem mellesleg a globális bitcoin-bányász piacnak is az egyik vezető alakja, összesen egészen döbbenetes szűmú, mintegy 221 000 bitcoin bányagépet üzemeltetnek, az USA-ban, Norvégiában és most már az USA-ban is.

De vajon miért dönt úgy egy innen nézve egzotikus, ritkán tárgyalt ország, hogy belevág a bitcoin-bányászatba? 

A bevezetőben említettük, hogy Bután némiképp titokban kezdett bele a bitcoin bányászatba, ez két-három éve még valóban így volt, mostanra azonban már – ha kérdezik – nyítlan beszélnek a témáról. De mi lehet az ok? 

Az első, és legkézenfekvőbb magyarázat Bhután energiaellátása.

Három dologból van sok az országban: gleccser, folyó, hegy.

Ebből már ki is találhattátok, hogy az olcsó, könnyen hozzáférhető hidroelektromos erőművek régóta virágoznak az országban, olyannyira, hogy a bevételeik, pontosabban az export 30%-a ebből származik. És persze a 800 000 lakos is javarészt ezt használja, tehát van egy erőforrásuk, ami ha nem is kimeríthetetlen, de belátható időn belül nem igen szakad vége, ez az olcsó áram.

Úgyhogy logikus ennek kihasználása, ésszerű következő lépés volt a bitcoin-bányászat megteremtése.

Miután a Forbes elkezdett érdeklődni a téma iránt, a helyi médiának is felkeltette a figyelmét a téma, az ország vezetősége készségesen válaszolt is. Kiderült, hogy abszolút korai beszállókról van szó, állítólag akkor kezdetek el először bányászattal foglalkozni, amikor 5000 dollár volt a bitcoin.

Jó, persze többször is volt 5000 dollár a bitcoin, például 2019 áprilisában is, szóval azt mégsem tudtuk meg pontosan, hogy mikor indult el a projekt, de annyit legalább tudunk, hogy a dolog nem két hete született.

Most egy picit kanyarodjunk el a bitcointól, és nézzük meg, miről híres még Bhután. A páratlan szépségű buddhista kolostorokon túl Bhután azzal került be a hírekbe időről-időre az elmúlt évtizedek során, hogy náluk nem a GDP, hanem az össz nemzeti boldogságfaktor az, amire igazán nagy figyelmet fordítanak.

Állítólag ez a világ legboldogabb országa, legalábbis itt érzik a legjobban magukat az emberek a bőrükben.

Ráadásul az úgynevezett GNH, vagyis Gross National Happiness index még növekszik is az utóbbi időben, még az olyan nehézségek, mint a Covid-járvány dacára is. 2010-ben még 0,743-nál jártunk, 2022-ben viszont már 0,781-nél. Tehát ebben az országban az emberek tényszerűen csak egyre boldogabbak és boldogabbak!

Amíg meg nem tudják, hogy a kormányzat a képükbe hazudik.

Vagy ha nem is hazudik, de legalábbis nem szívesen beszél a nemlétező választóknak arról, hogy a már említett BlockFi-ba, és a Celsiusban is dollár milliókat öntöttek, ezzel nem kevés kockázatnak kitéve a közvagyont, aminek meg is lett az eredménye, hiszen bizonyára Bhután is bukott ezeken a befektetéseken.

Mondanunk sem kell, a buktát ugyanúgy nem kötötték az emberek orrára, mint magát a befektetést.

De a fenenagy boldogság mellett Bhutánnak azért az alapvető földrajzi és gazdasági adottságai miatt mégis van miért aggódnia, hiszen:

-landlocked ország, nincsenek tengeri hozzáférései

-a belső kereskedelem kimerül a gázolajban, rizsben és acélban

Úgyhogy nem csoda, hogy valamilyen alternatív után néznek, úgy tűnik nagyon komolyan gondolják a bitcoin-bányászatot, hiszen a 142 millió dollár értékű chip, amit megvásároltak 15%-át teszi ki a kormányzat éves büdzséjének, költségvetés-arányosan tehát egy igazán masszív befektetésről van szó.

Ráaádásul növekvő trendről van szó, hiszen míg 2021-ben 51 millió dollár értékben vettek chip-eket, addig 2020-ban még csak 1,1 millió dollár volt ugyanezen kiadásuk.

De más területeken is igyekszik lépést tartani a piac fejlődésével az ország, például még 2021-ben, a Ripple-el együttműködésben egy CBDC-t tervezgettek, ami egy napon talán akár még meg is valósulhat.

De visszatérve a bányászatra, Bhután kapcsán érdemes ismerni egy meglepő statisztikát is, miszerint energiatermelés terén igazán különleges helyet foglalnak el a világban, hiszen az egy főre vetített termelésük egyezik azzal, amit az USA produkál.

Úgyhogy nem csoda, hogy a bitcoin-bányászat számára vonzó célpontról van szó, olyannyira, hogy a legutóbbi kínai bitcoin bányászat tiltás óta sok kínai szereplő is ide érkezett. 

Még egy érzékletes példa annak kapcsán, hogy Bhután mennyire kiszolgáltatott, és mennyire jól jönne számukra egy kiszámítható, stabil bevételi forrás. Az 1974-ig a külvilág elől teljesen elzárt ország a Covid idejére, pontosan két évre ismét bezárta kapuit, hogy elkerülje a vírus negatív következményeit. Ez sikerült is, hiszen mindösszesen 21 fertőzöttet regisztráltak, viszont a turizmust, ami szintén fontos bevételi forrásuk sikerült egy az egyben kinyírniuk. 

Van azonban Bhután tervében egy bökkenő, ugyanis az a rengeteg olcsó áram, amit a gleccserekből táplálkozó folyóknak köszönhetően könnyen megtermelnek sajnos csak szezonális.

Amikor a szezon kedvező, javarészt Indiának adják el az áramot, amikor viszont kedvezőtlenre fordul, akkor importra szorulnak.

Tehát ez sem egyértelmű, ez sem megy könnyen. Bhután nagyot fogad a bitcoin bányászatra, hogy éveken át biztosítani tudjon megának egy stabil bevételi forrást, ezzel ellensúlyozva a földrajzi elhelyezkedéséből eredő hátrányokat, nem kizárt azonban, hogy a megtett ló a fogadó ellen fordul.

  • De további híreink is izgalmasak, hiszen például a DOGE elérte az ötmillió címet, amin van is valami.
  • A bírói döntés értelmében CZ nem hagyhatja el az USA területét az ítélethirdetés előtt.
  • A mindig bullish Gazdag papa – Szegény papa, vagyis Robert Kiyosaki arra figyelmezetet, hogy most kell bitcoint venni, mielőtt túl késő lenne.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img