Újabb frissítést kap az Ethereum: jelentősen csökkenhetnek az alhálózatok tranzakciós költségei

spot_img

Az Ethereum fejlesztői 2024 első heteiben kezdhetik meg a blokklánc következő nagy frissítésének tesztelését.

A skálázhatóság javítását célzó Cancun-Deneb (DenCun) csomag a hivatalos menetrend szerint a Goerli-n január 17-én, a Sepolia és Holesky teszthálózatokon pedig január 30-án, illetve február 7-én indulhat el.

A DenCun a Proto-Dankshardingot és az úgynevezett adat Blob-okat fogja bevezetni.

Az adat Blob-ok azt jelentik, hogy a kizárólag adatokat tartalmazó blokkok külön lesznek választva a hagyományos tranzakcióktól, ami hatékonyabb működést, gyorsabb és olcsóbb utalásokat tehet lehetővé.

A Proto-Danksharding a régóta tervezett Ethereum sharding megvalósítása felé tett fontos lépés. A sharding vagy magyarul “partícionálás” lehetővé teszi az Ethereum blokklánc kisebb darabokra (shardokra, töredékekre) való felosztását. Ezek adatcsomagjai ezután párhuzamosan is feldolgozhatók lesznek és nagyságrendekkel javíthatnak az Ethereum gyorsaságán.

A DenCun tesztelése és fő Ethereum hálózaton való indulása után, amire tehát február után lehet számítani, az Ethereum L2 hálózatok tranzakciós költségei a jelenlegi értékek töredékére csökkenhetnek.

A hétvégi bejelentés óta az olyan fő L2 hálózatok, mint például az Optimism (OP) és az Arbitrum (ARB) kriptovalutái tovább emelkedtek. Elemzők szerint a DenCun érkezésével maga az ETH is esélyt kaphat, hogy visszairányítsa magára az elmúlt hónapokban inkább a Solanara irányuló rivaldafényt.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img