Sokat lehet nyerni vele, de a kockázat is nagy: továbbra is rizikós a kripto gamingbe történő befektetés

spot_img

Az elmúlt öt évben, mióta a kripto gaming elkezdett nagyobb figyelmet kapni, több mint 2800 web3 játék indult el, háromnegyedük azonban alig néhány hónapon belül lehúzta a rolót.

A CryptoKitties 2017-es sikerét követően a Play to Earn (P2E), vagyis a játékkal való pénzkeresés egy felkapott kripto piaci narratívává vált. Ennek eredményeként 2018-ban már 422 kriptós játék fejlesztése vette kezdetét, de többségük, 307 már az első évben megbukott és inaktívvá vált.

A Crypto Kittiesben virtuális macskákat tenyészthetnek, gyűjthetnek és adhatnak el a játékosok

Az érdeklődés ezután lelassult. A 2019-2020-as időszakban mindössze csak 244 kriptós játék indult el, ezek bedőlésének aránya azonban még tovább emelkedett, és mind a két évben meghaladta a 94%-ot.

2021-ben aztán újra életre kelt az ágazat. Az emelkedő és új csúcsokat döntögető bitcoin hatására friss tőke áramlott a szektorba. Valószínűleg csak ennek volt köszönhető, hogy az ekkor induló projektek a többieknél kicsit tovább húzták és csak 46%-uk jelentett csődöt az első évben

2022-ben aztán minden visszatért a régi kerékvágásba. A megbukó web3 játékok száma megduplázódott (742) és ez volt az első év, amikor több játék dőlt be, mint amennyit az adott évben elindítottak. Arányuk elérte a 107%-ot.

A legfrissebb, november végi adatok szerint 2023-ban 509 web3 játék vált inaktívvá, ami a tavaly indított játékok 70%-át jelentette.

Induló és bebukó kriptós játékok száma

A fenti adatokat ismertető Coingecko akkor tekintett egy játékot bukottnak, ha a blokkláncon mérhető statisztikák szerint a vele kapcsolatba lépő tárcák/játékosok száma egy 14 napos átlag alapján legalább 99%-os visszaesést mutatott a csúcsponthoz képest.

Az egyik ismertebb újgenerációs kripto játék, a jelenleg az Amazon által is promózott Gods Unchained szintén küszködik. A statisztikák szerint gyakorlatilag senki sem játszik vele, de az érdeklődés csúcspontján is csak 950 játékost mozgatott meg.

A kudarcok ellenére továbbra is áramlanak a milliárdok a frissen induló kripto gaming projektek kriptopénzeibe és NFT-ibe, ami nem meglepő. Ha egy befut, az óriási nyereséget hozhat a befektetőknek. Erre mutatott példát a 2021-ben még a mainstream médiában is teret kapó Axie Infinity, ami csak a Fülöp-szigeteken több mint 500 000 aktív játékossal rendelkezett.

Néhány hónap alatt 50 centről 160 dollárig emelkedett és a korai befektetőknek ezzel akár 300-szoros megtérülést is hozhatott az eddigi legnagyobb sikert elérő kriptós játék tokenje.

Az Axie tündöklésének végül a fenntarthatatlansága miatt összeomló játékgazdasága, majd a kripto történelem egyik legnagyobb, több mint félmilliárd dolláros hackje vetett véget.

A csapat nem adta fel, jelenleg is dolgoznak az Axie megújításán. Az Origins néven futó verzió kriptovaluta nélkül, ingyen is játszható.

Az újszerű játékok iránt mutatott érdektelenséget nem csak a kripto világban lehet megfigyelni. A Facebook által 36 milliárd dollárból kifejlesztett metaverzum átlagosan csak 900 felhasználóval rendelkezik, ami a cég több milliárd fős ügyfélbázisához képest eddig szintén bukásnak tekinthető.

Így fest az élet a Facebook metaverzumában

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója továbbra is hisz abban, hogy a metaverzum óriási növekedés előtt áll és ugyanezt valják a kriptós játékok fejlesztői is. Bár a mindennapjainkat egyre jobban behálózó digitalizáció miatt valószínűleg igazuk lesz, amint a fenti példák is mutatják, még a bennük rejlő lehetőségek ellenére is kockázatokat rejt a kripto gamingbe történő befektetés.

De hogy ne csak a negatív példákat említsük, kiemeljük az ágazat jelenleg legnépszerűbb képviselőit is. A 20 legnagyobb aktivitással rendelkező kriptós játékkal (felsorolás a kép alján) naponta több mint 600 000 tárca lép interakcióba. (Ez nem feltétlen jelent ugyanennyi játékost is, mert lehetnek, akik több wallettel játszanak, vagy akár botokat is bevetnek, hogy még több kriptopénzt farmoljanak ki az adott játékból.)

A legnépszerűbb kriptós játékfajtáknak a mezőgazdasági “farm szimulátorok” és különböző kártyajátékok számítanak, míg a legkevesebb felhasználót a lövöldözős és stratégia játékok vonzák.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img